základní část, 23. kolo
12.02.2011 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven 0:4

PSV potvrdilo roli menšího favorita, když v utkání proti AZ dokázalo celkem snadno zvítězit vysoko 4:0.

Začátek zachytil lépe domácí celek. Ten se již v prvních minutách snažil svého soupeře přikovat do obrany a vycházelo mu to. Kombinační hra Alkmaaru dělala PSV v úvodu opravdu velké problémy.

První velkou šanci si však na své konto připsali hosté. V 9. minutě napřáhl zpoza vápna Toivonen. Proti jeho střele ještě perfektně zakročil domácí debutant v brance Alvarado. Perfektním zákrokem vyrazil míč k tyči, avšak od té se míč odrazil přímo na nohy Berga, který do prázdné branky otevřel skóre utkání.

Domácí se však nenechali zaskočit a okamžitě začali usilovat o vyrovnání. Netrvalo to dlouho a hra se vyrovnala, ale také značně přiostřila. Jeden tvrdý zákrok střídal druhý, což nelibě nesl domácí trenér Verbeek, který si neustále stěžoval u čtvrtého rozhodčího.

Běžela 16. minuta a ve velmi dobrém světle se ukázal hostující brankář Isaksson. Rychlou kombinaci AZ se rozhodl zakončit Schaars, který si pustil přihrávku na levou nohu a okamžitě vypálil. Švédský brankář však celou situaci perfektně přečetl a dravým zákrokem vyrazil míč na rohový kop.

Na stadionu v Alkmaaru se hrál hodně ofenzivní fotbal a přestože AZ prohrávalo, tak mělo ze hry mnohem více. Pokaždé však akci chyběla finální myšlenka a správná přihrávka. Bylo jen otázkou času, kdy se Alkmaar dostane do dobré šance.

Ta přišla ve 21. minutě, když se k volnému přímému kopu postavil Rasmus Elm. Jeho technickou střelu do horního rohu však Isaksson vytáhl konečky prstů a následnou vřavu musel vyřešit až odkop jednoho z hostujících zadáků. Na druhé straně se po rychlém protiútoku snažil zakončit Lens, avšak jeho střela skončila na pravé tyči domácího brankáře.

Psala se 25. minuta a domácí se opět dostali do šance. Tentokrát se díky chybě v hostující obraně objevil v dobré pozici Holman. Jeho střela mířila přímo doprostřed branky, kde stál připravený Isaksson, který celou situaci s klidem vyřešil. O dvě minuty později se v šanci objevili opět hosté. V pokutovém území se dokázal skvěle uvolnit Lens a technickou střelou na zadní tyč zkoušel překonat domácího brankáře. Ten se však do střely položil reflexivním zákrokem.

Hra se poté vcelku zklidnila, ovšem ve 31. minutě se perfektně uvolnil miláček PSV Dzsudzsák, který s milimetrovou přesností dokázal míč z hranice dvaceti metrů trefit přímo do levé horní šibenice a nedal tak plachtícímu brankáři domácích žádnou šanci - 0:2.

Pro domácí mohlo být ještě hůře ve 35. minutě. V té totiž utekl všem obráncům Engelaar. Naštěstí pro AZ však celou situaci vyřešil s perfektním přehledem domácí brankář a kvalitním vyběhnutím a následným skokem pod nohy útočícímu hráči celou akci zastavil.

Hra se postupem času vyrovnala a po většinu zbývajícího času prvního poločasu obě mužstva spíše bojovala o územní převahu. První dějství tak skončilo vítězstvím PSV 2:0, ovšem více ze hry měl spíše domácí celek. Ten preferoval hodně běhavý fotbal, který zejména v prvních minutách dělal obraně Eindhovenu velké problémy.

Druhý poločas začali domácí hráči stejně jako ten první. Hned samotný začátek přinesl jednu velkou příležitost. V běžící 49. minutě totiž prošel míč od Elma až na druhou stranu vápna, kde jej napálil z první Holman. Ve stoprocentní šanci však nedokázal překonat Isakssona, který parádním skokem k tyči zachránil svůj celek od inkasované branky a udržel tak čisté konto.

Velkou ranou mohla být pro domácí hráče 55. minuta, ve které hlavnímu rozhodčímu došla trpělivost a za neustálé protesty z lavičky domácích vykázal trenéra AZ Verbeeka na tribunu. Naštěstí pro AZ se však tato situace na výkonu domácího celku nijak nepodepsala a Alkmaar neustále bojoval o kontaktní branku.

Druhý poločas postrádal hodně fotbalovosti ve srovnání s tím, co nabídl poločas číslo jedna. Hra byla hodně kouskovaná, více se diskutovalo a PSV se pomalu uchylovalo k bránění svého náskoku. Do karet mu navíc perfektně nahrála 66. minuta, ve které se Dzsudzsák dokázal perfektně uvolnit a další přesně mířenou střelou poslat PSV již do tříbrankového vedení.

Utkání se poté jen dohrávalo. PSV nejevilo nijaký zájem útočit a Alkmaar prakticky rezignoval. Toho využil v 77. minutě Berg, který z ničeho nic utekl po skvělé přihrávce Toivonena všem obráncům, udělal kličku domácímu brankáři a do prázdné branky poslal hosty do vedení 4:0.

Autor: Petr Zajíc

Komentáře (1)

Přidat komentář
Tomtaf

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele