základní část, 15. kolo
09.12.2023 18:45 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Hráči Ajaxu (© AFP)

Ajax těsně udolal i konkurenční Spartu a v Eredivisii poskočil už na páté místo

Ajax před klíčovým střetnutím v Evropské lize zvládl díky skvělému prvnímu poločasu duel 15. kola nejvyšší nizozemské soutěže s rotterdamskou Spartou a po vítězství 2:1 aktuálně poskočil na pátou pozici ligové tabulky se čtyřiadvaceti body, přičemž se čtvrtým Twente i třetím AZ zaostává o bodů devět. Hostující celek naopak nenavázal na minulý úspěch s Heraclesem (1:0) a stále mu tedy náleží sedmá příčka s jednadvaceti body.

Amsterdamský gigant tak posbíral v předchozích sedmi zápasech Eredivisie velmi solidních devatenáct bodů a do čtvrtečního střetnutí skupinové fáze Evropské ligy s řeckým vyzyvatelem AEK Atény půjde ve velmi dobrém rozpoložení. Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa zahájili tento sobotní duel naprosto skvěle a hned svou první větší možnost již po necelých osmi odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól.

Prosadit se dokázal aktuálně nejlepší střelec týmu Brian Brobbey, jenž se po akci na pravé straně a famózní zpětné patičce Taylora otočil na hranici brankového území kolem bránícího Vriendse a vzápětí propálil vše, co mu stálo v cestě. V následujícím průběhu neproměnili své možnosti Steven Bergwijn, Berghuis ani Hlynsson, po necelé půl hodině hry pálil na opačné straně příliš vysoko Velthuis.

Domácí navýšili svůj náskok necelých pět minut před přestávkou z pokutového kopu. Zkušený rozhodčí Makkelie ho nařídil za evidentní podražení gólmana Olije na agilního Brobbeyho, na penaltový puntík si pak postavil balón Bergwijn a s velkým přehledem zavěsil přímo do levé šibenice. V nastavení první půle chtěl ještě skórovat islandský mladíček Hlynsson, jenže ten byl ve vyložené pozici na poslední chvíli zablokován.

Hosté to však nevzdali a v 55. minutě se vrátili do hry o bodový zisk. O snížení se postaral alžírský forvard Camiel Neghli, jelikož po pobídce Verschuerena napřáhl z hranice pokutového území a balón ukázkově zakroutil k levé konstrukci. Sparta si ale ve zbývajícím průběhu další gólovou příležitost nevypracovala a naopak mohla inkasovat potřetí, nicméně Taylor mířil v 61. minutě o pár decimetrů vedle levé tyče a zhruba deset minut před závěrečným hvizdem si Olij poradil s nebezpečnou ranou střídajícího Akpoma.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele