16. kolo
06.12.2019 20:15 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Ajax vyhořel proti Tilburgu a zaznamenal svou první porážku v této sezóně Eredivisie

K obrovskému překvapení došlo v páteční předehrávce 16. kola nejvyšší nizozemské soutěže, kdy domácí Ajax vůbec poprvé na ligové scéně prohrál, houževnatému Tilburgu podlehl po výsledku 0:2. Navíc premiérově nedokázal vstřelit ani jeden gól, rozhodně se tak příliš dobře nenaladil na klíčový souboj o postup do osmifinále LM se španělskou Valencií. V tabulce stále zůstává na vedoucí pozici s jednačtyřiceti body o šest bodů před druhým Alkmaarem.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga doposud měli na kontě třináct výher a dvě remízy, duel proti Willemu jim však i kvůli absenci nejlepšího střelce Eredivisie Promese vůbec nevyšel. Hosté naopak vybojovali svou druhou cennou výhru během krátké chvíle, zhruba před měsícem si totiž vyšlápli na PSV (2:1). Momentálně tak poskočili na úžasné třetí místo s devětadvaceti body a jejich šance na evropské poháry určitě není nereálná.

AFC začalo podle očekávání aktivněji a v úvodní půlhodině si vytvořilo dvě slibné příležitosti. Nejprve krátce po odehrané čtvrthodině vystřelil z deseti metrů van de Beek a levou tyč o kousek minul. Ve 27. minutě se probil až do pokutového území soupeře Maročan Ziyech, ale svou přízemní ranou z mírného úhlu nevyzrál na připraveného gólmana Wellenreuthera. Hosté se z ničeho nic dostali do vedení zhruba pět minut před přestávkou.

Středem hřiště všem utekl Nunnely a Dest ho ve vyložené brankové možnosti zřetelně podrazil, za což od rozhodčího Kuiperse uviděl žlutou kartu. K nařízené penaltě se postavil Mike Trésor Ndayishimiye a chladnokrevně zamířil do protipohybu brankáře Onany. Ihned po změně stran měl na kopačce srovnání Ziyech, jenže z dobré pozice mířil asi o půl metru vedle pravé konstrukce. V dalším průběhu očekávaný tlak Ajaxu nenastal.

V 65. minutě se poprvé ukázal zkušený útočník Huntelaar, jehož projektil z osmnácti metrů prolétl o decimetry mimo prostor tří tyčí. O osm minut později zkusil z první vypálit Tadič, nicméně ani on neměl přesnou mušku. Tilburg vsítil druhou uklidňující trefu v 78. minutě. Damir Dankerlui po přihrávce od Pavlidise nezištně vystřelil z deseti metrů mezi nohama bránícího Tagliafica a trefil se přímo do vzdálenějšího spodního rohu mimo dosah marně se natahujícího Onany, ve zbývajících minutách již k ničemu nebezpečnému nedošlo.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, livesport.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3-0

Reagovat
afc ajax

Tak moj tip 3 :1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele