play off - semifinále
05.07.2023 21:00 CET
5 : 1
(2:1)

Reportáž

Radost španělských reprezentantů do 21 let (© AFP)

Rychlík z Ukrajiny dalšího favorita nevykolejil. Španělé si cestu do finále zpříjemili pěti góly

Španělská jednadvacítka zdolala v semifinále mistrovství Evropy do 21 let Ukrajinu a po vysoké výhře 5:1 se může těšit na sobotní finále proti Anglii. Utkání přitom začalo lépe pro žlutomodré, v čemž měl znovu prsty rychlonohý Mychajlo Mudryk. Poté, co výrazně pomohl k vyřazení Francie, přihrál po individuálním průniku i na úvodní gól do sítě Španělů. Ti ale nesklopili hlavy a již ve 24. minutě předvedli obrat zásluhou Oihana Sanceta. Po změně stran navíc přidali ještě další tři góly, a zajistili si tak už pátý postup do finále z posledních sedmi ročníků této soutěže.

Španěly neotřáslo pozdní vyrovnání Švýcarska a v prodloužení vydřeli postup. Ke čtvrté účasti v semifinále v řadě jim pomohla aktivní levá strana sestavy, když úvodní branku vstřelil Sergio Gómez z Manchesteru City a ve 103. minutě rozhodl bek Juan Miranda. Ukrajinci rovněž prokázali psychickou odolnost, jejich duel se silnou Francií totiž nezačal vůbec dobře, ale i díky dvěma gólům Heorhije Sudakova otočili skóre. Žlutomodří tak dál snili o překonání výsledku z roku 2006, kdy brali stříbrné medaile.

Mladíci Španělska začali zápas ve svém typickém stylu "tiki-taka". Už v osmé minutě prověřil brankáře Ukrajiny Sancet. Jako první se ovšem ve 13. minutě prosadili hráči ve žlutých dresech. Při brejkové situaci předvedl fantastickou práci Mudryk, jenž po sérii kliček na levé straně hřiště předložil míč na penaltový puntík, z něhož otevřel skóre pohotovou střelou k tyči Arťom Bondarenko.

Vedení však Ukrajině vydrželo jen čtyři minuty, poté se totiž dostal do pokutového území Abel Ruiz, který vyhrál osobní souboj s obráncem, obešel brankáře a srovnal na 1:1. Španělé nadále pokračovali v lepším herním projevu, což nakonec vedlo ve 24. minutě k otočení skóre, když se ze střední vzdálenosti tvrdou přízemní střelou trefil Sancet.

Po změně stran bylo stále více na míči Španělsko, jež se v 54. minutě dočkalo další branky. Kmenový záložník Realu Madrid Antonio Blanco se na hraně pokutového území dostal ke střele, kterou namířil přesně k levé tyči, a poslal tak svůj tým do dvoubrankového vedení. Ukrajinští hráči se ani po třetím inkasovaném gólu herně nezvedli.

Po hodině hry jim navíc čtvrtou trefu zasadil Aimar Oroz, jenž nádherným technickým obstřelem do pravého rohu brány propálil bezmocného Anatolije Trubina. Ofenzivní show v podání La Furia Roja však nekončila, v 78. minutě totiž přidal pátý a zároveň poslední gól Sergio Gómez. Opět se jednalo o krásnou technickou střelu placírkou k tyči.

Tým z Pyrenejského poloostrova tak tvrdě odrazil snahu Ukrajiny probojovat se podruhé v historii do finále. Španělsko v závěrečném turnajovém souboji vyzve 8. července Anglii.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Konečně pořádný fotbal.

Reagovat
Greny

Ale Suchopárek a jeho rozhovor o přestávce to je masakr

Reagovat
Axelrose

Tak to není nic nového. Kdyby jsi napsal, že to mělo hlavu a patu (myslím ten rozhovor, ne Suchejpárek), to by bylo překvapení

Reagovat
Greny

On tam řekl že turnaj nebyl ostuda, že jsme ukázali že umíme hrab fotbal a že jsme hráli atraktivní fotbal.

Pak že žádnou chybu neudělal při sestavách maximálně při střídání že by možná střídal jinak

Reagovat
Axelrose

Tak nějak typické české hodnocení.

Vlastně nikdo za nic nemůže, a hlavně, že jsme si ten turnaj všichni užili.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
QooBo

Ukrajinci sa snazili ale Spanieli su inde .. okrem toho dnes rozhodlo aj to, ze rychlo otocili nepriaznivy stav a boli neskutocne efektivni

Baena je odporny simulant

Reagovat
smazaný uživatel

Baena se 4x držel za kxicht a válel se po zemi, ač se ho nikdo nedotknul. Vrchol ale bylo jeho namistrovné gesto "zvedej se" po té, co sám fauloval. Odporná povaha. Takže můžu hned pochválit rozhodčího, který mu to vůbec nežral.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Phillipinho

Reagovat
GrimeBaller98

Baena je hlavne odpornej clovek, vubec se nedivim, ze mu Valverde napalil

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Axelrose

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Seydou Doumbia

jo to je on...jsem si říkal že odkud znám nějakého juniora

Reagovat
Kejza

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
smazaný uživatel

Chtělo by se říct, že Španělé měli kliku, že jim tam padlo na co sáhli. Jenže ty obstřely do šibenice nebyly náhoda. Oni to prostě umí. UK pomohli tomu, že ten zápas byl opravdu zajímavý a velmi koukatelný. Bohužel do koncovky by potřebovali nějakého Španěla. No a obrana u některých gólů by si mohla připsat asistenci

Ale celkově asi nejhezčí zápas zatím

Reagovat
Rothbard

Zápas, kde hrál výběr z jedné země z UK, vůbec koukatelný nebyl. Izraelci toho moc nepředvedli.

Reagovat
Kepy_FCB

UK je cizojazyčná zkratka, UK prostě v českých diskusích znamená Ukrajina

Reagovat
Xavi

Tak pro dezolaty.

Není cizojazycna, ale mezinárodní.

Reagovat
jsemdement

Ale Poláka nebo Maďara na dálnici poznáme hned.

Reagovat
danko10

Na novinkách, medzi tebe rovnými dementmi, určite.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Rothbard

Jak ze sebe udělat dementa před celým EF. Gratuluji ti.

Reagovat
Kepy_FCB

kéž by ...

Reagovat
Nadržený šimpanz

Spousta méně inteligentních lidí ani nechápe, že Úkáčko by měl bejt Brit Ane Ukrajinec

Reagovat
JFT97

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele