play off - semifinále
06.07.2021 01:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Neymar (© AFP)

Brazílie porazila Peru a je prvním finalistou Copy América

Brazílii chybí k titulu už jen jeden krok, ten nejtěžší. Peru si naopak i přes statečný výkon zahraje pouze o bronzovou medaili. Objektivně je však třeba říct, že Brazílie měla téměř po celou dobu zápas pod kontrolou a mohla vyhrát i vyšším rozdílem, nebýt velmi dobře chytajícího gólmana Pedra Galleseho.

Od začátku zápasu byla Brazílie aktivnějším týmem a Peru se mnohdy bránilo dost krkolomně. První šanci zápasu zaznamenal v osmé minutě Neymar, který ale nevyužil ve složité pozici Richarlisonovu zpětnou přihrávku po kličce gólmanovi. K prvnímu zákroku donutili Brazilci gólmana Galleseho na začátku 13. minuty. Konkrétně to byl Casemiro z přímého kopu z poměrně velké vzdálenosti, jehož dělovku Gallese musel krotit nadvakrát.

Brazílie byla nadále aktivní a v 19. minutě měla jít do vedení, Neymar však v obrovské šanci selhal. Paquetova přihrávka jej totiž našla osamoceného na malém vápně, trefil však jen přesouvajícího se Galleseho. Peruánský gólman navíc dokázal zlikvidovat i dorážku Richarlisona, kterou chytil ke své smůle obličejem. Ve 25. minutě se k odraženému míči ve vápně dostal Everton, nedokázal však prostřelit hradbu blokujících těl. Peru se na útočnou polovinu soupeře dostávalo jen sporadicky a ve 35. minutě Brazílie konečně zaslouženě udeřila. Neymar se krásně uvolnil přes dva bránící Peruánce a naservíroval míč Paquetovi, který dokázal prostřelit Galleseho - 1:0.

Peru tušilo, že musí hlavně v útoku opravdu hodně přidat a trenér Gareca sáhl o poločase ke dvojnásobnému střídání. A hned na začátku poločasu mohlo být srovnáno. Fantastický dlouhý pas do běhu od Yotúna si přebral Lapadula, kličkou se zbavil Silvy a Ederson byl nucen předvést velmi dobrý zákrok po střele na zadní tyč.

Peruánci také solidně přitvrdili a ve středu hřiště donutili Brazilce k několika chybám. Jednu takovou mohl potrestat střídající Raziel García, který v 60. minutě z nějakých 20 metrů opět protáhl Edersona. Na vyražený míč si navíc nabíhal Lapadula, nedostal se k němu ale včas.

Ještě větší šance na vyrovnání však přišla v 81. minutě. Po centru z přímého kopu předskočil Edersona peruánský stoper Callens, od jehož hlavy se bohužel míč odrazil pouze mimo bránu. Toto byla obrovská šance a Ederson by si takový gól určitě za rámeček nedal. Ve zbytku zápasu už však Brazílie nedovolila Peruáncům žádné další šance a dokráčela k vítězství.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, onlajny.com, conmebol.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele