základní skupiny - skupina F, 3. kolo
23.06.2021 21:00 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Karim Benzema (© AFP)

Drama, tři penalty a remíza, která poslala do osmifinále Francii i Portugalsko

Dva střelce, tři proměněné penalty a konečnou remízu 2:2 přineslo utkání mezi Francií a Portugalskem. Úřadující mistři Evropy díky průběžnému výsledku ze souběžně hraného duelu dokonce balancovali na hraně vyřazení, nakonec se ale mohou těšit na osmifinále, soupeřem jim ovšem bude Belgie.

Zápas mezi úřadujícími mistry Evropy a úřadujícími mistry světa začal opatrnou oťukávanou a oba týmy respektovaly sílu svého soupeře. V úvodní desetiminutovce zaujala pouze nepříliš razantní Ronaldova hlavička, s kterou si bez problémů poradil Lloris.

Fanoušci na zaplněném stadiónu v Budapešti viděli první velkou šanci v 16. minutě, kdy se po vydařené průnikové přihrávce Pogby z vlastní poloviny dostal do samostatného úniku Mbappé. Ofenzivní hvězda Francouzů ale nevyzrála na připraveného Patrícia. Opakované záběry navíc odhalily, že dvaadvacetiletý útočník nejspíš vybíhal z těsného ofsajdu.

Dlouhou dobu znuděné fanoušky pořádně zvedl ze sedaček moment z 28. minuty. Po centru Moutinha ze standardní situace šel do hlavičky Danilo Pereira, kterého tvrdě zasáhl loktem Lloris a sudí Lahoz nekompromisně nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se samozřejmě postavil Cristiano Ronaldo a prudkou střelou poslal míč do protipohybu Llorise - 1:0.

Francouzi po obdrženém gólu tahali za kratší konec a lacině ztráceli míče. Portugalsko naopak i díky skvělé Diasově rozehrávce bez problémů zvládalo presink soupeře a dokázalo podržet míč na soupeřově polovině. K více než dvěma nevydařeným střelám Moutinha z dálky však povedená portugalská čtvrthodina nevedla.

Závěrečné minuty úvodní půle tak byly pro Seleção o to krutější. Po Pogbově lobované přihrávce se hnal za míčem Mbappé, který se srazil se Semedem a rozhodčí Lahoz nařídil druhou a mnohem přísnější penaltu večera. K té se postavil Benzema a stejně jako jeho bývalý spoluhráč z Realu Madrid nezaváhal - 1:1.

Portugalsko bylo sice většinu prvního poločasu lepším týmem, ale po změně stran mu to nebylo nic platné. Pogba se ve 47. minutě vytasil s další průnikovou přihrávkou za obranu, jejímž adresátem byl tentokrát Benzema, který obstřelil Patrícia a poslal Francii do vedení. No a vzhledem k tomu, že Maďaři v daný moment vedli nad Německou, byli obhájci evropského titulu jednou nohou venku z turnaje.

Herní pohoda se hodně rychle přelila do žil hráčů země galského kohouta a Portugalce stejně jako jejich soupeře v závěru úvodní půle vrátila do hry další penalta. Ronaldo po hodině hry nastřelil v pokutovém území Koundého ruku a třetí pokutový kop v zápase byl na světě. K jeho provedení se postavil opět Ronaldo a navzdory bouřícím francouzským fanouškům za bránou srovnal stav utkání - 2:2.

O několik minut později mohl vrátit vedení mistrům světa Pogba, který se krásně uvolnil před pokutovým územím a kroutil svou technickou střelu na bránu. Gólovým oslavám ovšem zabránil vynikající zákrok Patrícia, který si poradil i s Griezmannovou dorážkou.

Remízový stav zřejmě oběma zúčastněným stranám nijak nevadil, a ani jeden z týmů se dopředu příliš nehnal. Remíza totiž znamenala pro oba týmy postup do vyřazovacích bojů, a k té také v pomalém tempu dokráčely. Vzhledem k remíze Němců s Maďarskem se stala vítězem skupiny Francie, která osmifinále odehraje v Bukurešti proti Švýcarsku, Portugalci si zahrají v Seville, kde je vyzve Belgie.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (572)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele