19. kolo
19.01.2020 14:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Ajax vstup do jarní části zvládl, Spartu udolal o jednu branku

Ajax ve svém prvním zápase v novém roce dokázal potvrdit úlohu favorita, ovšem proti rotterdamské Spartě nebyl jeho výkon úplně přesvědčivý. Hosté se totiž zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem dostali na dostřel a v samém závěru dokonce měli na dosah vyrovnání. Amsterdamský celek díky těsnému úspěchu v poměru 2:1 vede Eredivisii se sedmačtyřiceti body na kontě, na druhý Alkmaar si nyní vytvořil šestibodový náskok.

Přitom svěřenci trenéra Henka Frasera začali bez respektu a už po dvou odehraných minutách si vytvořili solidní příležitost, ale Ache mířil z pěti metrů trestuhodně vedle pravé konstrukce. Přesně o deset minut později mohl na druhé straně otevřít skóre srbský špílmachr Tadić, avšak jeho projektil směřující do pravého spodního rohu dokázal výtečným způsobem zlikvidovat brankář Harush. AFC se přeci jen prosadilo za další tři minuty.

Z hranice pokutového území vyslal střelu Maročan Ziyech, navrátilec v sestavě Promes se štěstím dokázal sklepnout míč pro rozběhnutého Donnyho van de Beeka, jenž pak zblízka chladnokrevně zavěsil přímo pod břevno. Zhruba v polovině úvodního dějství se postavil k přímému volnému kopu aktivní Ziyech a ze střední vzdálenosti minul pravou tyč o decimetry, následně zkusil štěstí z osmnácti metrů Promes a vytáhnout se opět musel Harush.

Ještě do přestávky vychytal hostující strážce Tagliafica s Promesem, na opačné straně se blýskl Onana proti skákavému pokusu Riga. Domácí byli blízko k navýšení svého náskoku krátce po změně stran, prudkou hlavičku Babela famózně zneškodnil Harush. Jasný favorit nedělního střetnutí se mohl uklidnit po hodině hry. Podruhé ve své kariéře se dokázal prosadit v nejvyšší nizozemské soutěži teprve sedmnáctiletý surinamský rodák Ryan Gravenberch.

Ten po přistrčení od střídajícího Ekkelenkampa pronikl šestnáctou soupeře jako nůž máslem a pak chytrou šajtlí ze šesti metrů dokázal rozvlnit síť s pomocí pravé tyče. V 73. minutě se Sparta chtěla vrátit do hry o tříbodový zisk, jenže Harroui pouze orazítkoval bližší konstrukci a při dorážce vzápětí selhal Ache.

O minutu později se přeci jen dokázal prosadit střídající Joël Piroe, zhruba po pěti minutách strávených na trávníku pálil z dvanácti metrů přímo do vzdálenějšího spodního rohu. Hosté v závěrečných deseti minutách výrazně přitlačili a snažili se za každou cenu vybojovat alespoň bod, nicméně ve svých šancích neuspěli Auassar, Ache ani Duarte a výsledek se proto již nezměnil.

Autor: Viktor Sandev / youtube.com, vi.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele