základní část, 31. kolo
06.04.2014 14:30 CET
1 : 1
(1:0)
Stadión:
Gelredome, Arnhem

Reportáž

SBV Vitesse - AFC Ajax 1:1

Šlágr jednatřicátého kola Eredivisie vítěze nenašel a po remíze 1:1 si Ajax i Vitesse rozdělují po bodu. Arnhem vedl zásluhou Traorého, jenže záhy po přestávce zajistil Ajaxu vyrovnání Sigthórsson. Situace na čele ligy se tak výrazně nezměnila. Ajax je stále první, Vitesse si na čtvrtém místě vytvořilo jednobodový náskok na PSV.

Bylo to utkání dvou naprosto odlišných poločasů. V tom prvním dominovali především domácí fotbalisté, druhá půle naopak patřila hostům. Remíza tak byla pro obě mužstva zasloužená. Úvodní tlak domácích mohl nabrat gólovou podobu už po třech minutách hry. Pröpperova zblokovaná rána ale skončila pouze na břevně. Na druhé straně mohl odpovědět Blind, kterému se jeho střelecký pokus rozhodně nepovedl tak jako bezchybné zpracování a balón nakonec proletěl několik metrů vedle domácí branky.

Nejlepší chvíle Vitesse v prvním poločase přišly po čtvrthodině hry. Nejprve hlavičkoval Kashia po rohovém kopu do tyče a o několik okamžiků později se po kombinaci s Traorém dostal do stoprocentní příležitosti Atsu. Útočník z Ghany však branku přestřelil. Obrana Akaxu nicméně přece jen nápor nevydržela a v 25. minutě byla nucena kapitulovat. Gólové akci Arnhemu předcházel přímý kop, který brankář Ajaxu Cillessen pouze vyrazil. Míče se tak opět zmocnili domácí a van der Heijden skvělou přihrávkou vybídl ke skórování Bertranda Traorého. Mladý záložník z Burkiny Faso z bezprostřední blízkosti propálil padajícího Cillessena - 1:0!

Ajax byl jako v mrákotách a pouze zásluhou vynikajícího Cillessena nedostal další gól. Ve 28. minutě hostující brankář výborně přečetl gólovou přihrávku na Traorého a o pár okamžiků později vychytal samostatný únik Labyada. Těsně před koncem poločasu mohlo Vitesse znova navýšit svůj náskok. Nejprve se po přihrávce Atsua dostal do šance Traoré, jenž však pouze napálil míč do připraveného Cillessena a minutu na to nepochopitelně přestřelil prázdnou bránu Vejinovič.

Dojem z prvního poločasu byl jasný, mdlá hra Ajaxu vůbec nestačí nabuzeným domácím fotbalistům a Amsterdamští hráči budou rádi, když si z Arnhemu neodvezou "bůra". Všechno se však změnilo po změně stran. Frank de Boer musel v kabině úřadujícího mistra udělat takovou bouřku, že do druhé půle naskočilo docela jiné mužstvo. Zvýšená aktivita Ajaxu byla navíc podpořena i vyrovnávací brankou. Už ve 47. minutě vyslal Klaasen do rychlého útoku Sigthórssona, který chladnokrevně obstřelil domácího gólmana Velthuizena - 1:1!

Útoky Atsua a Traorého se s přibývajícími minutami stávaly stereotypními a naopak hosté po vstřelené brance chytili druhý dech. V 59. minutě mohl zařídit vedení svému celku opět Sigthórsson, tentokrát však ztroskotal na Velthuizenovi, jenž stačil včas secvaknout nohy, aby zabránil zamýšleným jesličkám. Hra se v poslední půlhodině výrazně uklidnila a na obou mužstvech bylo znát, že jim bod z tohoto utkání stačí. Ajax měl v závěru utkání přece jen více sil a v poslední desetiminutovce si vypracoval ještě dvě příležitosti. De Sa ani Duarte však balón mezi tři tyče nevměstnali. Atraktivní utkání tak skončilo remízou 1:1.

Autor: Miroslav Ondrejka / onlajny.com, ad.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele