Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
08.10.2010 20:15 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Česko přehrálo Skotsko, gólově ho vysvobodil stoper Hubník

Česká reprezentace se svým výkonem omluvila fanouškům za nevydařený vstup do kvalifikace a proti Skotsku mohla vyhrát větším rozdílem. Skotové se naopak podruhé ze tří odehraných zápasů neprosadili a připisují si první prohru.

První poločas ovládla česká reprezentace, která se dostala ke čtyřem střeleckým pokusům, zatímco svému soupeři nedovolila ani jednu. Skotové sice často nestíhali včas reagovat na rychlou kombinaci, bezbrankový stav ovšem udrželi.

Jestli změna stran přinesla změnu v obrazu hry, byla jedině ve prospěch domácích barev. Aktivitou hýřící Necid sice gól nedal, přesto svým výkonem pomáhal velkému nátlaku, ze kterého se nakonec prosadil Hubník. I po této trefě čeští hráči svého soupeře přehrávali až do závěrečných minut.

Rozpačitých dvacet úvodních minut vyvolávalo emoce především po rozhodnutích hlavního sudího Bebeka, která se povětšinou odehrávala daleko od vápna. Češi sice měli převahu v držení míče, ale defenzíva na obou stranách dlouho žádné okno neotevřela.

Jako první se tak ozval Tomáš Rosický, který si narazil s Plašilem, hravě se tak dostal do vápna, aby z těžkého úhlu nedokonale trefil šajtlí a branku tak zblízka vůbec neohrozil. Velké množství balónů pak směřovalo na Necida, který akce zakončoval nepříliš povedeně - přihraným pádem nebo slabou střelou. Když už mohl uniknout sympaticky hrající Magera, místo nebezpečné akce zdlouhavě zpracovával.

Okolo třicáté minuty se začínali probouzet také hosté, stále však naráželi na dobrou defenzívu před vápnem i přímo v něm. Šest minut před koncem tak zahrozili Češi, když Rosický svým centrem našel na malém vápně Hubníka, který tísněn Caldwallem McGregora zblízka nedokázal překonat.

Poslední pohlednou akci první půle předvedli domácí hráči dvě minuty před koncem. Magera dostal příhru do vápna a chytře uvolnil Kadlece, který v pádu dával pod sebe na Necida. Jeho tvrdou střelu z první odvrátil na roh McGregor společně s Weirem.

Nástup po změně stran mohl rozjasnit Kadlec, který po rohu Rosického hlavičkoval pod břevno. Skotský brankář jednou rukou vytěsnil míč nad. Český pres pokračoval, ale McGregor mnoho starostí neměl.

Necid se k míči na malém vápně jen taktak nedostal, zpoza vápna zase netrefil branku. Mezitím se povedeně uvolnil v šestnáctce Plašil, ale levačkou poslal míč směrem k rohovému praporku. A stále před 60. minutou tečoval rohový kop hlavou Rosický, ke vzdálenější tyči se netrefil.

O práci připravili svého brankáře skotští obránci i v 62. minutě, kdy po dobré kombinaci Rosického s Necidem přihrával od brankové čáry z malého vápna mladý útočník před branku neúspěšně na Bednáře s Pospěchem. O to těžší tak byl pro něj zákrok tři minuty poté, když se do centru záložníka Arsenalu opřel hlavou Polák. Jeho pokus k bližší tyči vyškrábl McGregor levou rukou.

Nakonec se čeští fanoušci přece jen dočkali. Rosického centr evidentně srazil na roh Hutton rukou, rozhodčí však ukázal pouze k praporku. Stejný hráč tak centroval znovu, Bednář prodloužil a těsně před brankářem tečoval Hubník - 1:0.

Za sedm minut mohlo být ještě lépe, když míč na hranici vápna dostal Bednář, dokázal vystřelit přes Fletchera a McGregor se jen s děsem v očích ohlížel po přízemním pokusu, který těsně minul jeho pravou tyč.

Skotové přes inkasovaný gól museli myslet hlavně na zadní vrátka. Tečovaná střela Necida, skončila dva metry vedle. Následný roh Rosického pak znovu prodlužoval Bednář, na zadní tyči se ale hlavou netrefil Kadlece. Bez jediné gólem zavánějící střele skotských hráčů se ale nemusel obávat, že by jeho nepřesný pokus ovlivnil rozdělení bodů.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (660)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele