základní část, 28. kolo
02.04.2022 16:30 CET
1 : 3
(1:2)

Reportáž

Ajax vyhrál v Groningenu a upevnil si vedení v Eredivisie

Favorizovaný Ajax rozhodně neodvedl svůj nejpůsobivější výkon sezóny, v Groningenu se ke konečnému vítězství ale přece propracoval. Klíčové momenty zápasu můžeme najít v závěru prvního poločasu, kdy najednou outsider tohoto duelu ztratil půdu pod nohama a po přestávce se z krize nevymanil. Dvě rychlá inkasování s ním zkrátka zamávala i do následujících minut.

Ajax sice převzal inciativu tohoto klání jakožto jasný favorit od samého počátku, třeba ve 12. minutě zahrozil, byť trochu nevědomky, Berghuis, jehož pas narazil do brankové konstrukce, jenže pravou efektivitu vykázal jeho protivník, který se ve 20. minutě ujal vedení. Až příliš prostoru dostal ve středu hřiště Abraham, jenž si v poměrně pohodovém tempu směroval svůj pohyb do blízkosti pokutového území, ve správnou chvíli předal balón na Stranda Larsena a ten přesně umístěný pokus zaslal pod břevno, k němuž se gólman Onana natáhnout nestačil.

Přece byli tímhle momentem de Godenzonen jaksi poznamenáni, Groningen působil v obraně kompaktním dojmem a pod tlak soupeře se v podstatě dostat nemohl, neboť ani nečelil žádné pravidelné salvě gólových šancí. A dokonce mohl ve 35. minutě navýšit svůj náskok, to když Dankerlui svým centrem zprava pobídl Stranda Larsena, který pak sklepával míč chytře k de Leeuwovi, jenže ten na něj o kousek nedosáhl. A naopak z ničeho nic na opačné straně, krátce před obrátkou, udeřil Ajax. Vyrovnání přišlo na řadu pro celek ze severu Nizozemska v dost nepříjemnou chvíli, konkrétně v první minutě nastavení, jelikož Tadičovu pobídku zužitkoval z blízkosti bez obtíží Klaassen. Ale tímhle momentem první dějství zkrátka ještě neskončilo.

Amsterdamský výběr se totiž ještě v sedmé minutě prodlužované doby dočkal penalty, kterou sudí Nijhuis nařídil poté, co přihrávající Mazraoui trefil ruku bránícího Dankerluie, a Tadič se jakožto exekutor nezmýlil. V 66. minutě se snažil na nepříjemný stav zareagovat opět Strand Larsen, jeho hlavičku však s bravurou zlikvidoval Onana. Nakonec se hosté ve druhém dějství chopili defenzivní taktiky a těsný odstup od svého rivala uchovali. Výhru poté ještě v závěru pojistil Berghuis, jehož uvolnil do sóla Brobbey a brankář Leeuwenburgh mohl s celou situací těžko něco dělat. Domácí nesehráli úplně špatnou partii, avšak bodový zisk nezaznamenali.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele