základní část, 16. kolo
12.12.2021 16:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)

Alkmaar šokoval Amsterdam a mistrovský Ajax porazil 2:1

Ajax sice zaválel v Lize mistrů a do osmifinále postoupil z prvního místa s plným počtem osmnácti bodů, ovšem na ligové scéně už tak suverénní není a teď v domácím prostředí překvapivě podlehl houževnatému Alkmaaru po výsledku 1:2. V Eredivisii tak prohrál podruhé v tomto ročníku a navíc přišel o vedoucí pozici, se šestatřiceti body klesl na druhou příčku tabulky o bod za PSV.

V domácím dresu se sice znovu prosadil nejlepší kanonýr Sébastien Haller, jenž na ligové scéně skóroval již podesáté, ale jeho trefa tentokráte na bodový zisk nestačila. AZ bylo považováno za jasného outsidera, nicméně nyní dokázalo zvítězit počtvrté za sebou a patří mu osmá pozice s šestadvaceti body, na čtvrté Vitesse rázem ztrácí pouhé tři body. Úvodní poločas tohoto šlágru 16. kola spíše probíhal v opatrnějším duchu.

Ajax sice držel balón téměř z pětašedesáti procent, avšak za celých pětačtyřicet minut byla k vidění jen jedna střela mezi tři tyče a branku navíc příliš neohrozila. Po přestávce se však obrázek hry zcela změnil. Favorit se mohl dostat do vedení ani ne po půl minutě druhého dějství, když se na pravé straně zjevil Berghuis a jeho tvrdou ránu dokázal brankář Vindahl Jensen skvěle vyboxovat do strany.

Neuběhly ani další čtyři minuty a hosté z ničeho nic prorazili. Do vedení je totiž dostal řecký ostrostřelec Vangelis Pavlidis, k němuž se po krásné akci na levé straně odrazil balón a ze středu pokutového území ho nekompromisně uklidil přímo pod břevno. Hosté dokonce rozvlnili síť podruhé v 55. minutě, jenomže v tuto chvíli nebyla uznána trefa Wijndala kvůli téměř metrovému ofsajdu.

Amsterdamský gigant chtěl srovnat krok krátce po odehrané hodině, avšak famózní Vindahl nejprve zneškodnil hlavičku z bezprostřední blízkosti v podání Hallera a vzápětí udržel míč o centimetry před brankovou čarou i po jeho následné dorážce. Stejný hráč přeci jen srovnal stav necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť po přesně načasované nahrávce Tadiće zkušeně obstřelil ze šesti metrů bezmocného hostujícího brankáře.

Haller pak dokonce mohl otočit vývoj v 79. minutě, ale v tomto případě uklidil balón o kousek nad břevno. Alkmaar rozhodl o senzačním úspěchu za další čtyři minuty. Jeho hrdinou se stal střídající Zakaria Aboukhlal, který po zpětné přihrávce Wijndala usměrnil míč do levého spodního růžku poloprázdné branky. Domácí pak zvýšili svůj tlak a síť se jim povedlo rozvlnit ve čtvrté minutě nastavení, ovšem úspěšný pokus Schuurse neplatil vinou předchozího decimetrového ofsajdu Hallera a na nečekaném výsledku se tedy nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / livesport.cz, soccerway.com, youtube.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dle bookmakera sk tipsport max o 3 goly 4,58-4,52.

Reagovat
smazaný uživatel

Počet golu Ajax v následujících zápasech 7 a více.

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí mě tam 2. Feyenoord se má na co těšit . Dostane naloženo. 6 golu to nebude, ale 3-4 inkasují.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele