play off - osmifinále
27.06.2021 18:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Tomáš Holeš otevřel skóre (© AFP)

Češi překvapili Nizozemsko a slaví postup do čtvrtfinále ME

Česká reprezentace vyhrála osmifinále mistrovství Evropy s favorizovaným Nizozemskem a může se připravovat na čtvrtfinále, ve kterém se střetne s Dánskem. Výraznou měrou se na vítězství 2:0 podílel Tomáš Holeš, který nejprve otevřel skóre a následně asistoval u pojistky Patrika Schicka...

S Nizozemci odehrál český tým několik zápasů a některé z nich se dají označit vyloženě jako památné. Dnes na to parta trenéra Šilhavého chtěla navázat a posloužit jí k tomu mohla i změna tří hráčů oproti minulému duelu. Šanci dostali Ševčík, Kadeřábek a Barák. Nizozemci zatím procházeli turnajem jako nůž máslem a také dnes navečer byli Oranjes jasným favoritem.

Trenér Šilhavý na předzápasové tiskovce zmínil, že by byl rád, aby jeho hráči poskytli svým výkonem aspoň trochu úlevy lidem, které zasáhlo nemilosrdné tornádo. A pravdou je, že za prvních 45 minut na své svěřence mohl být opravdu hrdý. S Nizozemci si čeští hráči vytvořili několik šancí a bojovali vcelku udatně.

Rozhodně jsme v Budapešti neviděli přílišný respekt z přeci jen kvalitnějšího a zkušenějšího kádru. Šancí měli ale Oranjes přeci jen víc. Tu první spálil už v 57. vteřině Donyell Malen, který dostatek prostoru využil k perfektní nahrávce na Dumfriese a česká obrana měla štěstí, že nizozemský bek nereagoval úplně šťastně.

Po pár minutách vyrobila česká defenziva první větší chybu, když se nedomluvila a centr po rohu rozehraném nakrátko skončil na hlavě Matthijse De Ligta. Pilíř obrany turínských Bianconeri ale místo zakončení vracel míč zpátky do ohně, kde už nikdo nereagoval. Nizozemský nápor pokračoval a Tomáš Vaclík musel později děkovat Kalasovi. Špatně totiž odhadl dlouhý míč a Dumfries zakončoval do opuštěné brány. Na poslední chvíli ale jeho střelu zablokoval perfektně padající Kalas.

Českých šancí začalo přibývat až po pětadvaceti minutách. Nejprve si Ševčíkův centr našel Souček a tečoval balon mimo. Asi šest minut před koncem první půle pak Češi spálili doposud největší šanci utkání. Masopust totiž dostal míč do nezformované obrany a využil napravo nabíhajícího Baráka, jenže tomu míč na poslední chvíli přímo před brankářem odpálil De Ligt!

Krátce po změně stran se Nizozemsko mohlo chopit obrovské příležitosti a vést, jenže znovu se ukázal fantastický Vaclík. Malen totiž využil zaváhání české obrany a letěl sám na Vaclíka, jenže ten jeho kličku úžasně vychytal! A tím vlastně odstartoval možná nejpovedenější poločas České republiky na tomhle Euru.

Po pouhé minutě od Vaclíkova zákroku se totiž za míčem hnal Schick a De Ligt v pozici posledního hráče trefil míč u vlastního vápna rukou. Sudí Karasev se ještě podíval na video a to mu napovědělo, že se De Ligt prezentoval zákrokem rovnou na červenou kartu! Mimochodem to byla druhá červená karta Nizozemců proti českému výběru ze všech čtyř v historii Eura.

Krátce poté si na povedený centr ze strany počkal Kadeřábek a pálil zcela sám, jenže trefil jen bránícího Dumfriese. Čechům to nicméně zas tak vadit nemuselo, protože v 68. minutě vrátil Tomáš Kalas dlouhý míč do ohně a tam jej i přes dvojici obránců propasíroval do sítě Tomáš Holeš!

Pak už šlo jen o to udržet tempo a vedení. Nizozemci se ale trápili a Vaclíkovu bránu v podstatě neohrozili. Takže nastal čas pro další brilantní atak českého týmu. V 80. minutě využil zaváhání dvojice obránců Nizozemska dnes skvělý Tomáš Holeš, který se prodral do vápna a v něm našel Patrika Schicka. Český útočník zkušeně uklidil míč do Stekelenburgova protipohybu a Češi mohli slavit fantastický úspěch!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2145)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele