play off - finále
24.07.2011 21:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Uruguay popatnácté slaví triumf na Copa América

Poprvé od roku 1995 se fotbaloví reprezentanti Uruguaye mohou těšit z titulu pro nejlepší tým jihoamerického kontinentu. Ve finále tým Óscara Tabáreze porazil Paraguay 3:0. Triumf, díky němuž se osamostatnil na čele nejúspěšnějších týmů Copa América, oslavil v Buenos Aires, hlavním městě Argentiny, s níž se právě až dosud o prvenství dělil.

Uruguay byla v utkání již od začátku lepší. První výraznější příležitost si vypracovala ve 2. minutě, kdy se dopředu prodíral Suárez a vybojoval rohový kop, po němž hlavičku Lugana až na brankové čáře fantasticky vytáhl Villar a následnou Coatesovu dorážku všemi končetinami zastavil Ortigoza.

Tlak Celestes vygradoval za deset minut. Pérezův nákop se po teči dostal k Suárezovi, jenž si ohromně lehce poradil s obránci soupeře a o zadní tyč i s přispěním Veróna otřel první branku utkání.

32. minuta pak dokumentovala prakticky celý turnaj z pohledu Diega Forlána - otevřená obrana Paraguaye, Suárezova skvělá přihrávka a... ani tentokrát nezadařilo. Útočník madridského Atlética ale ani nadále neutuchal ve své vášni a blízko vstřelené brance byl opět za pět minut, avšak Villar se dokázal natáhnout.

Tři minuty před odchodem se ale hvězda loňského mistrovství světa dočkala. Arévalo Ríos přepadl Ortigozu a Uruguayci mohli postupovat tři na jednoho - záložník Botafoga předložil míč do strany právě úplně volnému Forlánovi a ten si už věděl rady.

Od druhého poločasu se očekával tlak Paraguayců. Ten však nepřicházel, svěřenci na tribuně trpícího Gerarda Martína se do tlaku dostávali jen ve velmi malých časových sekvencích. Jednou z nich byla 54. minuta, kdy se z ničeho nic schovaný Valdéz odhodlal ke střele na vzdálenější tyč, jeho radost po krásné střele mu ale zkazilo břevno.

Snížit mohl v 62. minutě i Riveros, nicméně po centru Pirise od lajny míč netrefil a Muslera jej tak mohl přikrýt. Čtvrthodiny před koncem ještě Villar podržel naděje Paraguaye po nepříjemně tečované střele Egurena, ambice Guaraníes se ale zmenšovaly geometrickou řadou.

Definitivní konec pak znamenala 90. minuta - Diego Forlán po přiťuknutí hlavou od Suáreze obstřelil Villara na zadní tyč a Nebeští se tak mohli po nešťastném play-off loňského světového šampionátu oddávat nebeské radosti.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (884)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele