Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 8. kolo
16.10.2023 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Marcel Sabitzer (© AFP)

Rangnick v létě navštíví svou domovinu, Rakušané výhrou v Baku stvrdili postup na Euro

Rakousko zvítězilo v osmém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy v Ázerbájdžánu 1:0, a zajistilo si tím místenku na závěrečném turnaji. Favorit na svého soupeře vyvinul silný tlak, což krátce po změně stran přetavil v úvodní a zároveň vítěznou branku střídající Marcel Sabitzer. Svůj úkol na lavičce našich jižních sousedů tak splnil německý trenér Ralf Rangnick, jenž se může těšit na evropský šampionát pořádaný v jeho rodné zemi.

Hned několik národů v rámci říjnové reprezentační přestávky slavilo postup na Euro a Rakousko mělo být další z nich. Ve výborně rozehrané kvalifikaci mu k razítku na zajištění druhé příčky stačilo získat dva body, před sebou přitom mělo už pouze střetnutí s outsidery. Tím prvním byl Ázerbájdžán, jenž se v minulém kole dočkal poprvé od roku 2015 v rámci bojů o mistrovství Evropy vítězství. Hosty navíc těšila vzájemná bilance, když třikrát v řadě uspěli třígólovým rozdílem.

Reprezentanti Ázerbájdžánu ale od začátku utkání poctivě bránili a hosty nepouštěli do větší šance. Poprvé obrana domácích zaváhala, když se v 18. minutě objevil po pěkné přihrávce Konrad Laimer sám před gólmanem. Při řešení této situace ale selhal a minul levou tyč. Xaver Schlager se dostal po odehrané půlhodině k zakončení z voleje, které ale skončilo kousek nad břevnem.

Shahrudin Mahammadaliyev si určitě oddechl, protože nechybělo mnoho a hosté mohli slavit první přesný zásah. Po krásné sólové akci Torala Bajramova a následném centru v 40. minutě se také Ázerbájdžánci přiblížili k soupeřově brance, Ramil Sheydayev poslal ale balon hodně vysoko a daleko od branky Alexandera Schlagera.

Krátce po začátku druhé půle trefil Sabitzer z přímého volného kopu ruku jednoho z hráčů Země ohně. Sudí rozhodl o pokutovém kopu a Sabitzer si tentokrát postavil míč na penaltový puntík. Po střele k levé tyči a také svém čtvrtém gólu v kvalifikaci poslal rakouský celek do jednobrankového vedení.

Záložník, hrající za Borussia Dortmund, znovu nebezpečně pálil v 75. minutě z podobné pozice jako na startu druhého poločasu, tentokrát ale zeď netrefil a domácí gólman musel vytáhnout pěkný zákrok. V nastavení druhé půle se do obrovské šance dostal Bajramov, z blízkosti malého vápna ale trefil pouze levou tyč, a odmítl tak dělbu bodů.

Rakousko si tedy z Baku odvezlo, pro co si přijelo, a třemi body si zajistilo místenku na německý šampionát. V příštím kole se 16. listopadu představí v Estonsku, Ázerbájdžán tentýž den přivítá Švédsko.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele