Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 5. kolo
09.09.2023 18:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Logo UEFA EURO 2024 (© AFP)

Andorra v Pyrenejích ustrážila bod. Běloruské akce ochromil neuznaný gól bývalého baníkovce

Domácí Andorra v rámci pátého kola kvalifikační skupiny I o postup na mistrovství Evropy remizovala s Běloruskem 0:0. Bílá křídla se hned od úvodního hvizdu chtěla ujmout vedení a již v páté minutě se střelou z dálky prosadil Artem Kontsevoy, k čemuž mu pomohl velmi nejistý zákrok Ikera Álvareze. Gól někdejšího hráče ostravského Baníku ale neplatil kvůli předcházejícímu ofsajdovému postavení. Tímto výrokem sudího jako by byl hráčům obou celků sebrán ofenzivní vítr z plachet a další brankové příležitosti přicházely pouze sporadicky.

Andorra i přesto, že byla velkým outsiderem celé skupiny, předváděla poměrně solidní výkony, které ovšem vedly k zisku pouze jednoho bodu. Favorité ze Švýcarska nebo Izraele se ale pořádně natrápili v utkáních právě s týmem z Pyrenejí. Ne úplně jednoduchý zápas tak čekal i na Bělorusko, které naposledy prolomilo sérii tří proher, když dokázalo zdolat Kosovo těsně 2:1.

Bělorusové nechtěli ponechat nic náhodě a do utkání vlétli s jasně viditelnou motivací vstřelit papírově slabšímu soupeři první branku. V páté minutě dopravil míč do sítě hráč se zkušenostmi z české nejvyšší soutěže Kontsevoy, gólu ale předcházelo ofsajdové postavení, což bylo následně potvrzeno i videorozhodčím. Další minuty průběhu první půle by spíše seděly na přátelské utkání než na kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Nejviditelnějším ukazatelem laxního přístupu obou týmů po zbytek prvního poločasu byl nulový počet střel na bránu.

Fotbalisté Běloruska po zahájení druhé půle cítili, že jejich počínání a herní snaha by z pozice papírového favorita měla být více vidět. V 50. minutě proto na nic nečekal Pavel Savitskiy, jenž vypustil nepříjemnou táhlou ránu, ta ale minula levý roh branky Álvareze. O necelou čtvrthodinu později na svého spoluhráče pokusem navázal útočník ruské Kazaně Vitaliy Lisakovich, ale ani jeho střela neměla gólové parametry. Andorra nedokázala zužitkovat výhodu domácího prostředí a ani Bělorusové už se na žádný zvrat v utkání nezmohli.

Obě reprezentace sehrají další utkání v úterý 12. září. Trikolóra svede souboj se Švýcarskem, Bělorusové poté změří síly s Izraelem.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele