Známky lvíčat po Dánsku: Po vzoru Zimy raději odhlédněte, Češi Zohoreli

25.06.2017, 00:25
Názory a komentáře
Ono je moc hezké kalkulovat celé dny se skóre souběžně hraného utkání, či s povoleným nebo nepovoleným počtem žlutých karet, ale když si nedokážeme splnit povinnost proti nejslabšímu týmu skupiny, potom se postupuje těžko. Jak si podle nás Češi proti Dánům vedli po individuální stránce?

Zatímco v prvních dvou zápasech šlo bez větších problémů ukázat na nejlepšího Čecha, tentokrát je to složitější. Obvyklí podezřelí Simič se Součkem opět měli skvělé momenty, prvně jmenovaný je ale taky zároveň namočený u gólu a největší plusovou pozornost tak na sebe zřejmě bude strhávat opětovně ukázkový žolík Chorý.

Na opačném známkovacím pólu už má fanoušek na vybranou - selhal nejvíce bojácný brankář Zima, sólista Černý nebo v zakončení jednoduše příliš váhavý Schick? Jedno je jasné: zklamalo nás víc borců, než kolik nás jich potěšilo. A to u rozhodujícího zápasu skupiny samozřejmě nevěstí nic dobrého.

Hodnocení hráčů českého týmu v utkání s Dánskem:
(známkování od 1 do 10; 1 nejhorší, 10 nejlepší)

Lukáš Zima — 3: Co s gólmanem, který si v lepším případě zdánlivě kryje obličej (první gól) a v horším před střelou snad přímo uhýbá (třetí gól)? Problémy sice ležely i jinde a za žádnou branku se nedá vinit stoprocentně, ale nechytl nic navíc, jistě nepůsobil ani v rozehrávce a jeho "zákrok" při prvním gólu, kdy s sebou praštil na zem jako nezkušený lovec zajíců, byl v podstatě učebnicovým selháním. To jako vážně očekával, že Andersenovi v takové chvíli zničehonic uteče balon a on ho v klidu sebere? Achjo.

Milan Havel — 4: Svůj nejméně soustředěný a obecně nejhorší výkon si bohužel vybral takhle na závěr. Bránit za Černým je rozhodně těžší řemeslo než za snaživým Janktem, ovšem soupeř mu před druhým gólem takhle pláchnout rozhodně neměl. Nejprve špatně nahrával a pak pro všechnu předzápasovou posedlost nutností neinkasovat kartu zapomněl takticky faulovat.

Michael Lüftner — 4: Těžko říct, jak to pořád dělá, ale každý odskok balonu, každý úskok soupeře a každá střela (nakonec i ta jeho gólová, že ano) jako by ho automaticky nachytávaly nepřipraveného. Před prvním gólem si takhle Zohoreho pustil až příliš od těla, aby záhy samo sebou rychlostně nestíhal a odpadl v souboji tělo na tělo. Udělal pár chyb i na míči a ani tentokrát nenaznačil, že by měl mít nějakou silnější stránku a jakkoliv stabilní přínos pro tým.

Stefan Simič — 5: Opticky to nevypadalo tak dobře jako v prvních utkáních, za což může především podíl na druhé brance, kdy se nějakou záhadou nedokázal dostat před Zohoreho, ačkoliv měl zprvu na dánského dlouhána náskok, a pak se ho jen marně snažil odtlačit namísto skluzu. V jiných situacích však opět působil jako starý mazák a skrze precizní poziční hru a práci s nohama nutil Andersena s Hjulsagerem do nepřesných střel z dobrých palebných pozic. Maturitní četba ho bavit sice nemusí, ale soupeře zjevně hltá. Brabec svou šanci spíš prováhal, promění tedy alespoň Simič svůj solidní juniorský turnaj v neméně solidní postavení v rámci seniorské reprezentace? Užili bychom ho jako sůl.

Daniel Holzer — 3,5: Nezačal vlastně vůbec špatně, i když v první půli zůstával pozadu ve své hlavní disciplíně, a sice podpoře útoku z hloubi pole. Místo toho se ovšem stavěl do dobrých pozic na vlastní půlce, blokoval střely a odvracel nízké centry. O pauze nejspíš dostal nakázáno, aby si víc troufal, a hned to s ním šlo od desíti k pěti: výsledkem bylo špatně vyhodnocené i řešené přečíslení a nepochopitelně vypuštěný třetí gól Dánů. Komentátor ČT sice hovořil o vabanku, ale faktem je, že se Holzer dobré dva metry od skórujícího Zohoreho prostě zastavil a v poklidu ho sledoval v zakončení akce, která nadobro pohřbila naše naděje.

Tomáš Souček — 6: Spolu se Simičem jediný Čech na turnaji, který zvládal vypadat jako dospělák mezi dětmi. Opět výtečně četl hru, pokrýval ohromnou plochu a nezřídka ze druhé vlny docvakával obrannou a záložní linii, jako by se čekalo čistě na jeho intervenci. Na rozdíl od tradičně odletujícího Trávníka dobře ví, jak se stavět do osobních soubojů a pravidelně je vyhrávat, to však neplatí pro hlavičkové duely, kterých naopak prohrál ažaž, včetně toho před prvním gólem. Ve druhé půli se stylizoval do role box-to-box záložníka a Schicka například krásně vysouval ojedinělou kolmicí. S Barákem v tandemu mohli dominovat, škoda.

Martin Hašek ml. — 3,5: De facto zabitý jeden post v záloze. Naběhal se toho do sytosti, obětavě se vrhal do soubojů, ale co z toho? Povyhrával jich relativní minimum, často působil ztřeštěně, a jindy - stále ještě za stavu 0:0 - se zase na půli cesty zastavil, odmítl dál stíhat Andersena, kterého si nestihl přebrat Havel, a dánský záložník potom ve slibné pozici nízkým lobem zakončoval těsně vedle.

Michal Trávník — 5: Od českého kapitána to bylo jako obvykle rozpačité. Rozdal pár lahodných diagonál, jedna jeho střela ze střední vzdálenosti pořádně zaštípala, ale jinak se taky opětovně jevil slabý v soubojích tělo na tělo, naslepo centroval a mnohdy se příliš ukvapoval i s řešením níže v poli, kdy jsme potřebovali hru trochu zklidnit.

Václav Černý — 2,5: Muž velkých gest a taky výsledné frustrující prázdnoty. Po své hladové střele z druhé minuty burcoval fanoušky, za dalších deset minut se hádal s asistentem sudího a před vhazováním soupeře zbůhdarma líbal balon. Zároveň chtěl všechno řešit sám a na vlastní pěst takhle zazdil několik slibných příležitostí. Vrcholem byla 67. minuta, kdy nejprve odmítl vracet míč pronikajícímu Součkovi, aby záhy ignoroval i ještě lépe, na malém vápně postaveného útočníka. Jeho vlastní tečka? Krtek. Skutečnost, že má asistenci na gól, je vyvážena jeho dnešní klasikou: i tehdy si ukrojil příliš velké sousto, akorát Schick projednou dokonale naložil s balonem, který předtím Černému nevyhnutelně utekl.

Jakub Jankto — 3,5: Asistence nádherná, šikovně přetažený centr; potenciál naznačil rovněž kolmicí pro Schicka, který míč trestuhodně nezpracoval. Ale u toho to končí. Vesměs veškeré (nejen) dnešní řešení v podání vycházející hvězdy Udinese provázela inherentní zbrklost - ať už se jednalo o nepřipravené střely nebo centry z (nesmyslné) první. Na rozdíl od Černého alespoň maká a omluvit se dá i tím, že startuje výše v poli než v klubu, ale v mnoha situacích bohužel působí zcela obyčejně a nevyzrále. Tak trochu jako Krejčí.

Patrik Schick — 5,5: Platí pro něho něco podobného jako pro Jankta; gól parádní, projevil se konečně jako ten zabiják, v něhož jsme po senzační kvalifikaci všichni doufali. Jenže co naplat: pakliže v mezihře opět přesvědčil, prokázal přehled i cit pro přihrávku z první a balon mu na rozdíl od mnohých dalších držel pevně na kopačkách, v koncovce mu to naopak zoufale nelepilo - a to bylo dnes setsakra potřeba. Havlíkovi měl dát celkem banální hlavičkou okamžitou asistenci, zatímco všechny jeho střely levačkou (mimo gól) působily, jako by se jednalo o jeho slabší nohu. Na to, že si odskočil zapečetit přestup do prestižního velkoklubu, vypadal být v rozhodujících chvílích podivně zakřiknutý, nesebejistý.

Tomáš Chorý — 7: Těžko říct, jestli by byl takhle efektivní od začátku, ale jeden by to skoro očekával. Další vydařené cameo, opepřené gólem rozeného zabijáka se střeleckým instinktem i smysluplným příspěvkem v hloubi pole. S jeho příchodem měl Schick na hrotu rázem víc prostoru.

Lukáš Juliš — 3,5: Pakliže Hašek znamenal zabité jedno místo v základu, Juliš byl zase zabitým střídáním. Na pravém křídle neměl co pohledávat, speciálně když na hřišti zůstal sobeček Černý, a sázka na třígólového Sparťana nedávala smysl ani z pohledu jarního vytížení. Maxsø si ho v jednom souboji tělo na tělo oloupal jak pomeranč a jindy už Juliš do vápna soupeře nenakoukl. Barák by měl jistě hmatatelnější vliv.

Marek Havlík — nehodnocen: Nedá se svítit, tenhle kluk měl startovat od začátku na Haškově pozici. Ihned zleva krásně centroval a Schicka pak ke konci ve skluzu vyzýval ještě jednou.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (302)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele