základní část, 2. kolo
19.08.2023 16:30 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax před důležitým play-off o skupinu Evropské ligy zaváhal v Rotterdamu s Excelsiorem

Ajax se po úspěšném vstupu do nového ročníku Eredivisie s nováčkem z Heraclesu (4:1) příliš dobře nenaladil na čtvrteční duel závěrečného předkola Evropské ligy proti bulharskému Ludogorci a až nečekaně brzy zaznamenal v Eredivisii překvapivou ztrátu, jelikož na půdě podceňovaného Excelsioru přišel o jednobrankové vedení a nakonec mohl být rád za konečnou remízu 2:2. Naopak SBV po heroické otočce v Nijmegenu (4:3) podruhé za sebou bodovalo a v tuto chvíli mu patří šestá pozice se čtyřmi body.

Trenér Maurice Steijn se musel obejít bez své brankářské jedničky Gerónim Rulliho, kterého znovu nahradil Jay Gorter a v úvodní půlhodině to vypadalo, že mu jeho hráči žádné vrásky nepřidělají. Amsterdamský gigant totiž měl míč pod kontrolou a svého sobotního protivníka evidentně přehrával, navíc přesně po pětadvaceti odehraných minutách se dostal do vedení zásluhou Briana Brobbeyho.

O pár minut dříve dokonce mohl otevřít gólový účet bosenský rodák Tahirovič, ale jeho projektil z více jak třiceti metrů prosvištěl těsně nad břevnem. AFC se dočkalo zaslouženého gólu z následné akce, jelikož teprve jednadvacetiletý forvard Brobbey využil chybného zpracování Seymora a svůj samostatný únik zakončil přesnou střelou k pravé tyči do protipohybu bezmocného gólmana Van Gassela.

Avšak Excelsior se v žádném případě nevzdal a v první minutě nastaveného času nečekaně srovnal stav. Po hezké akci na levé straně propadla zpětná nahrávka Zagrého napříč pokutovým územím až k rozběhnutému Siebemu Horemansovi, jehož přízemní pokus zapadl doprostřed poloprázdné branky. SBV k tomu výtečně vstoupilo do druhého poločasu a po třech odehraných minutách senzačně otočilo vývoj.

Přesnou mušku tentokráte měl srbský útočník Nikolas Agrafiotis, když si po obrovské hrubce bránícího Mediče elegantně zpracoval balón na prsa a pak nekompromisní ranou zblízka zavěsil pod břevno. O pár minut později selhal na opačné straně hlavičkující Brobbey, neboť po parádním pasu Wijndala z levého křídla minul vzdálenější konstrukci o několik decimetrů.

Ajax si poté žádný výrazný tlak nevypracoval, i přesto se dočkal vyrovnávací branky zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Zkušený třicetiletý záložník Davy Klaassen ani ne po dvanácti minutách strávených na trávníku totiž stál ve správnou chvíli na správném místě a nezištný pas Kuduse z pravé strany šikovně usměrnil k levé konstrukci mimo dosah dívajícího se Van Gassela.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele