základní část, 7. kolo
18.09.2022 16:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)

Ajax poprvé v sezóně selhal a po porážce v Alkmaaru přišel o první místo

Ajax po nedávné smolné porážce v Lize mistrů s Liverpoolem (1:2) neuspěl ani na ligové scéně a těsně před reprezentační přestávkou poprvé prohrál, s osmnácti body tak klesl na druhé místo Eredivisie o skóre za vedoucí PSV. Naopak AZ navázalo na úvodní dvě výhry v Konferenční lize, jako jediný celek nizozemské ligy ještě neprohrálo a nachází se na třetím místě se sedmnácti body.

Přitom svěřenci trenéra Alfreda Schreudera začali naprosto skvěle a po necelé čtvrthodině hry vedli, ovšem domácí v samém závěru otočili vývoj a po přestávce udrželi těsný náskok až do závěrečného hvizdu. Amsterdamský klub po úvodní opatrné desetiminutovce vsítil úvodní gól tohoto nedělního šlágru 7. kola ve 12. minutě zásluhou Mohammeda Kuduse, který se v tomto ročníku nachází ve vynikající formě a toto byl už jeho sedmý zásah.

Po parádním dlouhém nákopu z vlastní poloviny si při situaci dva na brankáře Verhulsta pohlídal ofsajdové postavení po finální nahrávce Taylora a zcela odkrytou branku nemohl minout. Výběr vedený koučem Pascalem Jansenem se však postupně dostával do tempa a pět minut před koncem úvodního dějství srovnal stav díky trefě čtyřiadvacetiletého obránce Meese de Wita.

Ten využil nepovedeného odkopu skluzujícího Rensche a poté tvrdě vypálil z dvanácti metrů, jeho přízemní pokus následně zapadl přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Alkmaar dokázal otočit vývoj ve svůj prospěch v šesté nastavené minutě první půle. Třiadvacetiletý dánský forvard Jens Odgaard převzal fantastický pas z vlastního kruhu od Chatzidiakose a pak po vynikajícím zpracování překonal bezmocného gólmana Pasveera přízemním obstřelem.

Domácí si mohli pojistit náskok ihned po změně stran, ale technickou střelu Reijnderse dokázal brilantně jednoruč odvrátit do strany pozorný Pasveer. Přesně v polovině druhého poločasu chtěl na opačné straně srovnat stav Kudus, jenž svým razantním projektilem z deseti metrů dokonce překonal Verhulsta, avšak toho na brankové čáře skvěle zastoupil dobře postavený Dani De Wit. V nastaveném čase se vytáhl domácí brankář proti nebezpečné hlavičce střídajícího Luccy a Ajax tak nečekaně odjížděl s prázdnou.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele