základní část, 21. kolo
11.02.2024 14:30 CET
3 : 2
(2:0)

Reportáž

Jordan Henderson (© AFP)

Heerenveen zaskočil Ajax a i přes nepovedený závěr slaví senzační výhru

Jeden z očekávaných šlágrů 21. kola Eredivisie se odehrál na stadionu Abeho Lenstry a od samého začátku až do úplného konce mu dramatičnost rozhodně nechyběla. SC předvádí v tomto ročníku značně nevyrovnané výkony, nicméně "velké" zápasy z historického hlediska zvládá na jedničku, což potvrdilo i teď proti amsterdamskému gigantovi z Ajaxu. A díky cenné výhře 3:2 se tabulkou posunulo na jedenáctou pozici s pětadvaceti body.

Přitom Heerenveen se až do tohoto nedělního vystoupení trápil, neboť v nizozemské nejvyšší nevyhrál šestkrát po sobě a spíše se přibližoval k sestupovému pásmu. Na AFC se mu navíc ve vzájemných střetnutích vůbec nedařilo, neporazil ho více jak patnáct let v jedenácti případech za sebou. Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa naopak přišli o svou dvanáctizápasovou ligovou šňůru bez porážky, a v tabulce tedy zůstávají na páté příčce s pětatřiceti body.

Domácí outsider parádně zvládl úvodní dějství. Do kabin totiž odcházel s dvoubrankovým náskokem a ihned po změně stran k tomu přidal třetí zásah. Hosté sice vzápětí snížili a čtvrthodiny před závěrečným dokonce na rozdíl jediné trefy, ale další jinou už nepřidali. Hlavní postavou duelu se stal sedmadvacetiletý kanonýr Pelle van Amersfoort, který nasměroval svůj výběr k nečekanému úspěchu už v 11. minutě.

Vůbec první větší možnost byla k vidění ještě o devět minut dříve, když Osame Sahraoui pálil o kousek nad horní tyčku. V inkriminovaný okamžik si pak Van Amersfoort naběhl do volného prostoru na tečovaný centr Braudeho z pravého křídla a přesně umístěnou hlavičkou zamířil k pravé tyči. Krátce po dvaceti odehraných minutách se chvěla branková konstrukce na obou stranách. Nejprve domácí Haye orazítkoval břevno ranou z přímého volného kopu a vzápětí na opačné straně pálil do horní tyče islandský mladík Hlynsson.

Tým vedený koučem Keesem van Wonderenem přidal druhý gól necelých deset minut před přestávkou. Dvaadvacetiletý norský špílmachr Sahraoui byl sice po zpětné nahrávce z pravé strany na první pokus zablokován, ovšem s dorážkou z pěti metrů si již věděl rady. O osudu tohoto klání se zdálo být definitivně rozhodnuto po pětačtyřiceti sekundách druhého dějství, protože Van Amersfoort usměrnil svou dorážku z osmi metrů pod břevno - 3:0.

Nicméně hosté se v žádném případě nevzdali a ani ne o pět minut později vykřesali naději na bodový zisk, neboť pobídku Brobbeyho si smolně srazil do vlastní sítě vracející se Pawel Bochniewicz. Ajax se přiblížil na rozdíl jediného gólu v 79. minutě, kdy se střídající Chuba Akpom po pobídce Gooijera trefil ze šesti metrů k bližší tyči. V nastaveném čase bylo na pár momentů dokonce srovnáno, jenže video následně odhalilo, že vracející se Bochniewicz ještě stihnul odkopnout balón do bezpečí z okraje brankové čáry.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele