základní část, 14. kolo
03.12.2023 14:30 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Oslavy hráčů Ajaxu (© AFP)

Ajax po smolné porážce v EL s Marseille vyzrál v lize na houževnatý Nijmegen

Ajax se zatím v jedné ze svých nejhorších sezon historie postupně dostává do formy, a i když v dosavadních pěti zápasech skupinové fáze Evropské ligy ještě ani jednou nevyhrál, tak v Eredivisii se přeci jen blýská na lepší časy. Teď v Nijmegenu dokázal uspět po výsledku 2:1 a v nejvyšší nizozemské soutěži vybojoval třináct bodů z posledních pěti utkání, díky nimž se rázem vyhoupl na osmé místo s osmnácti body.

NEC se za svůj nedělní výkon v žádném případě nemusí stydět, avšak jeho pětizápasová remízová šňůra byla přeci jen ukončena, a tabulkou navíc kleslo na šestnáctou barážovou příčku s dvanácti body. Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa měli mírně navrch od samého začátku a v úvodním poločase svého protivníka přehrávali, nicméně kýženého vedení se ne a na dočkat.

Svou vůbec první velkou možnost si vypracoval po osmi odehraných minutách útočník Brobbey, jenomže ten svou hlavou minul pravou konstrukci o několik decimetrů. Po pětadvaceti minutách hry se v podobné situaci zjevil také Berghuis, ovšem ani on prostor tří tyčí netrefil. Ve 31. minutě se poprvé musel vytáhnout brankář Cillessen po nebezpečné hlavičce Brobbeyho z bezprostřední blízkosti, který o šedesát sekund později zneškodnil i tvrdý projektil Berghuise.

Ajax po změně stran nepolevoval a další šanci si vytvořil v 51. minutě, ale dělovku Taylora ze střední distance brilantně vyškrábl nad branku plachtící Cillessen. Ajak se přeci jen dočkal zaslouženého vedení o šest minut později. V tuto chvíli totiž dokázal skórovat devatenáctiletý islandský záložník Kristian Hlynsson, když po skvělé práci Brobbeyho na pravé straně šestnáctky doklepl balón ze dvou metrů do zcela prázdné branky.

Favorizovaní hosté si v následujícím průběhu hlídali hubený náskok a pojistit ho dokázali v 88. minutě. Svou vůbec premiérovou trefu v Eredivisii zaznamenal střídající Carlos Forbs, jenž po zpětném pasu Berghuise téměř od brankové čáry stál ve správnou chvíli na správném místě a ze tří metrů bez problémů rozvlnil síť. Nijmegen sice snížil v poslední minutě základní hrací doby díky parádní individuální akci Elayise Tavşana na pravém křídle, avšak svěřencům trenéra Rogiera Meijera už na nic dalšího prakticky nezbyl žádný čas.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele