základní část, 24. kolo
27.02.2022 12:15 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Šlágr 24. kola ovládl Alkmaar díky dvěma proměněným penaltám Karlssona

Alkmaar navázal na skvělou formu z poslední doby a v očekávaném duelu s rotterdamským Feyenoordem nakonec zvítězil po výsledku 2:1. Vyvedl se mu hlavně začátek zápasu, kdy během třiceti minut proměnil dvě penalty a pak navíc skóroval potřetí, ovšem tato trefa nakonec neplatila. Hosté dokázali snížit krátce po změně stran, na více se už ale nezmohli. AZ zůstává v tabulce na čtvrté pozici s osmačtyřiceti body a vrací se do boje o titul.

Díky nečekanému zaváhání lídra Ajaxu na půdě nováčka Go Ahead (1:2) ztrácí na čelo tabulky devět bodů, za svým nedělním rivalem zaostává o nicotné tři body a závěr Eredivisie tak může přinést nesmírně dramatickou zápletku. Domácí ovládli desáté z posledních jedenácti utkání, naopak rotterdamský výběr nenavázal na předchozí čtyři výhry a tato porážka ho v konečném účtování může velmi mrzet.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena se dostali do vedení krátce po odehrané čtvrthodině, když Jorrit Hendrix po parádní kolmici za defenzívu evidentně stáhl k zemi právě Karlssona, od rozhodčího Higlera uviděl žlutou kartu a následoval pokutový kop. K němu se postavil třiadvacetiletý švédský útočník a brankáře Bijlowa překonal pohotovou střelou do pravého spodního růžku. Druhý penaltový zákrok byl vidění po necelé půl hodině hry.

Tyrell Malacia totiž přistrčil před brankou nabíhajícího protihráče a Higler byl znovu nekompromisní, i v tuto chvíli tasil žlutou kartu. Karlsson opět udržel nervy na uzdě a tentokráte napálil balón k levé konstrukci, Bijlow i přes vystižení směru na něj nedosáhl. AZ chtělo definitivně rozhodnout zhruba deset minut před přestávkou. Síť totiž rozvlnil Dani De Wit, ale jeho zásah nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdovému postavení.

Ve 41. minutě ještě udržel naděje svého celku na bodový zisk fantastický Bijlow, neboť zneškodnil ránu z bezprostřední blízkosti v podání aktivního Karlssona a navíc zabránil jeho hattricku. Hosté po změně stran ožili a v 52. minutě vykřesali naději na úspěch po rohovém kopu z levé strany.

Gólman Vindahl Jensen totiž trestuhodně neudržel míč ve svých rukavicích a dobře postavený Lutsharel Geertruida ho přeci jen dopravil o kousek za brankovou čáru. Po necelé hodině měl na kopačce vyrovnání Til, jenže tento projektil směřující pod břevno výtečně zlikvidoval domácí strážce a pak se až do závěrečného hvizdu nic zásadního nestalo.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele