základní část, 28. kolo
09.04.2023 16:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Jorrel Hato (© AFP)

Žádný problém pro Ajax, po výhře nad Fortunou se vrátil na druhou příčku

Ajax musel zareagovat na sobotní vítězství PSV stejným způsobem, pokud se chtěl vrátit v tabulce Eredivisie zpátky na druhé místo, a nakonec svůj cíl bez větších problémů splnil. Na jeho půdě nekladla Fortuna přílišný odpor, do poločasu se dvakrát do její sítě natrefil Steven Berghuis, po obrátce se ještě na střeleckou listinu uvedli Steven Bergwijn a Kenneth Taylor.

Vstup do utkání amsterdamský celek zajisté velmi uklidnil, poněvadž se už po šesti minutách ujal vedení. Sánchez ze středu pole poslal přihrávku na pravou stranu, kde dostal až příliš prostoru Berghuis, ten měl i dostatek času, aby si rozmyslel, co podnikne, popoběhl tedy s míčem do výhodnější pozice a svou následnou střelu umístil parádně do spodního rohu brány. Brankář Pandur na tohle zakončení moc dobře neviděl, i proto nakonec balón v podstatě jen sledoval.

Ve 21. minutě mohl amsterdamský soubor svůj náskok pojistit. Ve zcela vyloženém postavení se ocitl Tadič, který i obehrál vyběhnuvšího Pandura, stačilo pouze zacílit do prázdné brány, jenže ve skórování mu ve finále zamezil vracející se Rodrigo Guth. Ten tak zachránil celou situaci poté, co jeho spoluhráč Vita špatně rozehrál a Srb tohle mizerné počínání přečetl.

Suma sumárum ovšem domácím toto neproměnění velké tutovky nemuselo tolik vadit. O šest minut později se totiž za Pandurem třepotala branková síť podruhé, to když si zase velmi nešikovně počínal Vita, který ve snaze odkopnout merunu z vlastního vápna do bezpečí minul. Čili číhající Berghuis se chopil nabídnuté šance a chytře zamířil pod soupeřovo břevno.

I nadále de Godenzonen měli dění na hrací ploše plně pod svou kontrolou, celek ze Sittardu vůbec netušil, jak z nepříjemného stavu ven, a navrch ve druhém dějství inkasoval ještě dva góly. V 54. minutě se na hranici šestnáctky zjevil zcela nehlídaný Bergwijn, který si hlasitě říkal od spoluhráče Berghuise o oslovení, a ten, ač možná mohl vypálit a zkusit zapsat hattrick, opravdu nabil pušku svému kolegovi, a ten následně z voleje zacílil ukázkově k tyči.

Zmar Fortuny ještě v 86. minutě podtrhl svým přesným zásahem Taylor. Berghuis, jenž mimochodem kromě dvou branek a jedné asistence zaznamenal také druhou gólovou nahrávku, a byl tak obecně u všeho podstatného, pobídl na zteč muže s osmičkou na dresu, který posléze levačkou pohotově přelstil marně se natahujícího Pandura.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele