základní část, 23. kolo
26.02.2023 12:15 CET
2 : 4
(0:3)

Reportáž

Santiago Giménez (© AFP)

Feyenoord zvládl přestřelku v Sittardu a na čele tabulky si udržel tříbodový náskok před druhým Ajaxem

Lídr Eredivisie se pomalu a jistě chystá na osmifinále Evropské ligy s ukrajinským Šachtarem, ještě předtím se ale musí soustředit na ligovou scénu. Nyní hlavně díky skvělému začátku přehrál houževnatou Fortunu v divokém poměru 4:2, v lize zvítězil již potřetí za sebou a s dvaapadesáti body je stále první o tři body před druhým Ajaxem. Fortuna naopak prohrála podruhé v řadě a patří jí dvanáctá příčka se šestadvaceti body.

Svěřenci trenéra Arneho Slota prohráli v dosavadních třiadvaceti ligových zápasech tohoto ročníku jen jednou a zisk mistrovského titulu určitě není nereálný, na druhou stranu je stále čeká velmi dlouhá cesta. V Sittardu hráli od samého začátku s velkým elánem a hned první větší možnost přesně po deseti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól, neboť po rohovém kopu z pravé strany smolně hlavičkoval do vlastní sítě Ximo Navarro.

Neuběhlo ani dalších šest minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Těsně před tím nedokázal na druhé straně vyrovnat hlavou turecký veterán Burak Yilmaz, pak se opřel do odraženého balónu Mats Wieffer a jeho úžasná dělovka z dvaadvaceti metrů zapadla přesně do levé šibenice. Hosté rozhodně nepolevovali ani v následujícím průběhu a definitivně třetí pojistku přidali těsně před přestávkou.

Přesnou mušku tentokráte měl jednadvacetiletý mexický útočník Santiago Giménez, jenž po obrovské hrubce v rozehrávce v podání Feratiho obdržel finální přihrávku před prázdnou branku od Jahanbakhshe a tu z bezprostřední blízkosti nemohl minout. Fortuna přeci jen vykřesala naději na bodový zisk tři minuty po výměně stran, neboť Deroy Duarte po střele Coxe do vzdálenější tyče napřáhl z hranice šestnáctky a jeho skákavý pokus propadl pod rukama brankáře Wellenreuthera do levého dolního růžku - 1:3.

Nicméně rotterdamský favorit pak uklidnil svou hru a tříbrankový náskok si vzal zpět krátce po odehrané hodině. Dvaadvacetiletý brazilský záložník Igor Paixão po přistrčení Danila vystřelil z obtížné pozice a hlavně díky teči jednoho z bránících hráčů skončil míč za zády dívajícího se gólmana Pandura.

Celek ze Sittardu se sice ještě nevzdal a zhruba deset minut před závěrečným hvizdem korigoval výsledek řecký obránce Dimitrios Siovas povedenou hlavičkou k bližší tyči, jenomže nic dalšího se už nestalo. Fortuna se v příštím kole pokusí zvednout na půdě silného Utrechtu, Feyenoord po čtvrtfinále KNVB Bekeru v Heerenveenu přivítá předposlední Groningen.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele