Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 9. kolo
18.11.2023 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Bělorusové na turisty z Pyrenejí nakonec vyzráli. Pevná hradba Andorry padla až v závěru

Fotbalisté Běloruska vyhráli v devátém kole skupiny I kvalifikace o postup na mistrovství Evropy nad Andorrou 1:0. Bílá křídla si dle očekávání užívala míče na kopačkách více než jejich protějšek z Pyrenejí, nicméně k rozdílové brance to dlouho nevedlo. Aktivně působil 15gólový střelec Dinama Minsk Vladislav Morozov, mladý útočník ovšem ve všech příležitostech selhal. O vítězství Bělorusů tak rozhodl až v samotném závěru utkání střídající Denis Laptev, kterému na gól stačilo pouhých devět minut na hřišti.

Do utkání, ve kterém se již o nic nehrálo, nastupovala v lepším rozpoložení Bílá křídla. Ta totiž dokázala překvapivě uhrát remízu s Rumunskem a v posledním střetnutí po bláznivém průběhu také se Švýcarskem. Naopak Andorra se bez jediného vítězství a s pouhými dvěma získanými body topila na úplném dně tabulky. Jednu z remíz ovšem získala právě proti Bělorusům, na což chtěla navázat i v odvetě.

Knížecí stát zaostával zejména v soubojích o míč, ze kterých vycházeli díky silovému pojetí vítězně běloruští hráči. Otevřená vrátka v defenzivě Andořanů však Bílá křídla v úvodních 20 minutách příliš nenacházela. Naopak na druhé straně se k ojedinělé šanci dostal Márcio Vieira, brankář ale jeho střelu k levé tyči vytěsnil na roh. Energické bránění takřka všech 11 fotbalistů Trikolóry znemožňovalo reprezentaci z Pyrenejí jakýkoliv postup do šestnáctky. Cestu do kabin mohl Bělorusům zpříjemnit Morozov, jehož smělý únik ovšem včasným vyběhnutím překazil gólman.

Výměna stran neměla na obraz hry žádný vliv, Andorra se stále držela osvědčené defenzivní taktiky. Aktivní Morozov se pokoušel otevřít skóre, ránu z hranice šestnáctky však namířil jen do náruče brankáře. Lídr útoku Dinama Minsk si ale za dobrý výkon vysloužil po hodině hry překvapivé střídání. Katalánsky mluvící země přicházela postupem času o síly, což Bělorusové využili ke dlouho očekávanému úvodnímu gólu. Ideálním žolíkem se totiž po devíti minutách na hřišti stal střídající Laptev.

Bitvu dvou týmů ze spodu tabulky tak nakonec ovládlo Bělorusko. Obě reprezentace sehrají poslední utkání skupinové fáze 21. listopadu. Bílá křídla změří síly Kosovem, Andorra vyzve Izrael.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele