play off - finále
11.07.2021 02:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Argentinci slaví jediný gól (© AFP)

Argentina udolala Brazílii, finále rozhodl Di María

Argentina to dokázala. Konečně po dlouhých 28 letech opět vyhrála velký turnaj. Situace je o to sladší, že titul získala pro svého kapitána a legendu Lionela Messiho, ačkoliv až na 10. pokus. Naopak Brazílie poprvé v historii nedokázala ovládnout domácí turnaj a brazilská hlavní hvězda Neymar tak stále čeká na svůj první titul s národním týmem. Na posledním zápase na turnaji už mohlo být přítomno alespoň 7800 fanoušků, kteří se postarali alespoň o komorní atmosféru.

Zápas nepřinesl nijak zvlášť atraktivní podívanou, ačkoliv šancí jsme měli možnost vidět poměrně dost na obou stranách. Po většinu zápasu se však hrálo ve středu pole a zápas byl kouskován fauly na obou stranách, k čemuž přispíval i tradičně nepříliš jistý sudí Ostojich. První šance zápasu tak byla k vidění až ve 22. minutě, a to rovnou gólová. Ángel Di María si naběhl za obranu na perfektní dlouhý pas De Paula a přehodil vyběhnuvšího Edersona. Kontrola VAR potvrdila, že šlo opravdu o neuvěřitelně těsnou situaci, kdy Di María stál na ofsajdové čáře doslova na centimetr přesně.

Ve zbytku prvního poločasu byla o šance opět nouze. Za zmínku stojí snad jen Casemirova střela z dálky, která ale nenadělala Martínezovi problémy a Messiho střela z hranice vápna vedle brány. Brazílie jakoby vůbec nepředpokládala, že může v zápase prohrávat a vůbec nebyla schopná překonat argentinskou obranu.

To se změnilo na začátku druhého poločasu. Brazilci se hnali za vyrovnáním a v 52. minutě se jim to málem i povedlo, když se gól podařilo vstřelit Richarlisonovi, bohužel však jen z jasného ofsajdu. Důležitým tahem trenéra Scaloniho bylo stažení Paredese už po 9 minutách 2. poločasu, jelikož byl zralý na druhou žlutou kartu a vyloučení. V 54. minutě mohl vyrovnat Richarlison, který nebezpečně pálil z nějakých 10 metrů, gólman Emiliano Martínez však opět ukázal, že turnaj jej zastihl ve vynikající formě.

O chvíli později naopak zase jednou předvedl Neymar, že nečestná hra je mu vlastní a dost trapně vypadajícím pádem se pokusil vybojovat penaltu, po čemž následovala slovní roztržka mezi ním a obráncem Montielem. Naopak velice kontroverzní rozhodnutí předvedl sudí Ostojich v 78. minutě. Guido Rodríguez si nevšiml napadajícího Barbosy ve vlastním vápně a jednoznačně bez míče Barbosu zasáhl. Sudí však vyhodnotil zákrok jako krytí míče a souboj, do kterého šli oba hráči stejně. Gabriel Barbosa vůbec vnesl do brazilské ofenzivy čerstvou sílu a v 82. minutě se dostal k nebezpečné střele z úhlu, kterou však jeden z Argentinců zblokoval do boční sítě.

V 87. minutě se zase po rohovém kopu dostal k zakončení a zasahovat musel opět fantastický Emiliano Martínez. Naopak na druhé straně mohl o minutu později rozhodnout Messi, pro jednou jej však zradila technika a už rozhozeného Edersona nedokázal obejít. Nastavený čas sice čítal 5 minut, jestli se z něj však odehrála minuta a půl, je to moc. Argentina už vyloženě jen na konci zápasu zdržovala a kouskovala hru. Sudí Ostojich sice při každém přerušení ukazoval na hodinky, že čas nastaví, nakonec však zápas ukončil ještě pár vteřin před uplynutím oněch 5 minut. Objektivně řečeno v tu chvíli už ale Brazilci stejně působili odevzdaně a s největší pravděpodobností už by s výsledkem stejně nic neudělali. Argentina tak získala vytoužený titul pro Lionela Messiho.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, onlajny.com, conmebol.com

Komentáře (36)

Přidat komentář
Pharrell

0:1

Reagovat
Akinfeev

0:1 - gól v prodloužení

Reagovat
Akinfeev

OT: nedáte nějáký link, kde sledovat zápas ... nechci si to nechat ujít

Reagovat
Benfica
Reagovat
Akinfeev

Vypada to duveryhodne, mimochodem diky

Reagovat
Benfica

v pohode, zatiaľ ten web nikdy nesklamal

Reagovat
dextroza_m

2:1

Reagovat
Pharrell

Nene snad výhra domácího týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Jedina skoda ze Leo nepromenil unik v 86. Zaslouzeny titul ackoli finale hrali priserne .. Za rok na rade MS

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina,jse konečně dočkakala Di Maria

Reagovat
Pharrell

Ty vole ta Argentina to fakt dokázala. Ale jinak velká gratulace Messimu s spol. a zcela zaslouženě vyhráli titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Beči

Tak to vidím, že díky vyhrané Copě Lewa zase ostrouhá a Zlatý míč zřejmě získá Leo.

Reagovat
Rezan

No to snad ani ne

Reagovat
Imos

to doufám ne, Copa je doufám dostatečně podřadná soutěž aby to někoho zajímalo v těchto ocenění

Reagovat
Switchback

za to nepostoupit na ME ani ze skupiny kde postupují v podstatě 3 týmy ze 4, to je umění

Reagovat
Imos

asi nechápu EURO je stejně po World Cupu nejlepší a nejkvalitnější reprezentační soutěž

Reagovat
Csaplárova past

Kde žiješ, tvle

EURO už není co bývalo, kvalifikuje se každý a postoupí skoro každý. Ukrajina i se záporným skóre. Polsko trapný výkon ve skupině, Lewa sice dobrý, ale na Zlatý balón může zapomenout i kdyby dal v LM 15 gólů ...

Reagovat
Imos

Na planetě Zemi, stejně jako ty, v České republice konkrétně

Tohle jsem pochopil už předtím, ale stejně je to mnohem kvalitnější a zajímavější jak Gold cup, African cup, Copa America, Asian Cup a to je z těch velkých turnajů všechno a EURO je o dvě třídy zajímavější jak kterýkoliv z těchto soutěží

Reagovat
Imos

ještě Olympiáda tam je, ale to je specifický

Reagovat
crusty

Preto to včera Argentína vyhrala ešte len tretí krát za posledných 60 rokov, pretože je to podradná súťaž. Kde sa takéto prípady ako ty kotia.

Reagovat
Imos

nevím jak fakt, že Argentina to vyhrála jen třikrát cokoliv dokazuje o "podřadnosti" či ne jako samozřejmě je to týmy kvalitnější soutěž jak Gold cup nebo Asian cup, ale stále to není nic tak velkýho, aby to Messimu zajistilo Zlatý míč a doufám, že to dají Lewovi ´... to je jako by třeba u Salaha mělo padnout konečné rozhodnutí za výhru v Africkém poháru

Reagovat
crusty

Argentína stále patrila medzi top reprezentácie, preto fakt že to za 60 rokov vyhrali len tri krát svedčí o tom, že je to kvalitný turnaj s konkurencieschopnými tímami.

Reagovat
Imos

To máš pravdu, kvalitu upřít nejde, upírám tomu tu váhu, ale je to třetí nejlepší repre soutěž tohohle rázu

Reagovat
drussbarb

A třetí nejdůležitější repre akce není důležitá v pořadí na GB?

Reagovat
Imos

tak furt tam máš LM a větší váhu by měli mít i sezonní statistiky v klubu (top5 lig)

Reagovat
drussbarb

Takže podle tebe MS -> EURO -> LM -> PL -> LL -> BL -> SA -> L1 -> Copa?

Reagovat
Imos

Pravda že PL bych asi nad to klidně dal, ale nemyslel jsem to takhle repre podobným způsobem nejde srovnávat, když je liga celosezonní

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Alan_Shearer

WTF jak jako podradna soutez? To ze to my nesledujeme znamena, ze je podradna? Na Copu se diva stovky milionu lidi a vetsina tech tymu nejsou zadny sracky druhyho sledu. Navic Messi mel i skvelou sezonu individualne, ackoliv uz mel samozrejme lepsi.

Reagovat
crusty

Myslím že vďaka včerajšej výhre je rozhodnuté. A keď ju získa tak to bude plne zaslúžené.

Reagovat
Beči

Za mě bych jí konečně přál Lewovi, ale nebudu se zlobit ani, když jí získá Leo, ten měl také famózní jaro.

Reagovat
fsada

Zlatej míč pro Messiho asi jo , kdo jiný ? Kane asi těžko .....

Reagovat
Beči

Lewa?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele