základní část, 30. kolo
14.04.2024 16:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavující Steven Berghuis (© AFP)

Ajax otočil vývoj s Twente a alespoň částečně odčinil potupnou porážku s Feyenoordem

Ajax zažívá jednou ze svých nejhorších sezon v celé historii klubu a krize vyvrcholila v minulém kole v prestižním derby De Klassieker, kdy AFC utrpělo svou nejhorší porážku v soutěžním utkání v Rotterdamu na stadionu De Kuip s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem (0:6). K dalšímu neúspěchu se schylovalo i v tomto nedělním šlágru 30. kola proti Twente, ale amsterdamský gigant po změně stran vývoj otočil a nakonec zvítězil 2:1.

Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa se tak díky tomuto cennému skalpu vrátili na páté místo tabulky s osmačtyřiceti body o bod před šestý Nijmegen, Twente naopak nenavázalo na minulou výhru s Fortunou (2:0) a se šedesáti body je stále třetí o pět bodů před čtvrtým Alkmaarem. První větší možnost se urodila po necelých osmi odehraných minutách, kdy pokus pozdějšího hrdiny Stevena Bergwijna pohotově zneškodnil pozorný brankář Unnerstall.

Klub z Enschede z ničeho nic prorazil krátce po půlhodině hry. Skóre tohoto utkání otevřel tradiční kanonýr Ricky van Wolfswinkel, jenž si po precizním pasu Rotse z pravého křídla seběhl do středu šestnáctky protivníka a přesně umístěnou hlavičkou pokořil marně se natahujícího gólmana Rulliho. Domácí se poté snažili přidat, jenomže do konce úvodního dějství si nic nebezpečného nevypracovali.

Po změně stran však ještě přitlačili a v 59. minutě se přeci jen dočkali kýženého vyrovnání. Přesnou mušku měl nejlepší střelec týmu Brian Brobbey, který se v tomto ročníku Eredivisie prosadil již posedmnácté. Ten se vrátil na ligové trávníky po třízápasové absenci způsobené zraněním stehenního svalu a hned se zapsal do listiny střelců, jelikož se po přímém volném kopu Taylora zjevil zcela osamocen před hranicí brankového území a razantní hlavičkou zavěsil přesně pod břevno kolem dívajícího se Unnerstalla.

Rozhodující okamžik tohoto klání byl k vidění zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem - střídající Salah-Eddine totiž podrazil ve vlastní šestnáctce unikajícího Rensche a rozhodčí Gözübüyük po přezkoumání videozáznamu ukázal na penaltový puntík. K němu se postavil již zmiňovaný Bergwijn a bez větších potíží se trefil do pravého dolního růžku, Unnerstall si v klíčový okamžik vybral opačnou stranu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele