základní část, 26. kolo
17.03.2024 16:45 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Chuba Akpom (© AFP)

Ajax po hořkém návratu z Anglie sotva vyválčil bod s rotterdamskou Spartou

Ajax stále prohlubuje letošní krizi a po další ligové ztrátě už bude hodně náročné, aby skončil v elitní čtyřce zaručující přímý postup do evropských pohárů pro nadcházející sezónu. Nyní v Rotterdamu s místní Spartou dlouho prohrával o dva góly, nakonec však s vypětím všech sil alespoň vyrovnal a získal tedy bod. V tabulce se v tuto chvíli nachází na páté pozici s jednačtyřiceti body a na čtvrtý Alkmaar již ztrácí hrozivých osm bodů.

Domácí celek se v posledních týdnech spíše trápil, ovšem teď nebyl daleko od toho, aby amsterdamského giganta porazil. Po nerozhodném výsledku 2:2 má na kontě jednatřicet bodů a je desátý. Výběr vedený trenérem Johnem van 't Schipem po návratu z Birminghamu, kde utrpěl potupnou porážku 0:4 s Aston Villou a byl proto vyřazen v osmifinále Konferenční ligy, působil poněkud unaveným dojmem a především v prvním poločase tahal za kratší konec.

Sparta naopak postupem času nabírala potřebné sebevědomí a první větší možnost si vypracovala krátce po pětadvaceti odehraných minutách, kdy pozdější hrdina domácího týmu Arno Verschueren vypálil z první a brankář Ramaj musel vytáhnout skvělý zákrok na brankové čáře. Nicméně stejný hráč přeci jen otevřel gólový účet tohoto střetnutí ve 28. minutě, jelikož se po přihrávce Saita elegantně zbavil bránícího Ahmetcana Kaplana a ze středu šestnáctky protivníka zamířil přímo do pravého spodního růžku.

AFC se v následujícím průběhu první půle snažilo přidat, jenže až do samotného konce si žádnou vyloženou možnost nevypracovalo. Naopak ihned po změně stran inkasovalo podruhé, neboť znovu skóroval belgický záložník Verschueren, jenž prudký přízemní centr Clementa nasměroval do protipohybu bezmocného Ramaje. Ajax se však v žádném případě nechtěl vzdát a v 65 minutě se vrátil do hry o bodový zisk.

O snížení se postaral střídající anglický forvard Chuba Akpom, když si po načechraném pasu Hendersona udělal prostor k hlavičce a ze sedmi metrů zamířil k pravé tyči. Svěřenci trenéra Jeroena Rijsdijka pak sice odváděli pozornou práci v defenzívě, ale v 88. minutě přišli o senzační vítězství kvůli vyrovnávacímu zásahu Stevena Bergwijna - ten si totiž seběhl před branku na přihrávku z pravé strany od Akpoma a zblízka ve skluzu rozvlnil síť.

Amsterdamský celek se pak dokonce snažil otočit vývoj, jenomže se k ničemu nedostal a naopak ve čtvrté nastavené minutě musel zatáhnout za záchrannou brzdu Kaplan, který ve vyložené brankové možnosti stáhl k zemi unikajícího Bryma a rozhodčí Gözübüyük mu bez váhání udělil přímou červenou kartu. Ajax tak opět prokázal "frustraci" z posledních týdnů, jelikož červenou kartu obdržel počtvrté z předchozích pěti případů.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele