Preview pro Lille OSC

07.08.2013, 16:41
Názory a komentáře
V severofrancouzském klubu se připravují na start nové éry - ta pod vedením Rudiho Garcii přinesla titul, překrásný fotbal, památné jarní stíhací jízdy, a navíc dala světu (mimo jiné) Edena Hazarda. Loni však Lille nepostoupilo po delší době do pohárů; dokáže jej René Girard vrátit zpět na výsluní?

Lille OSC (René Girard)

Změny v kádru: Prezident klubu Michel Seydoux má pověst geniálního obchodníka, který se každý rok dokáže vypořádat s odchodem několika klíčových opor, aniž by to tým výrazně oslabilo; zda tomu tak bude i letos, je však otázkou. Stačí se podívat na čtyři největší loňské opory - Florent Balmont bude zřejmě bojovat o základ, ale fantastický Dimitri Payet už bude rozdávat radost v Marseille, které za něj neváhalo vyplatit 10 milionů eur, a ještě o 5 milionů dražší byl nejlepší mladý francouzský bek Lucas Digne, jehož ulovilo bohaté PSG. Připočtěte k tomu dalších 6,3 milionu, které Seydoux dostal za zkušeného a jako víno zrajícího stopera Chédjoua (Galatasaray), a je z toho už slušná sumička - jaké tedy management klubu ulovil náhrady?

Největší posilou je určitě vycházející hvězda Florian Thauvin, zakoupený z Bastie s předstihem už v lednu; tady ale přichází problém, jelikož opora čerstvých mistrů světa se snažila vydupat si přestup jinam, a až několik hodin čerstvé communiqué potvrdilo, že nic takového nepřichází v úvahu. Za Chédjoua přišel z Wolfsburgu dánský stoper Simon Kjaer, talentovaný hráč, který však měl v minulosti problémy se stálostí výkonů; Digneho zase má nahradit z hostování z Remeše stažený mladíček Pape Souaré. Obranu posílil ještě talentovaný Julian Jeanvier z Nancy, zatímco Bonnart zamířil zadarmo do Ajaccia a mladý křídelník Bruno byl zapůjčen do Bastie.

Přednosti a slabiny: Lille je stabilně dobře hrající klub, podávající dlouhodobě velmi slušné výkony; Girard je navíc schopen hrát podobně atraktivní, nátlakový fotbal jako jeho předchůdce, a i díky příkladné práci s mládeží se do nového prostředí velmi dobře hodí. I přes Payetův odchod zůstává útok, vedený v životní formě hrajícím Kalouem, nejsilnější zbraní týmu, a pozitivně působí také evidentně jasný herní plán - Girard chce nastupovat ve složení 4-3-1-2 s Marvinem Martinem na pozici trequartisty, s předstihem deklaroval, že brankářskou jedničkou bude navrátilec z Tel Avivu Vincent Enyeama, a výkony takto složeného týmu v přípravě uspokojivě gradovaly. Hodně slibně navíc vypadají mladíci jako Souaré nebo Origi..

..jenže pak je tu zmiňovaný Thauvin, který se snadno může stát největší posilou, stejně jako velkým propadákem. Vždyť tento talentem od Boha obdařený playmaker s týmem přes léto vůbec netrénoval, dostal po mistrovství světa dvacítek prodloužené volno a své nové spoluhráče poprvé viděl až několik málo dní před ostrým startem; dá se proto předpokládat, že jej zásadový a hrdý Girard zpočátku posadí na lavičku. Problémy, které z tohoto letního extempore mohou vzejít, není třeba příliš rozebírat.

A vůbec se zdá, že od památného titulu v roce 2010 vypadá kádr Lille zatím nejhůře. Spolu se změnou na trenérském postu se tak dá očekávat lehký počáteční útlum.

Hráč ke sledování: Divock Origi
Teprve osmnáctiletý Belgičan s keňskými předky je odchovancem klubu, už loni sbíral první minuty v áčku, a letos byl do prvního kádru zařazen naplno - a soudě podle přípravných utkání, v nichž nejenže herně zaujal, ale podpořil to i brankově, se na něj letos určitě vyplatí blíže zaměřit. Vytáhlý forvard dost možná stojí před svojí průlomovou sezonou.

Prognóza: 8. místo
Lille se bude opět pohybovat v horních patrech tabulky, ale vzhledem k neustále se rozšiřující a mohutně posilující konkurenci vypadá vylepšení loňského šestého místa jako úkol, který bude dost možná nad jeho síly. Očekávejte opět zapojení do bojů o poháry, ale není od věci připravit se na to, že to nakonec - podruhé za sebou - nevyjde.

Tip na sestavu: (4-3-1-2) Vincent Enyeama - Franck Béria, Marko Baša, Simon Kjaer, Pape Souaré - Rio Mavuba, Idrissa Guéyé, Souahilo Méïté - Marvin Martin - Salomon Kalou, Nolan Roux

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Allez le LOSC!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Odchod Dmitriho a Auréliena bolí, ale odchod Digneho mě bolí nejvíc. Nicméně, Souaré je dobrej bek, věřím mu. Kjaer, dobrej přestup a Thauvin, tam skutečně nevím, co očekávat...No, přál bych si, aby Dogy nenaplnily prognózu a hrály výš..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele