základní skupiny - skupina B, 2. kolo
13.06.2012 18:00 CET
2 : 3
(1:2)
Stadión:
Arena Lviv, Lvov

Reportáž

Portugalci jsou zpátky ve hře, bojovné Dány přestříleli 3:2

Dánsko znovu všem dokázalo, že na letošní šampionát rozhodně nepřijelo jen výlet. Po senzačním vítězství nad Nizozemskem sahalo dnes v duelu s Portugalskem, proti kterému dokázalo stáhnout dvougólové manko, po bodu, nakonec ale neuspělo. Družinu Paula Benta zachránil gólem tři minuty před koncem Silvestre Varela.

Dánové hned v úvodu utkání naznačili, že budou favorizovaným Portugalcům hodně nepříjemným protivníkem. Během čtvrté minuty pak také poprvé zahrozili: uvnitř pokutového území se zmocnil míče talentovaný Christian Eriksen a z otočky nebezpečně vypálil. Jeho střelu nakonec zblokoval Pepe na rohový kop.

Portugalsko se následně sice osmělilo, ale kromě dvou prudkých centrů do šestnáctky nepředvedlo nic, co by zavánělo gólem. Až v osmnácté minutě mohli fotbalisté z Pyrenejského poloostrova konečně udeřit: Meirelesův dalekonosný pokus srazil jeden z dánských hráčů přímo ke Cristianu Ronaldovi, který zpoza vápna pálil zhruba dva metry vedle pravé tyčky. Tato šance tedy gólem ještě neskončila, Portugalce ale každopádně pořádně nakopla a záhy se dočkali zasloužené trefy. Na centr od rohového praporku si na přední tyči naběhl Pepe a hlavou usměrnil míč nechytatelně do brány - 0:1.

Svěřenci kouče Benta ani po úvodní brance nepolevili a své vedení toužili co nejrychleji navýšit. Nadějnou příležitost měl už Cristiano Ronaldo, který zahrával přímý kop z výborné pozice, jenže trefil pouze hráče stojícího ve zdi. Z gólu se tak nakonec mohl radovat až o několik momentů později Hélder Postiga, když obdržel přesnou přihrávku od Naniho a neomylně zakončil - 0:2. Dánové ale nehodili flintu do žita a ještě před přestávkou se dočkali snížení. Eriksenův přetažený centr vrátil před bránu Krohn-Dehli a útočník Nicklas Bendtner si už vychutnal zakončení do prázdné portugalské svatyně - 1:2.

Na začátku druhého dějství se ocitl v hlavní roli hvězdný Cristiano Ronaldo, jenž postupoval ze strany úplně sám na brankáře Andersena, přesto dánského gólmana nepřekonal. Po tomto momentu následovalo dlouhé čekání na další zajímavou šanci. Zahrozit dokázal až ve dvaašedesáté minutě William Kwist, který se opřel do míče zpoza pokutového území a svou tvrdou střelu umístil jen pár desítek centimetrů vedle spojnice břevna a tyčky.

Dánové v průběhu druhé půle hýřili bojovností a hledali způsoby, jak využít skulinek v portugalské defenzívě, ovšem příliš úspěšní nebyli. S většinou útoků si dokázali poradit již pozorní obránci. Definitivně rozhodnout mohl naopak Ronaldo, který se objevil podruhé v zápase tváří v tvář brankáři Andersenovi, ale ani tentokrát svou situaci nezvládl podle představ a míč poslal vedle. Hned vzápětí se potvrdilo otřepané pravidlo nedáš-dostaneš. Nicklas Bendtner obdržel vynikající centr a hlavou podruhé v zápase úspěšně zakončil - 2:2. Patrício si na míč sáhl, avšak vyrazit jej už nedokázal.

Zápas následně směřoval k remízovému konci, když v tom z ničeho nic udeřil střídající Silvestre Varela. Záložník Porta nejprve sice promáchal, poté se ale do míče opřel svou pravačkou a z otočky poslal míč přesně k tyčce - 2:3. Dánové se na žádnou odpověď nezmohli, a tak si Portugalsko připsalo do tabulky důležité tři body. Situace ve skupině B je tedy opět ještě zamotanější.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (982)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele