Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 5. kolo
08.09.2023 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Edin Džeko (© AFP)

Džeko nastartoval zrezlý motor bosenské ofenzivy, ojedinělý gól Lichtenštejnců body nevynesl

Hráči Bosny a Hercegoviny doma porazili v pátém kole kvalifikační skupiny J o mistrovství Evropy Lichtenštejnsko 2:1. Trápící se ofenzivu Bosny probudil už ve třetí minutě legendární Edin Džeko, který vstřelil první gól v reprezentačním dresu po téměř roce. O chvíli později navíc zamířil do vlastní sítě Simon Lüchinger, a ačkoliv hosté následně snížili svou premiérovou trefou v kvalifikačním cyklu, na bodový zisk nedosáhli. Draci tak po třech prohrách, a zároveň třech zápasech bez vstřelené branky, konečně vyhráli a oživili své skomírající naděje na postup.

Bosna a Hercegovina vstupovala do domácího utkání proti Lichtenštejnsku jako jasný favorit i přesto, že třikrát v řadě prohrála, přičemž ani jednou neskórovala. Hosté na tom ovšem byli ještě o poznání hůře, jelikož měli na svém kontě nula bodů a až 14 inkasovaných branek. Od konce roku 2020 navíc dokázali Lichtenštejnci pouze jednou neprohrát, a to před dvěma lety, kdy remizovali s Arménii 1:1.

Draci své střelecké trápení z posledních zápasů protrhli hned zkraje prvního dějství. Nemanja Bilbija přiťukl do druhé vlny Džekovi, který dostál své pověsti kanonýra a chladnokrevně zakončil do protipohybu brankáře. Útočník tureckého Fenerbahce měl prsty i ve druhé gólové akci, když táhl rychlý protiútok svého týmu, na jehož konci si soupeřův záložník Lüchinger nešťastně srazil míč do vlastní sítě. To, že Lichtenštejnci mají ve svém středu hráče, kteří také oplývají fotbalovými dovednostmi, potvrdil Sandro Wolfinger. Ten si totiž za velkým vápnem počkal na padající balon a volejem ho nechytatelně napálil do vzdálenější šibenice.

Hosté na startu druhého poločasu cítili, že by v Zenici mohli sahat po prvních bodech, a sužovali Bosňany rychlými kontry. Po jednom takovém musel nebezpečnou situaci hasit za cenu žlutého kartonku Rade Krunič a zápas se následně přiostřil. Vyrovnat se pokusil ze střední vzdálenosti sváteční střelec Niklas Beck a Ibrahim Šehič měl velké štěstí, že jeho tvrdý projektil mířil pouze doprostřed brány.

Bosna a Hercegovina tak domácí povinnost zvládla a po třech ztrátách si připsala plný počet bodů. V pondělí 11. září ji bude čekat další duel, ve kterém změří síly s Islandem. Lichtenštejnci zavítají ve stejný den na Slovensko.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele