základní skupiny - skupina D, 1. kolo
14.06.2021 15:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Patrik Schick (© AFP)

Češi vstoupili do Eura vítězně. Schick ohromil svět

Dvě branky Patrika Schicka zajistily českému národnímu týmu úspěšný vstup do mistrovství Evropy. V Glasgow vyhrál výběr Jaroslava Šilhavého nad Skotskem 2:0. Oba góly vstřelil Patrik Schick. Tem druhý ohromující střelou z poloviny hřiště, kdy přeloboval brankáře Marshalla.

Český výběr vstoupil do závěrečného turnaje v hodně ožehavém prostředí, které českým barvám zrovna moc nefandí. A tím nemám na mysli jen reputaci českého fotbalu v souvislosti s aférou kolem duelu Slavia - Rangers, ale obecně to, jak moc se (ne)daří české reprezentaci na skotské půdě. Poslední výhru v zemi Wallace a whisky zaznamenala česká družina v roce 1993! Ani dnes nebyli Češi rozhodně favoritem.

Na tribunách Hampden Parku se sice rozprostřelo jen 12 tisícovek domácích fandů, ale přesto vytvořili takovou atmosféru, jako by jich bylo minimálně desetkrát tolik. A trenér Steve Clarke své svěřence připravil velmi dobře - Skotsko od prvních minut nedávalo českému celku moc prostoru, takže se defenziva před brankářem Vaclíkem často spoléhala jen na odkopy a doufala, že Skotové tohle tempo nevydrží dlouho.

Paradoxně si ale první šanci připravili právě svěřenci trenéra Šilhavého. V 16. minutě jim k tomu dopomohla rychlost Jakuba Jankta, který obešel McGinna a servíroval míč do šestnáctky. Tam se s důrazem sobě vlastním dostal Patrik Schick k zakončení, jenže brankář Marshall předvedl rychlé reakce a jeho ránu k tyči vyrazil mimo.

Skotům se taky podařilo zahrozit, když si Robertson vyměnil míč s Armstrongem a hledal před bránou spoluhráče. Tím byl Lyndon Dykes, jehož střela z voleje těsně minula Vaclíkovu tyč! Pozornost českého brankáře si vyžádala taky rána kapitána Robertsona, jehož vyslal do obrovské šance Christie. Bek Liverpoolu mířil dobře pod břevno za vyběhnuvším Vaclíkem, jenže někdejší brankář Sevilly vytáhl perfektní zákrok.

Obě jedenáctky měly evidentně naordinovanou taktiku opatrnosti. Neudělat chybu, to byla mantra ke konci první půle. Ale Skotsko jednu udělalo. Českým hráčům sice delší dobu nevycházely rohy ani dlouhé nákopy do vápna, ale ve 42. minutě mohlo české srdce přeci jen zaplesat. Po dalším rohovém kopu si na Daridovu nahrávku naběhl Coufal a poslal do vápna lahůdkový centr. Na ten si i přes dvojici bránících soupeřů naskočil Patrik Schick a přesnou hlavičkou jej uklidil k tyči - 1:0!

Dvanáctá branka Patrika Schicka z něj učinila historicky devátého nejlepšího střelce České republiky a také v poločase způsobila hlavní rozdíl mezi oběma týmy. Do druhé půle už naskočil čerstvý útočník Che Adams, který vystřídal nevýrazného Ryana Christieho.

Poločas číslo dva nabídl mnohem lepší podívanou. Po dvou zákrocích Marshalla se Skotsko vrhlo do útoku, Robertson centroval před bránu a Tomáš Vaclík s problémy vyrazil jen před sebe. Balon si našel záložník Hendry a trefil jen břevno! O chvíli později musel famózní zákrok předvést opět Vaclík, kterého málem obhodil vlastní spoluhráč. Pokus o odkop se Kalasovi vůbec nepovedl a jen rychlé reflexy zachránily Česko.

A bylo to hodně důležité, protože jen o pár chvil později ukázal Patrik Schick svůj talent. Skotům se nepovedl atak středem a míč rychle rozehrál vpřed Souček. Balonu se u půlky zmocnil Patrik Schick, postřehl, že brankář Marshall je na nezvykle dlouhém výletu ze své brány a naprosto geniální střelou hodnou Ibrahimoviće z více než 45 metrů rozjásal nevěřící české fandy - 2:0.

Skotsko se samozřejmě nevzdalo a nebýt teče Kalase, dost možná by Stuart Armstrong mohl slavit první gól. Tomáš Vaclík se ale dnes překonával. Po první ráně Dykese si s tímhle forvardem poradil znovu o pár minut později. Další chyba obránce Čelůstky, který na zadní tyči promáchl, dovolila Dykesovi zakončovat zcela před samotným Vaclíkem, jenže opora české reprezentace předvedla fantastický rozštěp, za který by se nemusel stydět ani Hašek v Naganu.

Zkušený brankář držel Čechy nad vodou a pokračoval v tom až do konce utkání. Utkání, které mohl Patrik Schick poznamenat hned hattrickem, jenže po nahrávce střídajícího mladíčka Hložka pálil jen do středu brány. Češi si především díky dvěma hrdinům, Vaclíkovi se Schickem, připsali první výhru na turnaji a odčarovali skotskou kletbu.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2401)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele