play off - finále
01.08.2011 19:00 CET
2 : 3
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Češi byli blízko, mistry Evropy však jsou Španělé

Čeští mladíci do devatenácti let nestačili ve finále mistrovství Evropy na favorizované Španělsko, prohráli 2:3 po prodloužení a získali tak "jen" stříbrné medaile. Češi dvakrát vedli zásluhou branek Krejčího a Láchy, jenže Španělé v obou případech dokázali vyrovnat a ve stopatnácté minutě rozhodl svým druhým gólem v utkání Paco Alcácer. Španělští fotbalisté jsou novými šampiony starého kontinentu.

Utkání bylo dokonalou tečkou za krásným šampionátem, finále, jak má být. Když se trefil Krejčí a Češi sahali po zlatu, vyrovnal pět minut před koncem Aurtenetxe a zařídil prodloužení. Když se v něm prosadil Lácha a svěřenci Jaroslava Hřebíka měli znovu na dosah vítězství, skóroval dvanáct minut před koncem prodloužení Alcácer, ten samý hráč pak ve stopatnácté minutě překonal Koubka ještě jednou a pověsil na krk svých spoluhráčů nejcennější kov.

Tak trochu oproti očekáváním se hrál oboustranně ofenzivní fotbal, do útoku se ve velkém počtu dostávali i čeští hráči a výrazně tak přispěli k atraktivitě duelu. Ve čtvrté minutě mohl otevřít skóre Ruben Pardo, jenž měl příležitost rozehrávky volného přímého kopu ze dvaceti metrů, naštěstí však trefil jen zeď.

V desáté minutě o sobě poprvé dali vědět i borci v červeném, střela Láchy ovšem skončila jen rohovým kopem. Z něho zahrozil Brabec, hlavou však poslal míč nad branku. Španělé víceméně kontrolovali hru, ale přes vysunutý český presink se nedostávali do zakončení, lvíčata perfektně bránila.

V jednadvacáté minutě se úplně sám na Badiu řídil Přikryl, bohužel mu ale byl odpískán ofsajd, o kterém rozhodně nejsem přesvědčen. O dvě minuty později zůstal v pokutovém území zcela neobsazen Juanmi, času na zakončení ale nevyužil, vypálil z první a minul. Asi nejnebezpečnější situaci první půle měl na svědomí deset minut před přestávkou Morata, který po přihrávce Sarabiy spěchal za míčem, o zlomek vteřiny rychlejší byl Koubek. Poté své náznaky příležitostí nevyužili ani Deulofeu a Skalák, a tak se do šaten odcházelo za stavu 0:0.

Druhé dějství bylo ještě zajímavější než první, zvláště pak pro české fanoušky. Ti sice trnuli pokaždé, když se k míči dostal rychlík Deulofeu, přesto mohli být s výkonem svého týmu nadmíru spokojeni. V jednapadesáté minutě nepřesně hlavičkoval Kalas a jen velká smůla připravila Sladkého o gólovou dorážku. O pár vteřin později už to však vyšlo, Ladislav Krejčí si ve středu pole narazil právě se Sladkým, hodil si balón kolem španělských obránců a křížnou ranou k tyči překonal Badíu.

V padesáté páté minutě měli Češi i velký kus štěstí, když střídající Alcácer neproměnil svou obrovskou možnost, fantasticky ho vychytal Tomáš Koubek. Paco byl hodně vidět, za další tři minuty mohl vyrovnat znovu, tentokrát ovšem na míč těsně nedosáhl. Šest minut před koncem a Alcácer dotřetice, znovu nás zachránil skvělý Koubek. Osmdesátá pátá minuta už ale vyrovnání přineslo, odražený míč si našel Pardo, jeho ránu tečoval Aurtenetxe a bylo to 1:1. První nastavená minuta ještě přinesla velký závar před českou svatyní, ten ukončil tvrdou střelou Gallega a balón prosvištěl těsně nad horní tyčí.

Šlo se do prodloužení, favoritem bylo Španělsko. Jenže úplně všechno změnila devadesátá sedmá minuta a druhá česká branka! Neuvěřitelný průnik po levé straně předvedl Krejčí, naservíroval míč do stoprocentní šance Patriku Láchovi, který tváří v tvář Badiovi nezaváhal. Dvanáct šedesátivteřinovek nás tentokrát dělilo od zlata, když v tom důležitý osobní souboj prohrál Kalas a Paco Alcácer zblízka prostřelil Koubka.

Stopatnáctá minuta znamenala konec nadějí, Krejčí na vlastní polovině přišel o míč, Pardo využil nešťastně zahraného ofsajd systému, našel úplně volného Alcácera a ten pověsil na krk Španělů zlaté medaile. Češi se na závěrečný nápor nezmohli, po hrdinském výkonu podlehli Španělsku 2:3 v prodloužení a končí druzí. Reprezentace La Selección potvrdila svou dominanci ve světovém fotbale, Španělé byli o něco fotbalovějším a technicky vyspělejším týmem, já bych však strašně rád vysekl poklonu trenéru Hřebíkovi a všem jeho hráčům, kteří nám dali důkaz, že to s tím českým fotbalem nakonec snad nebude tak hrozné...

Autor: Michal Hruška

Komentáře (650)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele