Za rasistické chování kontumace? Infantino chce zpřísnit postihy

21.01., 12:55, aktualizováno 21.01., 15:00
Aktuality
Gianni Infantino (© AFP)

Předseda FIFA Gianni Infantino odsoudil chování fanoušků Udinese, kteří při sobotním utkání italské ligy rasisticky uráželi brankáře Mikeho Maignana z AC Milán. Podobné prohřešky chce v budoucnu trestat kontumací. Informovala o tom agentura ANSA.

Maignan se stal terčem rasistických nadávek v prvním poločase. Nejprve na to upozornil spoluhráče i rozhodčího a poté na protest odešel do kabin. Utkání, které AC Milán vyhrál 3:2, bylo kvůli tomu asi na pět minut přerušeno.

K podobnému incidentu došlo v sobotu také ve druhé anglické lize, kde příznivci Sheffieldu uráželi záložníka Kaseyho Palmera z Coventry. "Co se stalo v Udine a Sheffieldu je nechutné a nepřijatelné," prohlásil Infantino.

"Kluby, jehož fanoušci se dopustí rasismu a způsobí nedohrání zápasu, musíme trestat automatickou kontumací. Rasistům je poté potřeba dát celosvětový zákaz vstupu na fotbal a musí být obviněni z trestného činu," přidal Infantino.

Maignan poté na sociální síti X přidal, že úřady podle něj stále nebojují s rasismem dostatečně. "Nestalo se to poprvé. A nejde o to, že uráží hráče. Ale že uráží člověka, tátu," napsal osmadvacetiletý brankář. "Slyšeli jsme prohlášení, proběhly kampaně a nic se nezměnilo," dodal.

"Pokud úřady nebudou jednat, jsou spoluviníky. Stejně jako fanoušci, kteří to viděli a nic neudělali. Spoluviníkem je i Udine, které se zajímalo jen o přerušení zápasu, jako by se nic nestalo," přidal francouzský reprezentant, který v sezoně 2021/2022 pomohl AC k titulu.

Maignan naopak ocenil postoj spoluhráčů, vedení klubu, rozhodčího i hráčů Udine. "Psali mi, volali mi. Podpořili mě veřejně i v soukromí," uvedl. Vedení Udine poté v prohlášení chování fanoušků odsoudilo a zdůraznilo, že plně spolupracuje s úřady na identifikování viníků.

Autor: ČTK

Komentáře (129)

Přidat komentář
Manik...

První výsměch

Reagovat
smazaný uživatel

Zákaz vstupu na fotbalová utkání (popřípadě bych to klidně rozšířil i na veškeré sportovní události) je podle mě dobrý nápad, ale kontumovat zápasy určitě není dobrá cesta jak proti rasismu bojovat. Kluby v podstatě nemají možnost, jak tomu předejít a nejsou viníci.

Reagovat
fenixLFC

no, nemaju moznost tomu predist a nie je vinna. mnoho klubov ma s tymi fanusikmi dlhodobo problem a skoro nic voci nim nerobi. maximalne im pohrozi alebo sa tvari ako s nimi bude bojovat, ale dalej ich nechava tak. ako v taliansku, tak v cesku. suhlasim ze proti "osamelym vlkom" toho moc nezmozu, ale ked prichadza podobne spravanie stale z rovnakej skupiny fanusikov, z podobneho sektora atd, tak to uz je vina klubu ze to nehodla riesit. v takom pripade by mal byt klub trestany, mozno by to jeho fanusikov trochu umravnilo

Reagovat
smazaný uživatel

Jedince to nezmění, a těm je potřeba narvat doživotní zákaz vstupu. Zbytek co není tak radikální, ale sklony k tomu mají taky občas, by to mohlo umravnit. Každopádně s tímhle bych začal, nějaký kontumace zápasů jsou úplný nesmysl.

Reagovat
fenixLFC

samozrejme ze je treba im narvat dozivotny zakaz vstupu. ale ked to kluby odmietaju robit tak holt budu trestane.

Reagovat
Truffaldino

Tohle je složitý, třeba v Itálii není většina klubů zároveň majitelem stadionu, bezpečnost zajišťuje policie a za podobné události kluby zpravidla opravdu nemohou a ani je nemají jak ovlivnit. Přitvrdit rozhodně, stadiony by měli být vybaveny tak, aby se jednotliví vinící dali identifikovat, a absenci vybavení pokutovat, ale žádné blbosti typu kontumace prosím ne.

Jinak to Maignanovo vyjádření "Les spectateurs qui étaient dans la tribune, qui ont tout vu, qui ont tout entendu mais qui ont choisi de se taire, vous êtes complices. ," to už mi popravdě přijde jako nemoc.

Reagovat
Imos

To je šílené vyjádření od Maignana wtf

Reagovat
Neutron

Preklad by nebol ? da mi google translate spravny vystup?

Reagovat
Salfovic

Kdo nebonzuje je taky rasista.

Reagovat
Neutron

Predpokladam, ze to je hodne volny preklad

Reagovat
dantetomas

"Diváci, kteří byli na tribuně, viděli všechno, slyšeli všechno, ale rozhodli se mlčet, jste spoluviníkem."

Reagovat
Neutron

Dakujem

Reagovat
mistr129

To je blbost, neříkám kdyby po těch lidech házeli pivo, ale za blbý hučení je to tak či tak naprosto nepřiměřený trest, bez ohledu na to, jestli tomu může klub předejít.

Zavést do regulí povinné kamery ve vysokém rozlišení, ke kterým bude mít vedení soutěže přístup, a na základě toho rozdávat zákazy vstupu.

Reagovat
kilobyte

Jenže na kameře uvidíš maximálně to, že otvírají pusu. Myslím, že by bylo těžké to jednotlivcům dokázat. Každý může tvrdit, že volal něco jiného, aby ty ostatní rasisty překřičel.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

rasizmus=bitky medzi fans, ak sa kvoli tomu nedohra zapas kontumacia, treba byt prisny

Reagovat
supervizor

jasně a pak budou odcházet z prohraneho zápasu a svádět to na rasismus

Reagovat
juveforever

a prečo sa to tak nerieši už roky ?

Reagovat
eder

"Rasistům je poté potřeba dát celosvětový zákaz vstupu na fotbal a musí být obviněni z trestného činu," přidal Infantino.

Souhlas, ale ať vždy potrestají konkrétní viníky a nikoliv klub nebo dokonce ostatní fanoušky, kteří se ničeho nedopustili...

Reagovat
fenixLFC

ked niekto nieco hulaka tak ti ludia okolo neho o tom musia vediet. byt tam poriadkove sily, nech fans hned ukazu na toho kto to bol. miesto toho tychto ludi castokrat este kryju alebo sa pridavaju. a vtedy su spoluvinnici ktori by mali tiez niest zodpovednost

Reagovat
eder

Máš pravdu pouze v případě, že se jedná o opakované a déle ignorované prohřešky. V těch ojedinělých si moc neumím představit, že slušný nekonfliktní fanoušek půjde aktivně něco řešit s rasistickými výtržníky a riskovat tak, že při zásahu pořádkových sil s nima skončí v jednom pytli...

Reagovat
Hans82

spis nez v jednom pytli by dostal pres tlamu

Reagovat
fenixLFC

ved cely cas hovorim o opakovanych prehreskoch. a slusny nekonfliktny fanusik nemusi tu situaciu riesit, ale ked nabehne policia tak nech s nou spolupracuje, nie ze bude zatlkat a budu skryvat "fanusika" co poskodzuje cely klub

Reagovat
xjert02

S fizlama se nikdy nebav. To se uci uz male deti.

Reagovat
Freedo

Ne každej je holt udavač jako ty

Reagovat
Salfovic

Reagovat
fenixLFC

tak potom nech nepicuju ako su trestani

Reagovat
Neutron

Reagovat
Talker

Tjn, ti práskači z fildy, kteří zavolali na toho střelce fízly, odporní udavači.

Reagovat
Salfovic

Blbější přirovnání asi napsat nešlo

Reagovat
Talker

Je to samozřejmě hyperbola, ale chápu, že pro tebe je udavač kdekdo, pokud se nejedná fakt o vyložený zločin.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Talker

Jinak by mě zajímalo, kde je podle tebe hranice "udavač " a kde to je správné.

Reagovat
Salfovic

Tak bonzovat někoho za to co řekl, je jednoznačné udavačství. Člověk by řekl, že jsme si toho za 40 let užili dost, ale asi se po tom někomu stýská.

Reagovat
Pablos

když by někdo vulgárně urážel někoho...mmm třeba prodavačku v krámě, tak se jí zastanu a kdyby to po mně chtěla policie, tak to klidně taky dosvědčím...zavírat oči před slušností, mi příjde zvrácené. A ano taky šlo jen o to, že něco řekl.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
eder

No vidíš, a král všech udavačů a arci estébácký práskač bude příštím prezidentem naší země. To bych blil, Milane.

Reagovat
Salfovic

Snad až tak dementní národ nebudeme.

Reagovat
eder

Modlím se, ale bojím se...

Reagovat
sergi

Keď niečo povie, vykriku v rúšku anonymity nech si za tým stojí. Akože to čo je za pi*ovinu, vykrikovať na niekoho a potom sa tváriť že je niekto kok*t udavač.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mass

Reagovat
mistr129

Srovnávat tohle s debilními pokřiky, který nikomu nic neudělají

Reagovat
Whitemedia

bože

Reagovat
icka

Tak vypotit takové přirovnání wtf.

Reagovat
Mass

Už ho vidim, jak v tom kotli si natáčí obličeje rasistů.

Docela bych mu to i přál, aby to zkusil...

Reagovat
xjert02

Reagovat
Gunner91

Pane Babiš, od kdy fandíte Liverpoolu?

Reagovat
fenixLFC

Pane Miroslave Sladek, od kdy fandite Arsenalu?

Reagovat
naheCZ

Kontumace je blbost a to hlavně u něčeho, kde se bohužel uplatňuje presumpce viny a ne neviny...

Reagovat
Acquanni

Takže když půjde o titul, prostě si pár lidí oblečme dres soupeře, vlezme do jejich sektoru a zahrajme rasisty, v hospodě se převlíkneme a oslavíme výhru Jednotlivce trestat tvrdě, doživotní zákazy na fotbal klidně, ale vždy když se zmíní kontumace, jde o naprostou blbost

Reagovat
Pablos

takže byste to museli udělat poprvé, třeba bez reakce hráčů... podruhé, už s reakcí hráčů, potřetí přerušení, počtvrté třeba další přerušení, popáté ukončení zápasu ...nevim, není to trošku risk pak už v životě nejít na svůj klub ani ?

Reagovat
Imos

nedostal by zákaz jen na ten staďák soupeře přinejhorším?

Reagovat
Pablos

trošku domyšlený by to snad mít mohli... u nás by to samozřejmě, ale tak bylo jak píšeš

Reagovat
Pablos

*ta čárka před ale je k hovnu

Reagovat
Imos

trošku

Reagovat
Imos

Nevím, nedivil bych se kdyby to naopak nedomysleli

Reagovat
Acquanni

Chceš podceňovat demenci některých fotbalových fanoušků? Já bych je teda rozhodně nepodceňoval

Reagovat
ACSMan

Můžeš si furt vzít rasistit někoho koho fotbal nezajímá. A je mu jedno že bude mít zákaz A vlastně tím třeba přihrát titul svýmu klubu

Reagovat
Pablos

navíc by vás samozřejmě každej napráskal, páč byste byli cizí držky v sektoru

Reagovat
Acquanni

Na tohle bych řekl jenom to, že na 50 tisícovém stadionu určitě permanentkáři neznají všechny kolem a že vidíš nový obličej hned neznamená, že by to byl "dvojitý agent"

Reagovat
Pablos

jednotlivec asi né no... ale tak parta týpků co rozjede tohle od začátku do konce, protože by jim šlo až k dosažení té kontumace... by nějákej rozruh doufám způsobili

Reagovat
Pablos

*rozruch

Reagovat
Acquanni

To nejspíš jo, ale zase těžko čekat že slušná část fans jim dá prostě do držky a pojede se dál jakoby nic Jak jsem psal v jiné reakci, ano, je to extrémní varianta, ale pak se stane třeba jen jednou kde to rozhodne o titulu a to by bylo peklo

Reagovat
Pablos

Ale pro kontumaci samozřejmě taky nejsem... aby to nevyznělo. Jen tenhle argument je často používanej a je dle mého spíš víc teoretickej, než opravdu praktickej.

Reagovat
kilobyte

Spíše bych se bál o to, kdo a jak bude určovat, co je a co není rasistické chování.

Reagovat
Imos

právě, mi přijde, že rasistické je cokoliv nad čím se kdokoliv urazí, s tím že jediní kdo si stěžují jsou černoši

Reagovat
Pablos

Každému klubu budou dle kvót, na základě počtu příslušné fanouškovské základny, přiřazeny lidé z Afriky. Nebudou mít žádné práva, žádnou mzdu a budou jen majetkem klubů, kteří je budou dosazovat na zápasy a ti budou určovat co je a co není rasismus.

Reagovat
Neutron

Uz toto samotne je rasisticke, clovek, ktory z Afriky nie je, ale ma tam povod sa snad nevie urcit, co je rasizmus?

Reagovat
Pablos

tak dobrý, že tě netrkly spíš ty práva, mzda a majetek klubu

Reagovat
Neutron

Tak bral som to cele ako abstraktnu situaciu

Reagovat
sergi

Vinicius.

Reagovat
Acquanni

Je to samozřejmě taková extrémní varianta, ale já bych prostě fakt nepodceňoval demenci fanatického fanouška. A dále jak píše kilobyte, těžko u tohoto nakreslit přesnou hranici toho, co už je za čárou. V praxi by prostě ten hráč, na kterého řvou, mohl zvolit podle situace, jestli hned odejít nebo to prostě kousnout..

Reagovat
Talker

Tak kontumace by měla být spíše "tlakem" na ty fanoušky, aby si to vyřídili s rasisty sami nebo aby je pomohli identifikovat. Ono když ti zkontumují 1-2 zápasy, tak další rasista dostane po tlamě od vlastních fanoušků.

Co se týče těch postihů, tak určitě se to nestane po prvním zápase, kdy budou bučet, ale pokud klub nezakročí a nevyřeší si to, tak zakročí liga/UEFA.

Reagovat
Acquanni

Je to hrozně nebezpečný precedens podle mě. Už zmínil kilobyte výše, kde vůbec nakreslit přesnou hranici toho, co je teda rasismus a co ne a co už je za čarou pro takovou kontumaci. A podceňuješ ultras, vždyť v kotlích bývají takoví dementi, že vlastnímu klubu klidně ničí stadion, to jsou prostě dementi a není zaručený, že hrozba kontumace by z nich udělala lidi.

A s tím zakročením klubu to taky není tak jednoduché, kluby v Anglii vždy tyhle rasisty řeší, spolupracují s policií atd, ale nemáš nikdy jistotu, že toho člověka chytí a zastaví to hned. Taky ten stejný pitomec může vyvolat tuhle situaci na vícero zápasech a ztrestat klub, desetitisíce lidí na stadionu a miliony celosvětově za jednoho/pár dementů je prostě šílenost. Nedokážu si představit, že by třeba můj Arsenal přišel o titul takovým způsobem kvůli jednotlivcům, kteří zastupují možná 0,001% fanoušků klubu.

Reagovat
Pablos

kontumace je píčovina

Reagovat
kilobyte

A to by pak ještě mohla nastat situace, že by jeden zápas kontumovali kvůli hučení "fanoušků", ale druhý zápas, kde by třeba fanoušci vyhrožovali smrtí hráči a jeho rodině by byl v klidu dohrán, protože by nešlo o rasismus.

Reagovat
mistr129

z mého pohledu je hlavně nepřijatelné, pokud je někdo urážen KVŮLI barvě pleti, nikoliv PROSTŘEDNICTVÍM barvy pleti.

Abych to řekl srozumitelněji, když máš dva úplně stejně se chovající lidi, jednoho bílého a druhého černého, a toho černého budeš urážet klidně i jen slovy "zmrde", tak je to z mého pohledu mnohem horší, než když se dva chovají jako kreténi a ty jednomu řekneš "zmrde" a druhýmu "černej zmrde"

Reagovat
kilobyte

Tak o tomhle by rasismus měl být. Prostě znevýhodnění na základě původu. Jenže tahle definice se nehodí k diverzifikace, která se v poslední době dost prosazuje. Takže se rasismus bere jen jako urážení a znevýhodnění "menšin".

Reagovat
mistr129

Reagovat
Imos

Reagovat
Acquanni

Pod to se taky musím podepsat, ono že nějaký ocas řekne k nadávce "černej" ještě neznamená automaticky, že je rasista, i když to furt není ok takhle používat. Ale je to docela běžná nátura lidí při urážení používat vnější rysy. Zmrde plešatej/tlustej/vychrtlej/malej/zrzavej atd.

Reagovat
Acquanni

To je taky další věc. Rasismus je svinstvo, ale na fotbale padají mnohem horší věci, přesně jak říkáš, kdy vyhrožují smrtí i rodině hráče. Oproti tomu jsou opičí skřeky hovno.

Reagovat
Talker

Tak zrovna Arsenal že by vyhrál titul je stejně pravděpodobné, jako že mu zkontumují zápas kvůli rasistům.

Každopádně jak říkám, tohle je něco, co podle mého nebude automatické, spíš to bude pro kluby, které to neřeší a nechávají ten problém být.

Reagovat
Acquanni

Minulou sezónu to zlomil definitivně zápas se City. A zaslouženě City převzalo první místo a už nepustilo. Ale představ si, že přesně takový zápas by rozhodla taková kontumace

Reagovat
kovi610

Reagovat
kovi610

Reagovat
Cotton

Reagovat
Beči

Reagovat
Salfovic

To je debil.

Reagovat
ACSeRw!n

smutny, ze uz to davno neni

Reagovat
Salfovic

To jo, to už by byla Sparta v divizi.

Reagovat
kovi610

Reagovat
Hans82

To jsou tase sracky kdyz na nej bucelo pres 300 tak to nejde vsechny pochytat a zakazat jim vstup a vubec jim dokazat ze neco buceli kdyz je kamerovy zaznam

Reagovat
Puskas

A co když budou bučet na někoho, na koho mají od minula kvůli něčemu pifku, aniž by to mělo rasistický podtext?

Reagovat
Salfovic

BUčení je snad v pořádku, HUčení je rasistické. Ale na kameře se to bude blbě rozlišovat

Reagovat
Freedo

Tabu je jakékoliv chování, které by se dalo připodobnit k opicím. Takže když si někdo bude na tribuně navzájem s kamarádem vybírat vši, nebo bude rovnou házet exkrementy po ostatních, měl by dostat tvrdý postih.

Reagovat
Seydou Doumbia

V tom případě at hrají před prázdnými tribunami jako za dob koronavajrusu a mají po starostech. A nemusí řešit žádný rasismus. A nebo se bude kontumovat skoro každý zápas.

Reagovat
kovi610

Reagovat
Tomas1234

Lístky na op. Jednotlivce doživotně nepouštět. Ale jen prokázané rasistické urážky a ne styl Kedela.

Reagovat
delfin

A za kradení ve funkci FIFA taky kontumace.

Reagovat
kovi610

Reagovat
Swarley

Posledni at zhasne, tam by bylo prazdno

Reagovat
delfin

By bylo, nebo už je?

Reagovat
fabec1222

To se zas blíží nějaké volby a chce na svou stranu všechny Africké a pralesní federace?

Reagovat
Well

To máme s Vinim kontumací i titul ne?

Reagovat
Mass

Zavíral bych plešaté prodejné kurvičky arabských vrahů a kontumoval bych všechny zápasy na tamních šampionátech.

Reagovat
kilobyte

Infantino se ráno probudil a cítil se být rasisticky uražený, tak s tím bude něco dělat.

Když někdo dává do jedné roviny Araby, gaye a postižené, není to taky rasismus?

Reagovat
zoff

Hulibrk arabských šejků chce někoho trestat,FIFA banda pokrytců

Reagovat
eder

Reagovat
kovi610

Reagovat
Seydou Doumbia

pokrytci jsme v určité míře všichni z nás, jen si to možná neuvědomujeme

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Cotton

Reagovat
delfin

Reagovat
Manik...

Reagovat
oli9

Reagovat
kovi610

Infakokote a bude to stačit myslíš? Nebude to málo? Nebylo by lepší rovnou pak komplet celou ligu zrušit, pak i ten stát a případne i celej kontinent na kterym se ten stát nachazí? Nech si to ještě projít hlavou Kurvy mafiánský

Reagovat
Beči

Rasističtí primitivové tu budou vždycky a těmito regulacemi je jen povzbudíte. Pokud by to hráči dokázali okázale ignorovat, většina z těch imbecilů by to brzy přestala praktikovat, jelikož by to neneslo požadované ovoce.

Reagovat
772jozef

To není rasizmus ale závisť... Vzdelaný neúspešný fanúšik si musí nejak pohladkať ego keď vykrikuje na nevzdelaneho úspešného milionára

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
delfin

A kterej z nich jsi ty?

Reagovat
dantetomas

Nevzdelany neuspesny fanusik

Reagovat
fenixLFC

on bude nezvdelany neuspesny fanusik

Reagovat
Vinci

Konečně někdo s praktickými zkušenostmi

Reagovat
wyqinac

kontumace za rasismus to by kazdej zapas tam bylo 20 lidi od hostu nekde v sektoru domacich v dresech domacich a delali rasisticky pokriky pro automatickej win

Reagovat
janinho

tvl, to je skurveny pokrytec... najprv by si musel vyliezt sejkom a putlerovi z prdele ty skurveny prostitut!!!

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
drevak2

Jděte už do prdele s tím rasismem. Prachů mají plnou prdel a brečí že někdo udělá na nějakého černocha opici. Hráči i ostatní by z toho měli mít akorát tak srandu, takhle se toho ''rasizmu'' zbaví, když to nebudou řešit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele