4. kolo
30.08.2015 14:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

AS Saint-Étienne - SC Bastia 2:1

Podruhé v řadě vyhrálo Saint-Étienne ligový zápas o gól, podruhé v řadě se mohlo skoro celých 90 minut těšit z přesilovky - v Lorientu se domácí gólman Lecomte nechal vyloučit už v první minutě, dnes proti Bastii se to Alexandru Djikuovi povedlo "až" ve třetí. Vítězství 2:1 Les Verts pojistili kapitán Loïc Perrin a nová posila Valentin Eysseric, za hosty nakrátko vyrovnával Gaël Danic..

Korsičané sice až do dnešního dne v nové sezoně neprohráli, výletu na Geoffroy-Guichard se však obávali i ti nejoptimističtější fanoušci - vždyť Bastia zde čekala na výhru od roku 1994. Veškeré naděje na prolomení této více než dvacet let trvající série pak vzaly za své hned na samém začátku utkání, kdy si Djiku nebezpečně vyšlápl na Lemoineho a musel předčasně pod sprchy.

Hostující kouč Ghislain Printant zareagoval zatažením kapitána Yannicka Cahuzaca na Djikuův post pravého beka, tím se ale pro Les Verts otevřelo extra místo uprostřed pole a domácí toho s gustem využívali. Eysseric v dobré pozici pálil zpoza vápna těsně mimo, blízko otevření skóre byli i Nolan Roux a Romain Hamouma. Poslední jmenovaný trefil v 19. minutě břevno. O pár vteřin později se už skóre měnilo: Hamouma tentokrát rozehrál rohový kop, u zadní tyče si na centr počkal stoper Perrin a propálil Jespera Hansena.

Až za stavu 0:1 se oslabená Bastia osmělila také k útoku; i přes početní nevýhodu ukázali Printantovi svěřenci zarputilost pravých korsických bojovníků a na chvíli silnějšího soka zatlačili do defenzivy. Kamanově hlavičce po Danicově přímém kopu však chybělo pár centimetrů a těsně mimo pálil také v dobré šanci Cahuzac. Ještě do poločasové pauzy však I Lioni skutečně vyrovnali: Lassana Coulibaly efektně vyřešil problém s nedostatkem nabíhajících spoluhráčů, když se dopředu prostě probil parádním slalomem, narazil si s Kamanem a finálním pasem našel ve vápně Danice. Ten už neměl se zakončením problémy.

Printant ucítil šanci. Do druhé půle naordinoval svým svěřencům dávat míč co nejrychleji od nohy, neustále měnit pozice a snažit se o co nejrychlejší fotbal, a nutno přiznat, že proti poněkud statickým Les Verts to fungovalo. První čtvrthodinu po změně stran Bastia dominovala, skutečné šance si však vytvořit nedokázala - a pak už začala být na jejích hráčích znát únava. Ve snaze alespoň udržet skvělý výsledek pak Printant po hodině hry stáhl ofenzivního Coulibalyho a poslal na hřiště obranného veterána Modesta - a tím si podepsal svůj ortel.

Bez Coulibalyho rychlých nohou se totiž bastijská taktika rychle rozpadla, či lépe řečeno proměnila v pouhé bránění remízového stavu. Valentin Eysseric měl na hřišti najednou spoustu místa, čehož využil hned v 61. minutě: za vápnem si pohodlně srovnal míč na střelu a parádní dělovkou poslal svůj tým do vedení. 2:1.

Od té doby už na hřišti existoval pouze jeden tým: zkušené ASSE si výsledek bez problémů uhlídalo. Zvláště poté, co hosté inkasovali další červenou kartu. Provinil se mladý útočník Kamano, který ve snaze předběhnout Perrina v bitvě o míč zalétl kolíky do vybíhajícího gólmana Ruffiera. Sudí Anthony Gautier neměl jinou možnost než ukázat mu červenou kartu. To se psala teprve 73. minuta; zápas už byl ale rozhodnut. Monnet-Paquet ještě sedm minut před koncem odmítl z jednoduché pozice zvyšovat na 3:1, to však domácí příliš mrzet nemuselo.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele