Zenden o výhře Nizozemců: Gakpo vždy vynikal. Debutant v bráně? To vymyslí jen Van Gaal

22.11.2022, 15:47
Rozhovory
Cody Gakpo v obležení spoluhráčů (© AFP)
Bývalý nizozemský reprezentant Boudewijn Zenden (46) komentuje vítězství svých krajanů nad Senegalem (2:0) v exkluzivním rozhovoru pro Livesport Zprávy. Chválí například mladou hvězdu Codyho Gakpa (23), kterého jako odchovance PSV Eindhoven dobře zná.

I Zenden v tomto týmu vyrostl, nyní působí v klubu jako asistent trenéra u mládeže. Jako hráč má za sebou řadu zkušeností ze zahraničí, především z Barcelony, kde jej vedl současný kouč Nizozemska Louis van Gaal. Bývalý křídelník, který v oranžovém dresu nastoupil v 54 zápasech, se vyjádřil k vítězství svých nástupců 2:0 nad Senegalem a pochválil především Codyho Gakpa (23), jenž nakopl Oranjes k výhře prvním gólem.

Jak se vám zamlouval první zápas Nizozemska?

"Byli jsme s míčem u nohy trochu nesmělí, kazili jsme jednoduché akce. Senegalcům vyhovovalo pasivně bránit. To je historický paradox pro Nizozemsko, které nerado hraje na protiútoky. Možná to byly jen nervy, přece jen šlo o první zápas mistrovství světa."

Od Nizozemska to nebyl tak krásný fotbal, na který jsou jeho fanoušci zvyklí...

"Turnaj, jako je mistrovství světa, musí začít dobře, tedy vítězstvím. Je pravda, že Nizozemsko chce vždy hrát fotbal, ale vždy je lepší zvítězit než hrát dobře. Pokud podáte hezký výkon, ale v prvním zápase neuspějete, zkomplikujete si postup. Jinak 2:0 je dobrý výsledek, který týmu dodá sebevědomí do dalšího zápasu s Ekvádorem. Ten může rozhodnout o prvním místě ve skupině."

Co přináší toto vítězství kromě tří bodů?

"Myslím, že se kluci mohou jen zlepšovat. Náznaky toho byly vidět už ve druhém poločase, kdy se hra otočila. Střídání Depaye za Janssena bylo správným tahem. Příchod hráčů z lavičky dost pomohl, i když zlom nastal až ve chvíli, kdy se Gakpo vysunul víc dopředu."

Vstřelil gól jako pravý hrotový útočník, i když na téhle pozici nehraje...

"To je pravda, ale je to hráč, který se přizpůsobí. Viděl centr Frenkieho De Jonga a šel jasně za míčem."

Rozhodnutí vsadit na takového mladíka je pro trenéra, jako je Van Gaal, typické. Představoval jste si, že by mohl na MS prorazit a být hned rozhodujícím hráčem?

"Upřímně řečeno, ano, i když mě překvapilo, že byl nasazen jako střední záložník. Když jsem ho viděl v PSV, často hrál na křídle nebo jako podhrot. Je třeba také zmínit, že v této sezoně je hráčem, který v PSV připravil nejvíc gólů (13 vstřelených branek a 17 asistencí)."

Statistiky Codyho Gakpa v zápase proti Senegalu © StatsPerform

Co nám můžete říci o tomto 23letém hráči, který se už nyní ukazuje jako klíčový hráč Nizozemska?

"Znám ho velmi dobře, protože v PSV prošel celou mládežnickou akademií. Je to talent, vždy vynikal technikou, nyní se z něj stal vyzrálý a komplexní ofenzivní hráč."

Ve druhém poločase nastoupil Memphis Depay, o jehož zdravotním stavu panovaly pochybnosti.

"Potřebuje čas na zotavení, ale to, že hrál, znamená, že je v pořádku. Vím, že by rád hrál víc, ale nebylo nezbytné ho nutit, protože ho budeme potřebovat později."

První velkou šanci měl Frenkie de Jong, jenž v souboji jeden na jednoho s brankářem neuspěl. Myslíte, že se u něj projevila plachost, která ho, zdá se, charakterizuje?

"Nevím, jestli se o něm dá říct, že je plachý, protože má na to, aby rozhodoval zápasy. Gól by ho psychicky uvolnil, ale je třeba také říct, že připravil vítězný gól. Jsem si jistý, že dokáže vést tento tým."

Co říkáte na brankáře Andriese Nopperta, jehož start byl od Louise van Gaala překvapením?

"Je to typický Louisův tah. Je mu 28 let, takže není nijak zvlášť mladý, a naskočil na MS, aniž by měl do té doby jediný start za reprezentaci.. Takový krok mohl vymyslet jen Van Gaal. Je velmi vysoký, ale ukázal, že umí dobře zasáhnout i proti střelám po zemi."

Nizozemsko se může spolehnout také na dva špičkové obránce, jakými jsou De Ligt a Van Dijk. Je silná defenziva vaše hlavní přednost?

"De Ligt včera neodehrál nejlepší zápas. On, stejně jako celé Nizozemsko, se může jen zlepšit. V silné zadní řadě nesmíme zapomenout na Akého, který se stal stálicí Manchesteru City a skvěle doplňuje ostatní dva."

Autor: Livesport.cz / Antonio Moschella

Komentáře (2)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Boudewijn Zenden - legenda Barcelony, Chelsea a Liverpoolu.

Reagovat
Ingimir

trošku prehnané nie? vo všetkých kluboch kde bol odohral viac zápasov za Liverpool, s Chelsea nič nevyhral a Barcelona má aspoň tak 50 väčších legiend ako jeho (aj to mu asi dosť lichotím )

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele