základní skupiny - skupina D, 2. kolo
18.06.2021 18:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Lovren fauluje Schicka (© AFP)

Češi se remízou s Chorvatskem přiblížili postupu

Česká reprezentace bodovala i ve druhém zápase na evropském šampionátu a s Chorvatskem stejně jako před pěti lety remizovala. Průběh zápasu byl tentokrát úplně jiný. Češi po dobrém výkonu vedli, když proměnil pokutový kop Patrick Schick, ovšem krátce po změně stran srovnal na konečných 1:1 Ivan Perišić. Remíza dává českému výběru velké šance na postup.

Kouč Jaroslav Šilhavý nakonec udělal oproti zápasu se Skotskem jednu změnu v sestavě a na pozici středního záložníka nahradil Alexe Krále Tomáš Holeš. Zlatko Dalić udělal dvě změny, na stoperu se objevil Dejan Lovren a v záloze Josip Brekalo.

Češi vstoupili do utkání nad očekávání dobře. Velmi aktivní hrou dostávali chorvatský výběr do úzkých a v první čisté gólovce selhal Jankto, který přestřelil branku. Pasivní Chorvaté se dál bránili a v 18. minutě netrefil balón v další zajímavé možnosti Schick.

Daličovi svěřenci ohrozili českou svatyni jen jednou, když Vaclík při odkopu trefil Rebiće, od kterého se balón naštěstí odrazil mimo branku. To nejdůležitější z prvního poločasu se odehrálo po půlhodině hry, stoper Lovren udeřil loktem ve vzdušném souboji Schicka, načež mu způsobil krvavé zranění v obličeji a protože to bylo v pokutovém území, byla ve hře penalta. Sudí del Cerro Grande dostal signál a po shlédnutí videa penaltu k nelibosti Lovrena a Chorvatů odpískal. K balónu se postavil ještě zakrvácený Patrick Schick a s přehledem poslal Česko do vedení a sebe do čela střelců.

Chorvatsko mohlo okamžitě odpovědět, ale po výborné kolmici pálil Rebić vedle a nebezpečnou přihrávku před brankou odvracel Čelůstka. Vzhledem k ošetřování se v prvním poločase nastavily tři minuty, ale k další změně skóre nedošlo. Trenér Jaroslav Šilhavý mohl být s výkonem svého týmu naprosto spokojen.

Méně spokojenější byl jeho protějšek Dalić a o přestávce musela být v šatně Chorvatů bouřka. Vicemistři světa vstoupili do druhého poločasu jako vyměnění a hned po dvou minutách srovnali stav. Nejprve nepřesně vystřelil Kovačić a následně po rychlé rozehrávce podklouzl před Perišićem Coufal a křídelník Interu tvrdou ranou ke vzdálenější tyči překonal Vaclíka - 1:1.

Inkasovaná branka s psychikou Čechů nijak nezamávala, na druhou stranu Chorvaté vyrovnali průběh hry. Obě strany si od té doby dokázaly vytvořit šance, Součkova pumelenice prolétla těsně vedle tyče a v 72. minutě spálil obrovskou příležitost střídající Vlašić, který v záklonu také jen o kousek minul.

A v podobném duchu se pokračovalo - Hložek v dobré pozici přestřelil a Gvardiol jen prověřil Vaclíka. Naši hýřili aktivitou a i v závěru chtěli rozhodnout, nicméně nebezpečí hrozilo i na druhé straně. Po akci Petkoviće, jehož střela byla zablokovaná a proskákala mimo branku, Čechům pořádně zatrnulo.

Sudí Cerro Grande přidal do vínku ještě tři minuty, ale ani jedna strana už nechtěla riskovat ztrátu bodu, která by především pro Chorvaty byla fatální. Konečná remíza 1:1 je pro český výběr dobrým výsledkem, který dává velké šance na konečný postup do osmifinále.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (1247)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele