play off - finále
27.06.2016 02:00 CET
0 : 0
2:4 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Argentinské prokletí pokračuje, Copu na penalty obhájilo Chile

Čekání Lionela Messiho na triumf v národním týmu nebere konce. Argentinský kapitán potřetí za sebou skončil v reprezentaci porážkou ve finále, přičemž sám Messi nedal jeden z pokutových kopů během závěrečného rozstřelu. Z triumfu na americkém šampionátu se tak stejně jako loni mohou radovat Chilané, kteří po bezbrankové remíze v základní hrací době i prodloužení prokázali pevnější nervy.

Mimořádný šampionát na oslavu stého výročí od svého vzniku neměl dvakrát povedené zakončení. Pohledný fotbal po slibném úvodu rázně narušily tvrdé zásahy rozhodčího, jenž ještě během první půle přísně vyloučil Marcela Díaze i Marcose Roja a k tomu rozdal i osm žlutých karet. Argentinci sice měli jasnou převahu, o čemž svědčí i poměr střel 16:4, a také jim připadla největší šance zápasu.

Stejně jako na předešlých turnajích ji však Gonzalo Higuaín trestuhodně zahodil, když v jednadvacáté minutě poslal ze samostatného úniku svůj jemný oblouček přes vyběhnuvšího brankáře Brava vedle levé tyče. Na vousatého Messiho si jinak chilská obrana dávala mimořádný pozor a úspěšně barcelonského forvarda dusila přečíslením i taktickými fauly.

Publikum čítající více než dvaaosmdesát tisíc diváků tak po karetním mariáši z první půle a rozkouskovaném druhém poločase dostalo navrch půlhodinové prodloužení. V něm neměl daleko k průlomu skóre Sergio Aguero po Messiho centru, jenže jeho hlavičku ze sté minuty stihnul Bravo vyrazit nad břevno. Došlo tak na pokutové kopy a opravdový test mentality všech zúčastněných. Ve výhodě v tu chvíli mělo být Chile, které stejným způsobem ovládlo i loňský šampionát, jenže na úvod rozstřelu si Arturo Vidal vylámal zuby na brankáři Romerovi.

V tu chvíli měla Argentina vytoužený úspěch na dosah a měl jej potuplovat právě Lionel Messi. Čtyřnásobný držitel Zlatého míče však svou penaltu poslal příliš vysoko a vrátil Chilany zpět do hry. Castillo s Aranguizem již posléze bezpečně proměnili, stejně jako Aguero s Mascheranem. Ve čtvrté sérii pak poslal obhájce trofeje do vedení Beausejour, ovšem Lucas Biglia si na Claudia Brava nepřišel a Chile dělila od triumfu jediná penalta.

K té se postavil třicetiletý Francisco Silva, jenž suverénní ranou na opačnou stranu, než kam skákal Romero, zajistil své zemi druhý triumf za sebou. Chilané se tak mohli začít bujaře radovat, zatímco frustrovaný Messi si po závěrečné ceremonii takřka okamžitě sundal medaili za druhé místo a uvedl, že s reprezentací po tomto dalším neúspěchu končí.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (651)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele