základní část, 25. kolo
12.03.2023 14:30 CET
2 : 4
(1:3)

Reportáž

Steven Bergwijn (© AFP)

Ajax díky skvělému začátku přehrál Heerenveen a vrátil se na druhé místo tabulky

Ajax potvrdil dobrou formu na ligové scéně a s Heerenveenem sehrál divokou přestřelkou, kterou nakonec ovládl po výsledku 4:2. O svém nedělním úspěchu rozhodl již v prvním poločase, kdy skóroval dokonce třikrát. SC pak sice přidalo a hned dvakrát snížilo na rozdíl dvou branek, jenomže na více se už nezmohlo. V Eredivisii tedy nevyhrálo počtvrté za sebou a kleslo na desáté místo s jednatřiceti body.

Amsterdamský gigant naopak stále má tříbodové manko na vedoucí Feyenoord a před druhým Alkmaarem drží dvoubodový odstup, v příštím kole se v jednom z nejočekávanějších duelů jarní části utká právě s rotterdamským lídrem. V tomto střetnutí začal naprosto fantasticky a přesně po deseti odehraných minutách vedl, jelikož teprve dvaadvacetiletý ghanský útočník Mohammed Kudus po přistrčení na pravou stranu šestnáctky na nic nečekal a svůj přízemní pokus ze čtrnácti metrů usměrnil přímo do protějšího spodního růžku.

Neuběhlo ani dalších šest minut a svěřenci trenéra Erika ten Haga udeřili podruhé. Tentokráte se prosadil pětadvacetiletý mexický obránce Edson Álvarez, který se po vynikající přízemní kombinaci svých spoluhráčů opřel do balónu před hranicí pokutového území a jeho skákavý projektil zapadl k levé konstrukci. Ajax definitivně rozhodl o svém úspěchu za další tři minuty.

Steven Bergwijn si parádně narazil míč se srbským špílmachrem Tadičem, poté se zbavil bránícího protihráče a sám před brankářem Mousem nezaváhal, protože ho překonal chytrým obstřelem k bližší tyči - 0:3. Od tohoto okamžiku se hra přeci jen trochu vyrovnala, nicméně Ajax po necelé odehrané půlhodině chtěl skórovat dokonce počtvrté, avšak Bergwijn svůj druhý gól tohoto střetnutí nepřidal a z bezprostřední blízkosti orazítkoval jen levou tyč.

SC vykřesalo naději na bodový zisk necelých pět minut před přestávkou. Snížit dokázal Pelle van Amersfoort, jenž se po skvělém pasu Hayeho z pravého křídla pověsil do vzduchu před levým rohem brankového území a prudkou hlavičkou doprostřed branky pokořil naprosto bezmocného gólmana Rulliho. Hosty ale tento moment rozhodně nepoložil a sedm minut po změně stran si vzali zpět tříbrankový náskok.

Dvacetiletý Kenneth Taylor skóroval v této ligové sezóně již poosmé, neboť získal odražený míč ve středu hrací plochy, poté si ho navedl mírně doprava a z osmnácti metrů nekompromisně zamířil k bližší tyči. Heerenveen se ve zbývajícím průběhu snažil přidat a svou druhou trefu zaznamenal zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Nejlepší domácí střelec Sydney van Hooijdonk přidal taktéž svou osmou trefu tohoto ročníku Eredivisie díky povedené hlavičce z osmi metrů nad marně se natahujícího Rulliho. Výběr vedený koučem Keesem van Wonderenem se příště pokusí přerušit svou nelichotivou bilanci na půdě předposledního Groningenu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele