základní část, 10. kolo
06.12.2023 19:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Radost hráčů Nijmegenu (© AFP)

Alkmaar v šestiminutové dohrávce branku nedal a Nijmegenu tak překvapivě podlehl 1:2

Středeční dohrávka 10. kola žádný gól nepřinesla a Nijmegen tak nakonec po více než měsíčním čekání dotáhl duel s favorizovaným Alkmaarem do vítězného konce. První část byla předčasně ukončena v poslední minutě základní hrací doby kvůli kolapsu kanonýra Base Dosta, utkání bylo proto přeloženo až na první prosincový týden kvůli náročnému programu AZ způsobeném účastí v základní skupiny Konferenční ligy.

Úvodní fáze hraná koncem října přinesla velmi zajímavý průběh. Hosté zvládli na jedničku první poločas a hned svou první vážnější akci po necelých jedenácti minutách přetavili ve vedoucí gól, jelikož právě Dost se po finální nahrávce Dirka Propera opřel do míče z voleje a z hranice pokutového území ho poslal rovnou do levé šibenice. Přesně o dvacet minut později byl rozdíl ve skóre senzačně dvoubrankový, přesnou mušku tentokráte měl Magnus Mattsson.

Čtyřiadvacetiletý dánský záložník obdržel pobídku od skvělého Dosta a pak ze středu šestnáctky soupeře uklidil balón po zemi přímo doprostřed branky. Domácí od této chvíle ožili a ještě do přestávky chtěl snížit Dani de Wit, ale ten si nepřišel na brilantního gólmana Cillessena. Svěřenci trenéra Pascala Jansena přeci jen snížili v 57. minutě zásluhou obstřelu řeckého kanonýra Vangelise Pavlidise do levého dolního růžku, před kolapsem Dosta nemířili přesně Clasie a právě agilní Pavlidis.

Rozhodčí Manschot, jenž původní duel předčasně ukončil v čase 89:54, přidal nad rámec řádné hrací doby pět minut. Oba celky vstoupily do dohrávky ve značně proměněných sestavách, Rada profesionální fotbalové soutěže jim totiž vzhledem k okolnostem dovolila nuceně vystřídat nad rámec povolených střídání. V dresu NEC pochopitelně nenastoupil Dost a dále také Schöne s Artsem, místo nich se objevilo na trávníku trio Sano - Nuytinck - Sandler.

Také Jansen musel udělat dvě změny, Kasiuse s Bazoerem nahradili Tiago Dantas a Meerdink. Nicméně AZ se za velmi krátkou dobu do tempa nedostalo a jedinou větší příležitost si vypracovalo v páté minutě nastavení, kdy příliš vysoko pálil Meerdink. Alkmaar tedy po nečekané porážce zůstává třetí o skóre před čtvrtým Twente, hosté naopak po cenném skalpu opustili sestupové pozice a jsou dvanáctí s patnácti body.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele