základní skupiny - skupina B, 3. kolo
20.06.2021 23:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Gonzalo Plata (© AFP)

Venezuela - Ekvádor 2:2

Na stadionu Níltona Santose v Riu de Janeiru se na nepříliš kvalitním hřišti odehrál infarktový duel s překvapivým výsledkem. Venezuela totiž už podruhé za sebou přežila několik vyložených šancí soupeře a získala tak nad svým soupeřem možná rozhodující výhodu. Evidentně nervózní Ekvádor naopak musí v dalším zápase bezpodmínečně porazit Peru, protože případný bodový zisk proti suverénní Brazílii je spíš v rovině teorie.

Do zápasu vstoupil aktivněji Ekvádor. Leonardo Campana bohužel po pěkném centru Estupiñána nastřelil pouze tyč. V 8. minutě pak Preciado hezkým pasem za obranu vybídl ke skórování, centr byl však příliš dlouhý a Valencia z ostrého úhlu zakončoval pouze do boční sítě. O chvíli později pak poprvé zahrozila Venezuela, Cásseresova střela šla však hodně vysoko nad branku. Další šance byla k vidění až ve 25. minutě, kdy se po rohovém kopu dostal k hlavičce ekvádorský Campana, který ovšem z hranice malého vápna minul.

Obecně v prvním poločase Ekvádor dokázal relativně snadno otevírat venezuelskou obranu, v klíčových momentech však hráče zrazovalo zpracování či zakončení. Hráči ve žlutomodře pruhovaných dresech se dočkali až ve 39. minutě, kdy balón doslova protlačili obranou Venezuely zásluhou Ayrtona Preciada. Ekvádor se evidentně uklidnil a do konce prvního poločasu dominoval na míči, skórovat se mu už však nepodařilo.

Začátek druhého poločasu navázal na konec toho prvního a Ekvádor se dostal do několika náznaků šancí. Jako blesk z čistého nebe však udeřila Venezuela. Pozičně velmi špatně hrající Estupiñán nechal odcentrovat Alexandera Gonzáleze, který našel ve vápně trestuhodně osamoceného Edsona Castilla, který v 51. minutě otevřel střelecký účet Venezuely na turnaji. Toto byla obrovská chyba v defenzivě Ekvádoru.

Hned o tři minuty později ale mohlo být vyrovnáno. Estupiñán našel centrem ve vápně Campanu, který se už už radoval z gólu, stopku mu však vystavil neskutečný zákrok Faríñeze, který navíc dobře mířenou hlavičku dokázal jednou rukou zastavit na místě. Kdyby míč vyrazil, snadno by se k němu dostal dobíhající Ángel Mena. Po tomto momentu Ekvádor znervózněl a poprvé za tři zápasy jsme mohli sledovat i delší útočné snahy Venezuely. Žádnou šanci si však proti opařenému Ekvádoru nevytvořili, a tak přišel protiúder v podobě brejku střídajícího rychlíka Platy, který po špatně zahraném rohu soupeře proběhl přes celé hřiště a s velkým štěstím a přispěním spoluhráče Noboy protlačil na několikrát za skvělého gólmana Venezuely.

V 78. minutě pak přišel moment, který silně ovlivnil další průběh zápasu. Plata skvěle vysunul do úniku Ennera Valenciu, který bránu sice minul, hned po kopnutí do míče jej však přes nohy "přebrousil" stoper Mago. Rozhodčí ani VAR však penaltu neodpískali. Ekvádor pohodlně kontroloval hru a zdálo se, že si dojde pro důležité tři body, jenže pak v nastaveném čase Edson Castillo vyslal nádherný pas přes půl hřiště za obranu, který si našel Ronald Hernández a hlavou jej usměrnil do sítě.

I při tomto gólu naprosto trestuhodně zaspala obrana Ekvádoru, konkrétně stoper Arboleda, který vůbec nereagoval na snahu spoluhráčů vystavit Hernándeze do ofsajdu. Závěrečné slovo ale musel říct ještě jednou venezuelský fantom v bráně, který v poslední minutě vychytal hlavičku Platy z hranice malého vápna. Venezuela tak získala svůj druhý bod na turnaji a získala nad Ekvádorem možná rozhodující výhodu.

Autor: Jaroslav Novotný / conmebol.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele