Všichni Brazilci s číslem 10 na zádech. Jen tři ale slavili titul mistra světa

20.11.2022, 17:48
Aktuality
Neymar (© AFP)
Číslo 10, královské číslo. A pokud jde o dres brazilské fotbalové reprezentace, tak je to skoro až posvátná role. Jen Pelé a dva další hráči ale s desítkou na zádech přinesli Brazílii štěstí. Neymar se letos bude pokoušet o zisk titulu mistra světa potřetí...

1950: Jair a Ademir


První mistrovství světa, na kterém týmy nosily číslo na zádech, se konalo v roce 1950 v Brazílii. Prvním "kanárkem”, který později ikonické číslo na šampionátu oblékl, byl Jair da Rosa Pinto, legenda klubů Vasco da Gama, Santos a Palmeiras. Ten také hned v prvním utkání proti Mexiku skóroval.

Jelikož čísla na tomto turnaji ještě hráči neměli přidělena na celou dobu konání, oblékl dres s desítkou i útočník Ademir de Menezes při remíze 2:2 se Švýcarskem na Pacaembu. Ademir sice v tomto utkání gól nedal, ale později se stal nejlepším střelcem turnaje.

1954: Pinga


Na následujícím mistrovství světa ve Švýcarsku už FIFA stanovila stálá čísla a dres s číslem 10 nosil Pinga. Ten hrál stejně jako Ademir za Vasco. Na turnaji dal sice hned v prvním utkání dva góly Mexičanům při vítězství 5:0, odehrál i druhý zápas proti Jugoslávii, do čtvrtfinále už ale nenastoupil a Brazilci vypadli s Maďarskem po výsledku 2:4.

1958 až 1970: Pelé


Na čtyřech po sobě jdoucích mistrovstvích světa měl číslo 10 Pelé. V roce 1962 odehrál ve žlutém dresu pouze dva zápasy, protože se v utkání s Československem zranil a zbytek turnaje vynechal. V letech 1958 a 1970 mohl vzít do rukou Zlatou Niké, tehdejší trofej pro šampiony. V roce 1966 byla Brazílie vyřazena ve skupinové fázi. Od dob Pelého se stal dres s číslem 10 ikonickým a hrát v něm byla opravdová výsost.

1974 a 1978: Rivelino


Prvním dědicem královského dresu byl Roberto Rivelino. Po mistrovství světa ve fotbale v roce 1970 oblékal kníratý záložník Corinthians číslo 11, na závěrečných turnajích mistrovství světa v Západním Německu 1974 a v Argentině v roce 1978 už mu ale svěřili desítku. V utkání se Švédskem v Mar del Plata dokonce vedl tým své země jako kapitán. Získat pohár pro šampiony se mu ale nepodařilo.

1982 a 1986: Zico


Zico, legenda Flamenga, hrál na třech světových šampionátech, začínal ale v Argentině 1978 s osmičkou na zádech. S příchodem trenéra Teleho Santany se stal v roce 1982 desítkou a během turnaje čtyřikrát skóroval. O čtyři roky později už ale byl jen v roli střídajícího hráče. Brazilci v obou případech vypadli ve čtvrtfinále.

1990: Silas


V Itálii byl Lazaroniho hráčem číslo 10 Paulo Silas, záložník, který se na klubové úrovni zapsal do historie FC Sao Paulo, na mistrovství světa jel ale už jako akvizice Sportingu Lisabon. Jenže ani jednou nenastoupil v základní sestavě a dohromady odehrál 20 minut. Brazílie také už v osmifinále podlehla Argentině. Silas nebyl přesvědčivou "desítkou” za celou svou mezinárodní kariéru vstřelil pouze jeden gól.

1994: Raí


Raí byl další ze záložníků s úspěšnou kariérou v týmu FC Sao Paulo, ale v roce šampionátu už hrál za PSG. Ačkoli nebyl první volbou trenéra Carlose Alberta Parreiry pro základní sestavu, hrál v dresu s číslem 10. Na turnaji dal jeden gól, od dob Pelého se ale stal první brazilskou "desítkou” která se mohla pyšnit titulem mistra světa.

1998 a 2002: Rivaldo


Rivaldo byl po letech konečně tím, kdo dodal ikonickému číslu 10 nový náboj. Na klubové úrovni zářil v Barceloně a v brazilském královském dresu hrál na šampionátu ve Francii, kde dotáhl tým do finále a poté i v Koreji a Japonsku, kde Brazílie celé klání vyhrála. Na světových šampionátech dal 8 gólů, a v pro "kanárky” slavném roce 2002 byl druhým nejlepším střelcem turnaje (5 branek) a byl zvolen do All Star týmu.

2006: Ronaldinho Gaúcho


Ronaldinho měl úžasnou klubovou kariéru, v dresu s číslem 10 na mistrovství světa neměl štěstí. Na hřišti v brazilské sestavě typickou "desítkou” nebyl, číslo ale dostal i díky své popularitě. Jenže v Německu Brazilci skončili už ve čtvrtfinále a Ronaldinho ani jednou neskóroval.

2010: Kaká


Pro hvězdu São Paula, AC Milán i Realu Madrid to byl druhý světový šampionát, ale stejně jako v případě Ronaldinha to byla smutná kapitola. Tým trenéra Carlose Dungy skončil na pláži v Jižní Africe už ve čtvrtfinále a Kaká ani jednou neskóroval.

2014, 2018 a 2022: Neymar


Od dob Pelého neměl tu čest, hrát s číslem 10 více než dva šampionáty žádný fotbalista. Teď je tu Neymar, který v královském dresu odehrál už dva turnaje. V obou případech dohrál ve čtvrtfinále (v roce 2014 kvůli zranění, v roce 2018 kvůli vyřazení). V jeho 30 letech to nemusí být pro útočníka PSG poslední představení na mistrovství světa a tak by za čtyři roky mohl Pelého vyrovnat. Když už to nebude v počtu titulů, tak aspoň počtu turnajů, na kterých oblékl desítku...

Autor: Livesport.cz / Alex Xavier

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rivaldo R10

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Puskas

Bral bych to až od Pelého, až ten 10 proslavil, dříve byla v kursu spíše 9, se kterou hrával střední útočník a nejvíc ji proslavil asi di Stéfano, ale nikdy neměla takové kouzlo jako ta 10.

Reagovat
Kily8

Reagovat
smazaný uživatel

Éra úspěchů Brazílie na MS skončila definitivně r. 2002. .....snad předvede Neymar alespoň nějaké mnohonásobné kotouly....

Reagovat
BaggioRoberto

Treba se obnovi.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Csaplárova past

2002 To byla Brazilie

To se to hraje, kdyz ti dva utocnici daji 5 golu na turnaji.

Reagovat
fabec1222

Akorát RIvaldo měl po skupinách dostat stopku tak na 3 zápasy za simulování.

Ale jinak jo, tam se jim to sešlo. Mladý Ronaldinho, Ronalda v TOP formě, k tomu dirigent Rivaldo. Zároveň dokázali na JA poměry držet svá ega na úzdě, a hrát i týmově, to se jim od té doby nikdy nepovedlo.

Reagovat
Csaplárova past

MĚL dostat ... touhle optikou by byla odlišná dobrá polovina vítězů MS, LM, ME apod ...

Reagovat
smazaný uživatel

Musis kouknout na obranu a zalohu v roce 2002.

To je luxus hrat 343 i ve finale proti Nemecko.

A Cafu/R. Carlos tam jsou jako zaloznici na strane.

To je brutalni obrana a kdyz mas ve stred G.Silva a Klebersona.

Letosni obrana je bohuzel podle me takove neslane a nemastne...

A kolaps muze stale prijit.

Reagovat
Nadržený šimpanz

V roce 2006 byli ještě hvězdnější, jen měli smůlu, že je vyřadila Francie

Reagovat
romeo351

Byli sami jen svým vlastním stínem. Svým způsobem můžou děkovat Zidanovi, že je jedním z nejlepších výkonů jednotlivce v utkání na MS z toho vysvobodil

Reagovat
Puskas

A Zico střídal, jelikož tam jel s čerstvě vyléčeným nebo snad i nedoléčeným zraněním.

Reagovat
Jolly Roger

Raí byl původně v základní sestavě jako hvězda a špílmachr, ale na MS nehrál dobře, tak z ní vypadl. Jen doplním, jeho bratrem byl geniální Socrates, ten byl ale jiný level. .

Reagovat
El Cid z City

Přišel i o kapitánskou pásku, kterou dostal Dunga.

Reagovat
Jolly Roger

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele