základní část, 21. kolo
10.02.2023 20:00 CET
5 : 0
(5:0)

Reportáž

Vangelis Pavlidis (© AFP)

Alkmaar jasně deklasoval Excelsior a vyhoupl se do čela Eredivisie

Jeden z hlavních kandidátů na zisk mistrovského titulu Alkmaar se poslední dobou trápil a až do této páteční předehrávky 21. kola nevyhrál na ligové scéně dvakrát v řadě, navíc před pár dny nezvládl ani osmifinále národního poháru. Ovšem nyní ukázal své umění, díky pětigólové ofenzivní smršti v prvním poločase naprosto zdecimoval rotterdamského vyzyvatele Excelsior a prozatím se posunul na první místo tabulky se čtyřiačtyřiceti body.

AZ na něm setrvá minimálně do nedělního odpoledne, kdy bude čekat na výsledek utkání Heerenveen - Feyenoord. Naopak SBV nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již počtvrté za sebou a zůstává na čtrnáctém místě s dvaceti body. Hrdinou tohoto střetnutí se stal teprve dvaadvacetiletý záložník Sven Mijnans, jenž po svém lednovém příchodu z jiného rotterdamského týmu Sparty nastoupil teprve podruhé a hned se blýskl dvěma góly.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena zahájili tento duel s velkým odhodláním a přesně po dvaceti minutách hry se prosadil právě Mijnans. Ten si po přihrávce Jespera Karlssona navedl míč z levé strany blíže do středu pokutového území a jeho tečovaný pokus nakonec zapadl do protějšího spodního růžku. Neuběhlo ani dalších sedm minut a náskok favorita zvýšil aktivní Karlsson.

Čtyřiadvacetiletý švédský forvard se po hezké akci na pravém křídle a finálním zpětném pasu Mijnanse opřel do balónu z hodně akrobatické pozice a svůj unikátní razantní volej usměrnil přímo do bližší šibenice. Hosté v následujících minutách propadali ve všech směrech a enormní tlak AZ nedokázali zastavit. Přesně po odehrané půlhodině přidal svou druhou branku v utkání Mijnans, když po přízemní střele Jense Odgaarda a nejistém zákroku gólmana Van Gassela snadno dorazil balón do zcela odkryté branky.

Zhruba deset minut před přestávkou se zapsal do střelecké listiny také Odgaard, neboť po další perfektní nahrávce Karlssona chytře zamířil doprostřed branky kolem pozdě reagujícího Van Gassela - 4:0. Ve 38. minutě uzavřel gólový účet řecký kanonýr Vangelis Pavlidis, který přidal už svou desátou ligovou trefu této sezóny pohotovou střelou pod břevno. Po změně stran tempo hry výrazně opadlo, kromě šťastné rány Pavlidise do levé konstrukce se nic zásadního nestalo.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele