základní část, 1. kolo
13.08.2023 14:30 CET
5 : 1
(2:0)

Reportáž

Fanoušci Alkmaaru (© AFP)

Alkmaar zahájil letošní sezónu Eredivisie vysokou výhrou nad Go Ahead

Alkmaar naposledy získal ligový titul před necelými patnácti lety a letos by konečně chtěl toto dlouhé čekání ukončit. Do nového ročníku vstoupil jednoznačným vítězstvím nad vyzyvatelem z Deventeru, kterému nasázel hned pět branek. AZ od samého začátku skvěle fungovalo jako tým a do listiny střelců se zapsalo hned pět různých střelců. Go Ahead se zmohlo jen na jedinou trefu zhruba v polovině druhé půle za nepříznivého stavu 0:3.

Výběr vedený trenérem Pascalem Jansenem zahájil tento ročník nepříliš přesvědčivou výhrou 1:0 nad andorským trpaslíkem FC Santa Coloma ve 3. předkole Konferenční ligy, avšak tentokráte dominoval na trávníku od samotného začátku. A během úvodní čtvrthodiny skóroval dvakrát. Do vedení ho dostal po necelých čtyřech odehraných minutách zkušený záložník Jordy Clasie, jenž po skvěle zahraném přímém volném kopu Sugawary a ještě lepším zákroku brankáře De Langeho potrestal obrovskou hrubku bránícího Amofy.

Toho obral o míč Ruben van Bommel a následně ho předložil právě Clasiemu, jehož ukázkový dloubák zapadl k levé tyči. O jedenáct minut později zvýšil náskok jasného favorita řecký ostrostřelec Vangelis Pavlidis, který si po rohovém kopu Sugawary udělal místo na hranici brankového území a přesnou hlavičkou pokořil stojícího De Langeho.

Od tohoto okamžiku tempo hry přeci jen opadlo a ve zbývajícím průběhu první půle už k ničemu zásadnímu nedošlo. Po změně stran se však obrázek změnil a Alkmaar definitivně rozhodl o svém úspěchu v 51. minutě. Po rychlém přečíslení a skvělé kolmici na levou stranu převzal balón aktivní Pavlidis, obešel hostujícího strážce a pak odcentroval před branku, kde měl hlavičkující Ruben van Bommel snadnou práci - 3:0.

Hosté zaznamenali alespoň čestný úspěch o čtvrthodinu později, jelikož se belgický záložník Philippe Rommens postavil k přímému volnému kopu z dobrých pětadvaceti metrů a míč nádherně uklidil do bližší šibenice. Svěřenci kouče Reného Hakeho si však nadále nic dalšího nevytvořili, naopak ve zbývajícím průběhu ještě dvakrát inkasovali.

V 86. minutě totiž bránící Deijl ve vlastní šestnáctce evidentně přistrčil unikajícího Pokua a rozhodčí Makkelie po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop. K němu se postavil Dani De Wit a bezpečně ho proměnil tvrdou ranou doprostřed branky. Ve třetí nastavené minutě pak uzavřel gólový účet tohoto nedělního střetnutí Mayckel Lahdo, jenž svou nezištnou střelou z dvanácti metrů překonal marně se natahujícího De Langeho.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele