základní skupiny - skupina A, 2. kolo
18.06.2021 23:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Eduardo Vargas (Chile) (© AFP)

Chile proti Bolívii stačil na výhru jediný gól

Tak toto byla skutečně krásná fotbalová podívaná, která trochu překvapivě nabídla jen jeden gól. O ten se postaral Ben Brereton, syn anglického otce a chilské matky, který se v roce 2017 stal nejlepším střelcem Eura U-19 v dresu Anglie. Vzhledem ke konkurenci v anglickém národním týmu se ale rozhodl v seniorské kategorii reprezentovat rodnou zemi své matky.

Bolívii před turnajem zasáhl dost nepříjemně Covid. Kvůli pozitivním testům nemohou do turnaje zasáhnout kapitán a nejlepší střelec historie Moreno, rychlý křídelník Henry Vaca a stoper číslo jedna Luis Haquin. Bolivijci se však na rozdíl od Venezuely proti nepřízni osudu rozhodli bojovat nikoliv hlubokým obranným blokem, nýbrž aktivní hrou směrem dopředu.

Začátek zápasu naprosto jednoznačně patřil chilské reprezentaci. Hned pár minut po začátku se po rohovém kopu na hranici velkého vápna do míče z voleje opřel Meneses a brankář Lampe musel vytáhnout fantastický zákrok. V 10. minutě však při pokusu o postupný útok Bolivijci ztratili míč a dva Chilané Vargas s Breretonem se řítili na samotného obránce Quinterose. První jmenovaný dokázal přihrávkou najít "gringa", jak ho nazval chilský komentátor, a Brereton ve svém teprve druhém startu za reprezentaci otevřel svůj střelecký účet.

I po gólu ale tlak Chile pokračoval a činit se musel fantastickými zákroky Carlos Lampe. Nejdříve zlikvidoval hlavičku skvěle hrajícího Breretona, o několik okamžiků později pak reflexivně vyrazil Pulgarovu střelu z nějakých 10 metrů. Pochvalu si bolivijský gólman zaslouží také proto, že zápas evidentně dochytával s bolavým ramenem, které si při jednom ze zákroků pochroumal. I se zraněním však předvedl další skvělý zákrok proti střele Menesese. Chile bylo ve skvělé pohodě a ve 23. minutě mohl navýšit náskok opět Brereton, který však trefil z 10 metrů jen prostor, kde se nacházel Carlos Lampe.

Od této chvíle však začala přebírat iniciativu probuzená Bolívie, které se začal osmělovat střed hřiště. Ve 30. minutě naprosto trestuhodně odmítl vyrovnat bolivijský levý bek Fernández, kterému gólovou pozici přichystal Erwin Saavedra skvělým průnikem podél hranice vápna. Sebevědomí si také zvedl mladý obránce Bolívie Quinteros, který ve vápně skvělým skluzem sebral šanci Eduardu Vargasovi, jenž předváděl skvělé náběhy za obranu.

Ve 35. minutě Erwin Saavedra zkusil technickou střelou z hranice vápna obstřelit Claudia Brava, zamířil však pouze přesně do jeho náruče. Na řadě tak opět bylo Chile. Nejprve Vargas tváří v tvář gólmanovi nedokázal skórovat, jen o chvíli později pak stejný hráč připravil míč Menesesovi, který o centimetry minul levou tyč z pohledu gólmana. V samotném závěru poločasu ale mohla udeřit Bolívie. Fantasticky hrající mladík Ramiro Vaca poslal na 20 metrech Aránguize "na párek" a vyslal tvrdou bombu, která těsně minula břevno Bravovy brány. Touto krásnou, leč nepřesnou střelou zakončil zatím asi nejlepší poločas na turnaji.

Druhý poločas začali aktivněji Bolivijci, kteří museli dorovnat skóre. Další technickou střelou se prezentoval Saavedra, opět trefil pouze náruč Brava. Stejně dopadla o chvíli později Vargasova rána na druhé straně. Bolívie však začínala získávat jistotu na kopačkách a její fanoušci ji nemohli poznat. Oslabený tým považovaný za otloukánka najednou ve středu hřiště zcela dominoval hlavně díky Justinianovi s Vacou. V 56. minutě zaznamenal Saavedra svou už třetí střelu na bránu, tentokrát však musel Bravo vytáhnout mnohem lepší zákrok, aby se včas dostal k míči mířícímu k bližší tyči. Chile začínalo mít v obraně problémy, přesto aktivní Brereton a čerstvý César Pinares v úseku mezi 60. a 70. minutou ukázali Bolivijcům, že musí stále myslet i na zadní vrátka.

V 73. minutě se Chilanům zatajil dech po střele Diega Bejarana, naštěstí pro ně však mířil jen těsně vedle. Stejný hráč pak v 80. minutě měl na noze vyrovnání, když jeho tečovaná střela opět prošla jen pár centimetrů kolem tyče. Bohužel pro Bolívii se však žádná z jejích šancí neujala a zatím asi nejlepší zápas turnaje prohrála, čímž se její šance na postup dostaly spíš do teoretické roviny. Čekají ji totiž už jen zápasy s Argentinou a Uruguayí.

Autor: Jaroslav Novotný / conmebol.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Gringo vypadá mezi spoluhráči jak Koller, přitom nemá ani metr osmdesát pět

Reagovat
veikko

Jj, myslím na MS 2014 měli Chilani snad jen 2 hráče v základu přes 180 cm, včetně gólmana. Ale jinak fakt fantastický zápas. Po té hrůze Anglie - Skotsko mi to spravilo náladu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, byl to nejmenší tým, ale centrů tam stabilně lítá docela dost Já teda neviděl celej zápas, jsem u špatnyho připojení a ilegální streamy nemají možnost nastavení kvality, ale těch cca 40 minut co jsem viděl bylo pěkných, jen ty zahozený šance no, Meneses tam tu jednu branku dát mohl.. A teda nešel mi vytěsnit Brereton, furt jsem na něj koukal, jak je velkej, přitom jsem i já větší

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele