Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 7. kolo
13.10.2023 18:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Estonsko - Ázerbájdžán 0:2

Estonsko se nevzpamatovalo ze dvou zářijových pětigólových přídělů a v sedmém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy podlehlo Ázerbájdžánu 0:2. Souboj celků, jež dosud nepoznaly chuť vítězství, se od samého úvodu vyvíjel lépe pro hosty ze Zakavkazska, které už v deváté minutě poslal do vedení Toral Bayramov. Na mladého obránce ještě do poločasu navázal z penalty jeho zkušenější kolega Ramil Sheydayev, jenž dal razítko na vůbec první soutěžní triumf své země nad tímto pobaltským soupeřem.

Domácí fotbalisté z pěti odehraných utkání hned čtyřikrát prohráli a s hrůzostrašným skóre 2:16 se potáceli na posledním místě tabulky. Na premiérové vítězství čekal i další otloukánek skupiny F - Ázerbájdžán, který však odehrál o zápas méně. Obě reprezentace tak získaly svůj jediný bod v prvním vzájemném utkání, jež v Baku skončilo 1:1.

Ázerbájdžánci vlétli do souboje o body útěchy mnohem lépe a už v deváté minutě se dočkali první trefy. Elvin Cafarquliyev předvedl bezchybný přetažený centr na Bayramova, který již s hlavičkou neměl mnoho práce. Inkasovaným gólem se jen potvrdila slabá obrana Estonců v probíhající kvalifikaci, přesto zbraně neskládali a snažili se dostávat na útočnou polovinu. Největší šanci první půle měl na konci 35. minuty Markus Poom, jenž vyslal z velké dálky jedovatou střelu k tyči, Shahrudin Mahammadaliyev ale pokus zneškodnil. Tým ze Zakavkazska stihl v nastavení vedení ještě navýšit, a to díky proměněné penaltě Sheydayeva poté, co zahrál ve vápně rukou Artur Pikk.

Poom ukázal i ve druhém poločase, že umí vyslat velmi rychlé střely, v 62. minutě ale opět narazil na Mahammadaliyeva, a gólu se tak Estonec opět nedočkal. Ani Henri Anier o pár minut později na suverénního ázerbájdžánského brankáře nevyzrál, protože vyškrábl pokus špičkami rukavic do bezpečí. Šancí sice na straně pobaltského týmu přibývalo, ale stav 0:2 z pohledu domácích vydržel až do konce zápasu.

Duel o čest tak nakonec ovládl Ázerbájdžán. Hosté sehrají další utkání skupinové fáze 16. října, kdy se střetnou s Rakouskem. Tým z Pobaltí stejného soupeře v rámci kvalifikace vyzve až v listopadu, mezitím svede přátelský souboj s Thajskem o den později než Ázerbájdžán.

Autor: Livesport.cz / Josef Gotvald

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele