základní část, 15. kolo
08.12.2023 20:00 CET
4 : 2
(1:2)

Reportáž

Oslavy hráčů Twente (© AFP)

Twente heroicky otočilo duel s Excelsiorem a poskočilo na třetí místo tabulky

Celek z Enschede se koncem října dostal do mírné krize a v pěti ligových duelech vyhrál jen jednou, nicméně uplynulý víkend zvládl důležitou bitvu na půdě konkurenčního Go Ahead (3:1) a teď i přes nepříznivý vývoj nakonec přestřílel rotterdamský Excelsior po výsledku 4:2. V tomto pátečním utkání 15. kola sice prohrával po třinácti minutách už o dvě trefy, avšak poté heroicky zabral a po skvělém druhém poločase přeci jen dosáhl na tříbodový zisk.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga se tak minimálně do sobotního večera vyhoupli na třetí pozici Eredivisie se třiatřiceti body a za druhým Feyenoordem zaostávají o body dva. SBV naopak protáhlo své čekání na ligovou výhru již na osm utkání v řadě a v tabulce zůstává na desátém místě se šestnácti body. Přitom výběr vedený koučem Marinusem Dijkhuizenem započal tento duel naprosto fantasticky.

První větší možnost si vytvořil v 9. minutě a hned ji přetavil v nečekané vedení, jelikož Troy Parrott obdržel vynikající pas za obranu soupeře od El Yaakoubiho, vzápětí si navedl míč do pokutového území protivníka a z hodně ostrého úhlu ho parádně usměrnil přímo k protější konstrukci. Neuběhly ani další čtyři minuty a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový, protože po rohovém kopu z levé strany a hlavičce Lamproua stál ve správnou chvíli na správném místě Sven Nieuwpoort a taktéž hlavou tečoval míč přesně doprostřed branky.

Povzbuzený rotterdamský outsider si ale zásadně zkomplikoval svou situaci ve 25. minutě. Francouzský obránce Arthur Zagre totiž hodně nevybíravým způsobem došlápl kotník Rotse a rozhodčí Oostrom mu bez váhání ukázal přímou červenou kartu za surovou hru. Twente zužitkovalo početní výhodu v poslední minutě základní hrací doby úvodního dějství, kdy skóroval Manfred Ugalde.

Jednadvacetiletý kostarický útočník se po centru na pravou stranu a povedeném prodloužení Rotse zjevil před hranicí brankového území a přesně umístěnou hlavičkou pokořil marně se natahujícího gólmana Van Gassela. Domácím hrdinou se po změně stran stal nestárnoucí kanonýr Ricky van Wolfswinkel.

Ten nejprve s přehledem proměnil pokutový kop nařízený za ruku bránícího Horemanse a v 80. minutě převrhl misky vah na stranu svého klubu svým druhým zásahem v tomto klání, neboť nikým nehlídán zavěsil hlavou z pěti metrů přímo pod levou šibenici. Domácí od této chvíle hráli s velkým klidem a o pět minut později uzavřel gólový účet Younes Taha, když jeho úchvatný projektil z třiceti metrů zaplachtil za naprosto zoufalého Van Gassela.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele