Útočník Wolves Jiménez utrpěl při srážce s Luizem frakturu lebky

30.11.2020, 13:33
Aktuality
Raúl Jiménez (© AFP)

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (240)

Přidat komentář
Salfovic

Video ?

Reagovat
wishmaster

máš ho už v článku, z toho zvuku praskania kostí sa mi spravilo zle

Reagovat
Salfovic

Tam ta srážka ale není moc dobře vidět.

Reagovat
ttopi

Slyším tam nějaké křupnutí. To je fakt ono?

Reagovat
GrimeBaller98

Bohuzel

Reagovat
Kincl

neplakej

Reagovat
Beči

Ty jsi ale primitiv

Reagovat
wishmaster

Môže to preňho znamenať i koniec kariéry? Napadá vás s výnimkou Čecha niekto z poľa, kto by si prešiel podobne vážnym zranením a vrátil sa?

Reagovat
Nuno čomes

Chivu.

Reagovat
Hokaido

Ryan Mason po srážce s Cahillem. Pro něj to byl bohužel konec kariéry.

Reagovat
PH8

Reagovat
Hokaido

Jsem to špatně přečetl.

Reagovat
rave

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Luiz je hrozný dřevák...na co šáhne to pose*e

Reagovat
GrimeBaller98

Jak tohle mohla byt jeho chyba? Prober se chlapce, normalni souboj, kterych se stane spousta, bohuzel tady to dopadlo hodne spatne. Ale vinit Luize? To snad ne...

Reagovat
efjay

Reagovat
bourbon

jseš ubožák

Reagovat
Chazy

Fotbal by prostě měl řešit hru hlavou, tak jako se v ostatních sportech řeší kontakty hlavou a vyvíjí se ty sporty v kontextu toho.

Chápu, že představa, že se ve fotbale tolik nehlavičkuje a nesmí se například do hlavičkovejch soubojů, smí se hlavičkovat jen bezkontaktně, působí jakože to nebude ten samej sport, ale jde o zdraví těch hráčů. Stejně tak například omezení na tu úroveń, aby se to přestalo trénovat a objevovalo jen v zápasech a ne tak často.

Že ti hráči berou miliardy a slouží k pobavení lidí, prostě není argument pro to, aby riskovali, že v budou mít ve stáří větší riziko depresí, demence, migrén atp.

A nakonec ten sport se přizpůsobí a bude zábava jako dřív, americkej fotbal se kvůli tomuhle změnil k nepoznání a lidí to sleduje víc a víc, vůbec to ničemu nechybí.

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba riziko povolání? Riziko depresí a migrén se skloňuje především v kontextu starších míčů apod.. Podmínky jsou čím dál tím lepší a problémů naopak přibývá, tak já nevím. Hodně lidí v rámci práce dělá věci, které dlouhodobě škodí jejich zdraví a ve stáří se jim projeví.

Reagovat
Chazy

Jenže fotbalisti generují takový zisky a tak šíleně na nich celej ten byznys stojí, že s nima nemůžeš nakládat takhle

NFL musela bývalým hráčům a jejicih pozůstalým vyplatit 750 milionů dolarů, což je neuvěřitelná raketa. To je lepší nepodstoupit.

Prostě i formule by mohla fungovat bez zabezpčení jezdců a říct, že je to rizikový povolání. Místo toho do toho investují strašně peněz, aby to někdo chtěl dělat

Reagovat
Pipo123

750 milionov je pre NFL nič

Reagovat
Chazy

No tak to opravdu není

Reagovat
Pipo123

NFL sú vlastne chudáci čo celú svoju existenciu dbali na zdravie hráčov a správali sa podľa morálnych zásad, sry zabudul som.

Reagovat
Chazy

Wut? Nechápu ani jednu z tvejch reakcí

Reagovat
Busby babes

ne. jen kdyz se zjistilo a prokazalo, ze ta hra a zpusob jakym se hraje ma velky zdravotni nasledky a po tom, co museli platit obrovska odskodne, tak do ochrany hracu vrhli vic penez. Zmenila se pravidla/posuzovani (tohle tu Chazy trochu nakousl), investuji do vyvoje helem atd... nemaji pristup: no, ale to by zmenilo nasi hru a nebylo by to tak zabavny a vubec, hraci berou miliony, tak na to mrdame, musi neco vydrzet...

Reagovat
Busby babes

Reagovat
icka

Reagovat
ttopi

A za co že jim to vlastně vyplatili? Za to že dobrovolně hráli?

Reagovat
Chazy

Za to, že jim nebyla poskytnutá zdravotní péče, byly ignorovaný jejich zdravotní problémy a byli nuceni dohrávat zápasy, i když třeba ztratili vědomí. Nedostali potřebný informace a nevěděli o tom, že jejich práce je riziková, neinvestovalo se do toho, aby byli chránění.

Doopravdy to fungovalo tak, že hráč dostal ránu, skončil v bezvědomí, vyzvracel se a malátnýho ho trenér poslal zpátky na hřiště, i když po tom otřesu prostě ten hráč není vyloženě při smyslech.

Reagovat
ttopi

Tak pokud to bylo takhle, tak je to extrém. Furt se al enemohu zbavitz dojmu, že kdyby ten hráč opravdu nemohl, tak prostě nehraje. K čemu je trenérovi na place hráč který se ztrácí v prostoru a jeho uplatnění je tak na 50% jeho reálných možností?

Reagovat
Chazy

Taky nevím nicméně se nad tím opravdu mohl někdo zamyslet, že to není ok a všichni měli v piči. Tak se jim to (dle mě oprávněně) vrátilo.

Reagovat
Busby babes

a v cem je rozil oproti vcerejsimu dohrani Luise do konce polocasu? rana do hlavy, musi ho osetrovat, pak ho nechaji dohrat a v polocase stridaji, protoze to neslo... hrozne neodpovedny a uplne stejny jako u toho, co popisoval Chazy.

Reagovat
kvasha16

tak rozdiel je v tom, ze vo futbale sa to stane raz za cas, v NFL pravidelne no na intenzite takych udalosti potom tiez treba prisposobit reakciu

Reagovat
Busby babes

coz taky neni pravda. jen letos jsem videl uz tri hrace, co po podobnem souboji odnesli na nositkach. a to se bavime jen o nejvyssi urovni, ktera je v TV. Druha vec jsou ty dlouhodobe nasledky opakovanych narazu do hlavy. protoze to, o cem Chazy nebo ja pisem nejsou jen ty nejhorsi scenare, kdy hrac skonci na nositkach. Tech souboju jsou kazdy zapas desitky, obcas dostane jeden z hracu loktem, obcas se srazi hlavama min, ze to neskonci tak spatne... ale jak je toho hodne, muze a nektere studie uz i dokazuji, ze to ma nasledky.

Ja trochu nechapu tu logiku, ze treba v boxu nebo americkem fotbale stovky nebo tisice drobnych narazu do hlavy nasledky ma, ale ve fotbale by to melo byt jinak? Proc by to melo byt jinak?

Reagovat
Muffi

Kramer takhle odehrál finále MS 14.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se nechci pouštět do diskuze o NFL a přirovnávat to tady k tomu, když o tom vím houby. Hlavičkování je prostě nedílnou součástí fotbalu. V článku co jsem četl ohledně poškození mozku apod. byl zahrnut 83. letý Charlton a lidi podobného věku, kterým byl diagnostikován Alzheimer, což je na tenhle věk docela typické onemocnění, nehledě na to, že se takového věku dožili. Zakázaní, popřípadě jisté omezení tohoto způsobu hry bude dále zvýhodňovat technicky nadané hráče menšího vzrůstu, eliminuje to jeden z prvků fotbalu, kdy především týmy druhého sledu spoléhají na standartky. Někdo bude apelovat, že to je vlastně dobře, ale to není, tahle ta různorodost je jedním z koření fotbalu.

Reagovat
Chazy

To je ale stejný uvažování jako že neřešit koronu, protože ti lidi by stejně umřeli. Že ale přijdou třeba o tři roky života, na který měli nárok, to už je fuk.

Jestli prostě na základě anamnézy tam byl alzheimer nepravděpodobný, prokáže se vliv jeho fotbalový kariéry, prokáže se negativní dopad na zdraví toho člověka, tak jak můžeš říct, že je to jedno. Jestli je možnost ovlivnit, jestli ten člověk v 80+ bude psychicky zdravý a nebo bude vážně nemocný, tak je přeci zcela irelevantní, že jiní lidé toho věku jsou psychicky nemocní.

Tohle uvažování je strašně nemocný. Je fuk, že v tom věku je to normální. Jde o to, jestli se zjistí souvislost mezi fotbalovou kariérou a větším množství takových problémů. Řešíme jen fotbalisty, ne ostatní lidi.

Chápu, že máš rád fotbal a je to tvůj koníček, ale nemyslím, že tvůj požitek z fotbalu je víc než zdraví lidí, co ho provozují. A jestli to kvůli tomu přestaneš sledovat, whatever, takových lidí bude minimum.

A já neříkám, že to tak je, třeba fotbal vůbec neškodí a nebude se muset nic měnit. Jen říkám, že se to musí řešit a prošetřit, udělat na to nějaký výzkum, studie, neignorovat ten problém.

Reagovat
Gazdo

Ako by si riesil bojove sporty? Alebo prace v bani? Prace v gumarniach alebo niekde kde si ludia nicia tela? Nikto nenuti futbalistov hrat futbal. V mladezi kludne obmedzit hlavicky na treningoch ked sa este telo vyvija ale u dospelych by som to nechal tak. Su to dospeli ludia musia vediet co im skodi a co nie a ak su to riziko ochotni podstupit tak im to umoznit

Reagovat
Chazy

Nevím, bojový sporty nesleduju, to ať řeší lidi, co je sledují.

Pokud jde o práci v bani a gumárnách, tak tam se taky přece na bezpečnost dbá víc než dřív a odbory za to bojují, jak jen mohou. Ale obecně je potíž v tom, že tyto práce může dělat kdokoliv a když někdo se na to vysere, nahradí ho někdo jiný.

Profesionální fotbal může dělat na tomhle levelu třeba 0,001 % lidí, takže naopak síla je na jejich straně, protože jsou nenahraditelní. Říkáš, že je nikdo nenutí hrát fotbal, ale to se pleteš, celá ta industry stojí na tom, že ti hráči to hrají a kdyby nehráli, tak je nikdo nenahradí. Naopak lidi bez vzdělání, co udělají ruční práci, ty vždycky seženeš, ať doma a nebo ze zahraničí.

Takže je potřeba si ty sportovce hýčkat a trochu jinak k nim přistupovat, proto taky vydělávají trochu víc peněž nez člověk z fabriky.

No a jestli prostě se tohle stane tématem, tak je nutný to řešit, protože třeba ta NFL se doopravdy dostala do pozice, kdy lidi začali bojovat proti tomu sportu, že ničí zdraví a ještě to mají v piči. A celebrity i bývalí hráči říkali, že svoje děti v žádným případě hrát ten sport nenechají. A prostě asociace evidovala, že každej rok klesá počet dětí, co ten sport jdou hrát a reálně hrozilo, že klesne množství hráčů, talent a kvalita hry.

Proto NFL investovala hrozně moc peněz, spoustu prograům, vědeckejch výzkumů, kampaní, aby získali zpátky důvěru lidí a prostě děti ten sport hrály jako dřív a rodiče to nebojktovali.

Neříkám, že to může nastat v kopaný, ale rozhodně si myslím, že není v zájmu nikoho, aby se zjistilo, že je tu problém, ten problém ohrožuje hráče na zdraví a nikoho to nezajímá, nikdo to neřeší, nedávají se do toho peníze a mete se to pod koberec. To se pak prostě vrátí, protože horší PR neexistuje

Reagovat
Gazdo

Ja nesuhlasim v podstate s nicim co si napisal s vynimkou NFL pretoze do toho problemu nevidim/nezaujima ma

Reagovat
smazaný uživatel

A jak přesně ovlivní možná budoucí nemoc dávno po konci kariery, kvalitu dnešního fotbalu? To co se stalo Jimenézovi je spíše rarita, o těchto situacích tu nediskutujeme.

Reagovat
Chazy

Poslední tři odstavce

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře nečetl jsem dokonce, ale pořád se bavíme o NFL. Ale ano v tom máš asi pravdu, pokud tady budou sami veřejně strašit, že hlavičkování působí demenci, tak si kdejaká matka rozmyslí dát děcko na fotbal. A při všech těch výzkumech bude mít časem strach poslat ho do jakéhokoliv sportu. Budoucnost asi patří E-sportu a špekáčkům za počítačem. Bohužel.

Reagovat
Chazy

Ale to si nemyslím. Děti budou sportovat a matky budou chtít, aby děti sportovaly. Mně přijde, že občas lidi prostě jen nedávají, že svět se někam posouvá. Myslíš, že kdyby ti, co vymysleli fotbal, věděli, že jim to může zkrátit život, tak si tam nutně zavedou hlavičkování? Třeba ne. Oni to prostě nevěděli a vytvořili si sport na základě toho, co věděli.

My nemusíme slepě následovat všechno, co vymysleli lidi před náma jen proto, že jsme na to zvyklí a je to tradiční. My můžeme aplikovat nový vědomosti a nový objevy, poznání a na základě toho vylepšovat věci, jejich základy byly postaveny v minulosti. Eliminace zdravotního rizika, o kterých se dřív nevědělo, je naprosto v pořádku. Tak jako je v pořádku nepoužívat azbest, tak je v pořádku měnit pravidla sportu, aby nedocházelo k nenávratným poškozením mozku.

Je nesmysl očekávat, že něco, co se dnes vymyslí, bude za 150 let fungovat furt stejně. A bránit se vývoji jen proto, aby věci fungovaly tak, jak jsi byl zvyklý.. je to asi pohodlný, ale je to zároveň hloupý.

Fotbal je v tomhle občas fascinující. Video zavedli 30 let po ostatních sportech, snad dodneška je v pravidlech, že při prodloužení se v polovině jen prohodí strany bez pauzy a hráči se nemají ani občerstvi. Nikoho nezajímá, že ten sport je asi tisíckrát náročnější, než byl před 100 rokama a že se nehraje jen v Anglii, ale i v místech, kde je 35 stupňů

Reagovat
smazaný uživatel

Nepopírám, že se děsím každé změny, kterou tenhle pokrok přivede. Po každé té změně mě dané sporty baví méně (např. novinka v podobě VARu.). A tohle je průmysl zaměřený především na zábavu, ti lidí jsou placeni z toho, že poskytují odreagování ostatním. Kdyby se mělo jít až tak moc daleko a v rámci bezpečnosti by to došlo do bodu, že by to vlastně lidi přestalo zajímat, tak by se celá tahle bublina rozplynula.

Jasně asi nereálná věc. Když by měla přijít nějaká inovace, ohledně hraní hlavou apod., tak doufám, že se to zvládne a hře to neuškodí. Ale podle jiných změn v poslední době nejsem optimista.

Reagovat
Chazy

Podle mě by stačilo, aby se to prostě eliminovalo v tréninku a nebo se to trénovalo z hlediska techniky s nějakým míčem, co nemá tu tvrdost a bez soubojů. A prostě třeba to zakázat v přátelácích a nesmyslech jako Carling Cup. Otázka ale je, jestli při špatný technice způsobený malým natrénováním, by riziko nešlo nahoru v zápasech pak

Aby se v LM nebo PL nesmělo hlavičkovat, to asi je úplně poslední věc. Věřím, že se najdou nástroje, jak tomu pomoct, aniž by se ten zásah udělal tak bestiální.

Já prostě říkám jen to, že to fotbal musí řešit. Zjistit, jak moc ten problém je vážnej, jaký má dopady a dle toho tvořit nástroje na jeho eliminaci. Není potřeba hned myslet na nejhorší. Ale je nesmysl to ignorovat. Třeba se ukáže, že riziko není žádný a tím se to téma pohřbí.

Reagovat
ttopi

Tak těžko můžeš něco zakázat jen v konkrétních typech zápasů. Fotbal je dost rychlej a neumím si představit, že hráč jednoduše přepíná do módu kdy můe hlavičkovat v lize a za 2 dny v Carling cupu najednou nemůže a musí koukat na balón jak lítá vzduchem. Problém je, že když se nebude centrovat, fotbal se tím úplně změní. Už to někdo někde psal, je to stejný nesmysl jako říct že se v hokeji už nebude pálit golfákem od modrý

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako v případě Korony, kdy máš na jednu stranu "záchranu" (prodloužení) života určitému spektru lidí a na stranu druhou dovedení jiných k bankrotu.

Nejde tady o mě, je mi jasné, že popularita fotbalu nezáleží na mém úhlu pohledu. Ale jak už jsem řekl, beru to jako riziko povolání. Vůbec bych se nebránil tomu, abych byl v ohrožené skupině taky. Nesouhlasím především s tímhle omezováním, které se objevuje úplně všude, život podléhá jistému riziku a je každého věc, do jaké míry chce riskovat. Jsem taky pro výzkum v této oblasti, ale jen pro rozšíření obzorů lidem, kterých se to týká. To, že s TĚMITO lidmi takhle nakládat nemůžeš, ale s JINÝMI v jiných oborech ano, protože tito jsou na očích a produkují velké množství peněz budu radši ignorovat

Reagovat
Chazy

Ale to neignoruj, klidně na to reaguj. Já neříkám, že mě to těší, jen konstatuju, jak to je. Prostě jsou profi fotbalisti naprosto nenahraditelní, nejde na jejich práci vypsat pohovory a brát lidi z ulice

Reagovat
Busby babes

ten mic je porad tvrdej a vazi defakto porad stejne:

https://pbs.twimg.com/media/EnYkpIjXMAYD8tK?format=jpg&name=large

Rozdil je v tom, jak dokaze nasat vlhkost. A hlavne to je jedno, ten dopad tisicu opakovani...

Reagovat
Gazdo

Reagovat
r.mrazik

vzhledem k tomu,ze ta fyzicka hra je cim dal tim vetsi,tak se to bude muset nejak resit

tak NFL se sice tvari,ze s tim neco dela,ale je to spis jen takove divadlo ne? preci jen drsny to porad neskutecne...nebo se pletu?

Reagovat
Chazy

Noo, je to takový. Dělají, ale občas to poruší. Doopravdy se změnil způsob, jak se hráči tacklují, prostě jakýkoliv kontakt s helmou je tvrdě trestaný. Hráči se učí dělat hity ramenem do těla, do nohou, ale nikdy do hlavy. Ale přirozeně se to stane, prostě se to hraje ve sprintu a když jdeš někomu do hrudi a on skloní hlavu, tak ho vezmeš do helmy.

Taky se nesmí narážet do hráče, kterej se nemůže bránit, nepočítá s tím hitem, je třeba vůči tobě bokem/zády/dopadá po výskoku, takže žádný zákeřnosti.

Zároveň NFL investuje spoustu peněz do technologií, tje vývoj novejch helem, který lépe ochrání atp.

Hlavně ale je tu prostě concussion protocol. Nějaká nezávislá komise sleduje každej zápas a každej větší hit do hlavy vede k tomu, že hráč okamžitě jde pryč ze zápasu k (nezávislým NFL doktorům) a ti ho vyšetří. Když má podezření na otřes, tak končí v zápase a nesmí hrát další zápas, dokud tím protokolem v budoucnu neprojde (zas u NFL doktorů).

Ale to poslední je trochu potíž když je playoff zápas a quarterback dostane ránu do hlavy, tak si prostě NFL nedovolí toho hráče poslat k doktorům a rozhodnout playoff zápas tím, že vyloučí ze zápasu hráče, na kterým to stojí. Takový koule prostě nikdo nemá zatím

Reagovat
r.mrazik

hm, ona i NHL se snazi to potlacit...a urcite je toho mene,nez drive...ale myslim,ze se to neda uplne odstranit

navic ve fotbale to neni tak sileny jak v tech dvou zminenych,ktery jsou mnohem fyzictejsi

ono to plati i ve fotbale,ze by doktori meli hrace stahnout,kdyz dostane do hlavy...ale jak jde videt treba tady,tak pockaji az na polocas toho Luize stahnou az potom

ale je dobre,ze to je tema...i kdyz treba zrusit hlavickovani si fakt nedokazu predstavit

Reagovat
Chazy

Jasně, americkej fotbal je extrém. Otázka je, jakej dopad a jestli vůbec nějakej, to má na hráče naší kopaný.

Realita ale je, že i bývalí hráči NFL netušili, že jim zdraví zničilo hraní toho sportu. Prostě jim bylo přes 50 a začali ztrácet paměť, předčasně umírali, padali do demence, depresí, páchali sebevraždy.

Jenže v 50+ se to prostě děje a pokud nemáš partu americkejch fotbalistů, který pravidelně potkáváš, tak nejzistíš, že ty problémy mají všichni. Už jen proto, že kdo by o tom mluvil.

Vlastně až když se to téma otevřelo a začalo víc řešit, tak se ozývali další a další hráči, co mají problémy, rodiny hráčů, co divně a předčasně umřeli, i když rodinná anamnéza jejich smrti vůbec neodpovídá atd atd atd. Začalo se to prostě valit, najednou se zjistilo, že ty dopady jsou drastický, daleko větší, než si kdo dokázal představit.

Ale nikoho by to nenapadlo, protože si každej řešil svoje vlastní osobní zdravotní problémy a nevěděl, že tak trpí víc lidí. Spousta věcí se zjistila pitvama, taky tím, že umírající hráči umožnili zkoumání svýho mozku posmrtně.

Kdo ví, třeba se během pár let zjistí, že i ten fotbal působí problémy, který třeba lidi ani nedomýšleli, protože si to navzájem neřekli

Reagovat
r.mrazik

jj, videl jsem o NFL nejaky filmy a dokumenty...tam to bylo dany i tim,ze to kryla samotna NFL, no svinstvo

mozne to je...me hlavickovani vzdy hrozne sralo...navic me z toho bolel krk

Reagovat
Busby babes

a Will Smith o tom pak natocil film. Docela dobrej.

Reagovat
ttopi

NHL se snaží potlačit to, aby hráči dělali surové zákroky, které opravdu nejsou potřeba. Za čistý bodyček tam nikdo nikoho nepotrestá, ikdyby si protihrát rozbil lebku. U fotbalu je to jiné, tam je hlavičkování nutnou součástí hry, když je míč ve vzduchu. Nelze to srovnávat.

Reagovat
r.mrazik

nesrovnavam sporty,spis to,ze v NHL se ty otresy mozku taky dost reci

Reagovat
ttopi

Poslední odstavec je zajímavý. Plyne mi z toho, že je to spíš celé jen taková póza, že se jako něco pro to dělá. Ale jakmile je to důležité a jde o PO, peníze, slávu, prestiž, jde to celé stranou?

Reagovat
Chazy

V případě té jedné pozice ano quarterback je prostě hráč, kterej jako jedinej hází míč a když se ti zraní, tak se třeba z nejlepšího týmu stane nejhorší, není pak šance vyhrát zápas.

Fakt asi není v kolektivním sportu pozice, která víc ovlivní výsledek. A jo, v případě této pozice opravdu naprostý ignore, dlouhodobě. Viděli sme případ, kdy ten hráč dostal hit, zvednul se, znovu spadnul, vypadal fakt mimo a stejně ještě odehrál dvě hry, než sletěl znovu a konečně ho nechali vyšetřit,

Reagovat
ttopi

Na druhou stranu chápu, že je těžký z židle posoudit, jestli ten hit měl nějaký negativní dopad. Může být velký hit s nulovým dopadem, stejně tak nenápadný malý hit, který se shodou okolností stane pro poškozeného na zdraví nebezpečným. Pak chápu, že se jim nechce úplně nazdařbůh hráče odvolávat z placu, když jde o důležitý zápas. Celý to bude asi dost subjektivní.

Reagovat
Mass

Fyzická hra je čim dál větší? Máš srovnání? V 80. letech se podle mě hrálo mnohem tvrději než dnes. Co si pamatuju já z pozdější doby, tak i ty největší hvězdy fotbalu byli zároveň tvrdý (až někdy moc) hráči, jako Keane, Scholes, Totti, Gattuso a pod. Dnes? Simulanti Neymar, Ronaldo, Suaréz, Mbappé atd.

Reagovat
r.mrazik

Jo, hra je víc fyzická...rychlejší, náročnější...to hráči jsou mnohem víc atleti než dřív

Samozřejmě Máš pravdu, že dřív se některý zákroky víc pouštěly a hrálo se tvrdě taky

Reagovat
Vsadim gule

Pak můžou zakázat boxerum údery do hlavy. Vzperacum třeba zakázat zvedat těžké závaží, protože jim to kurvi kolena atd. Spoustu lidi si oddelava tělo v práci. Žádné zranění bych nikomu nepřál, ale taky nechci žít v tak sterilnim světě

Reagovat
Chazy

To je hrozně úsměvný srovnání

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Mě to přijde docela trefný...

Reagovat
Chazy

Protože kurvení pohybovýho aparátu je přirozenej dopad všeho sportu s výjimkou snad možná plavání. Neumřeš na to ale v padesáti letech jako dement.

Pokud jde o box, tak to trefný není významem. Prostě hlavičkování není ani zdaleka tak kruciální pro fotbal jako vedení úderů do hlavy v boxu. Ale jo, je možný, že i box jednou bude bez ran do hlavy. Kdo ví, no

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě jako člověka, co ma 197 to docela podstatný je A kolik fotbalistů z těch milionů, co to hrajou, umřeli kvůli úrazu hlavy z fotbalu v padesáti... Jako wtf fakt...

Reagovat
Chazy

To já nevím, to mluvím o té NFL, kde fakt ty předčasný úmrtí, sebevraždy atd. prostě byly.

Ale podle mě i když se bavíme jenom o tom, že člověk má větší riziko demence, migrén, depresí atd., tak to přece musí být řešeno

Reagovat
Chazy

Ale jako samozřejmě NFL je extrém no... se tam děje tohle

https://www.youtube.com/watch?v=hzMsqE10glk

Reagovat
ttopi

Hm, jako sorry, ale ten kluk s číslem 59 hned v prvním případě tam vletěl fakt jak dement všech dementů.

Reagovat
Chazy

Tohle je festival hroznejch her, no. Ale taky se tam obča

Reagovat
Chazy

* občas stane, že ten sundanej hráč skloní hlavu a proto dostane hit, kterej by jinak šel do těla. Holt je to hrozně rychlej sport, nikdy to nezmizí úplně

Reagovat
ttopi

Je mi jasné, že zrovna u tohoto sportu se to těžko obejde bez hitů, ale ikdyž nejsem odborník, tak tady vidím, že hráč v držení míče byl již v držení 2 protihráčů a v podstatě to byl konec akce. Kluk s číslem 59 už do toho šel fakt jako by si to chtěl užít, ikdyž nemusel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Hezkej argument sikmou plochou...

Reagovat
Vsadim gule

To byl jen takovej příklad. Ale když budeš hledat, ve všem něco najdeš

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Busby babes

fotbal je v tomhle porad v 19. stoleti

Reagovat
Mass

Fotbalisti by měli dostat helmy

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm..

Reagovat
smazaný uživatel

Pri štandardkách by som nechal hlavickovanie aspoň, nech je zábava.

Reagovat
Sandstorm

Dnes jsem četl spoustu tupých názorů v diskuzi o Cavanim, ale žádný nebyl tak hloupý jako tento tvůj.

Reagovat
Chazy

Ok

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Tohle natolik změní styl hry. Naprostá hloupost a brutální zvýhodněné malých a technických hráčů před Poznarem a spol.

Reagovat
PH8

No a? Radši budu koukat na 11 technických kluků než na poznary a krmenciky. Tím nechci říct že s tím souhlasím, je to hovadina

Reagovat
Chazy

Ale však já neříkám, že se k tomuhle musí uchýlit. Tady v tom komentu píšu, co spíš bych viděl

https://www.eurofotbal.cz/clanky/utocnik-wolves-jimenez-utrpel-pri-srazce-s-luizem-frakturu-lebky-484567/#post12173178

Reagovat
Busby babes

ja zas nechapu tu argumentaci: serem na to, ze to nekomu znici zdravi, protoze nase zabava by vypadala jinak... to mi prijde tak absurdni a postradajici jakoukoliv ohleduplnost vuci nekomu jinymu...

Jak pise Chazy, asi se nezakaze hlavickovani, ale neco se udelat musi.

Reagovat
Likan7

Z tebe se stala vtipná postavička.

Reagovat
Chazy

Ježiš, co vás vede k reagování na moji osobu místo toho, abyste něco přinesli diskuzi

Reagovat
smazaný uživatel

Klasický argumentačný fail, robíš ho občas aj sám.

Reagovat
Mass

Co je bezkontaktní hlavičkování? Myslíš, že někdo se chce při hlavičkování srazit? Mně se třeba při fotbale vyhodil obratel, když mě spoluhráč nabral kolenem do zad. Jak bys zabránil tomu? Jinak tenhle případ byl evidetně velmi výjimečný, mnohem častější sou u fotbalistů zranění svalů. A mmch americkej fotbal se přesně dělanej pro americkýho nenáročnýho diváka, pro mě je to nezáživnej sport s tisícem přerušení (stejně jako baseball).

Reagovat
Chazy

Evidentně si pochopil, co je bezkontaktní hlavičkování, tak nevím, proč se na to ptáš.

Tvůj názor na americkej fotbal respektuju, i když nechápu, z čeho si vydedukoval, že mě zajímá

Reagovat
Mass

Tak to byla spíš řečnická otázka. Můj názor je, že bych to vůbec neměnil, tohle byla prostě výjimečná nehoda, asi podobná jako když do fotbalisty uhodil blesk nebo umřel na infarkt. Neurochirurg Vladimír Beneš řekl o hlavičkování, že bys těch hlaviček musel uděla milion, aby ti to mohlo (ne mělo) poškodit mozek. Sou mnohem nebezpečnější sporty. Omezovat hlavičkování ve fotbale je jako říct autozávodníkům, aby jezdili max. stovkou. A mmch jestli tě americkej fotbal nezajímá, tak máš u mě plus

Reagovat
Chazy

A Peková říká, že koronavirus do Vánoc zmizí. Vzít názor jednoho člověka z oboru, jehož vyjádření se ti hodí do krámu a využít ho jako argument, je argumentační faul. Busby na druhý straně nahoře zas hází odkaz na studii, která ukazuje, že je korelace mezi hlavičkováním a vznikem demence. A jinak tady nejde jen o tuhle situaci, těch silnejch nárazů hlavy do hlavy je ve fotbale hodně a nikdo to neřeší, přitom už je z jinejch sportů dokázáno, že je to nebezpečí.

Jinak AF mě zajímá, pro mě nejzajímavější, nejkomplexnější a nejzábavnější sport planety. Ale tvůj názor mě nezajímá, nevím proč s ním přispíváš, já tu žádnou obhajobu AF nejel. Jen je to relevanntí, protože je tohle velké téma tam. Ale v baseballu se shodneme, i když ani jedno není pro nenáročného USA diváka. K tomu slouží NASCAR a wrestling.

Reagovat
Mass

Vladímír Beneš není "někdo z oboru". Srovnání se Soňou Pekovou je mimo mísu. Žádný argumentační faul to není. To je jako se bavit o křesťanství a nevzít v úvahu pozici papeže. Pokud tě můj názor nezajímá, proč reaguješ?

Reagovat
Chazy
Reagovat
Mass

Viděl si to celý, nebo sis jen vygooglil clickbajtovej název?

Reagovat
Chazy

Jsem fakt asi nezažil tohle tady v diskuzi mluví dobře ten pán, shodnu se s tebou, že má recht

Reagovat
Mass

Ano, mluví o hlavičkování u dětí, ten název je clickbajtovej.

Reagovat
Chazy

Ok, pustil sem celý, ale nikde jsem neslyšel to, cos ty řekl - že by jich musel udělat milion, aby to mohlo poškodit mozek.

A on tam mluví o těch drobných otřesech - v NFL právě se hodně řeší, že ofenzivní lajnaři nemají otřesy mozku, protože nejsou v hitech, ale jak se přetlačují s jiným 120kg týpkem, tak mají za sezonu třeba 1000 mikrootřesů a že 3-4 sezony s tolika mikrootřesy jsou z hlediska poškození mozku stejně fatální jako třeba ty 3 vážný otřesy mozku, což je číslo, který se bere jako problém.

Reagovat
Mass

To o milionu hlaviček řekl na přednášce v FF UK. Přece jen hlavičky nejsou takový údery jako souboje hlava nahlavu v americkym fotbale nebo ragby.

Reagovat
Chazy

Bych asi moh jen zkopírovat ten text, na kterej ty reaguješ, kdybych ti měl opdovídat

Reagovat
nani92

Zmenia sa pravidla, zruší sa penalta ako ju dnes poznáme a namiesto toho bude jeden hráč kopať roh a jeden hráč bude v 16ke čakať na center a bude môcť zakončiť len hlavou a brankár nemôže ísť do súboja

Reagovat
cristiano.K.

však dřív hlavičkovali skoro s menicimbálama, dnes ty míče k hlavičkování jsou v lepším stavu.

Reagovat
Chazy

No ale ty nevíš, co dělaly ty míče dřív a ani nevíš, co dělají ty míče teď. A ani nevíš, co dělají ty střety hlavy do hlavy, co se dějou v každým zápase pomalu.

Prostě je to neprobádaný z hlediska kopaný, ale ostatní sporty už to řeší. A já jen říkám, že i kopaná do toho bude muset investovat a třeba pak dojde na nějaký opatření

Reagovat
cristiano.K.

to nevím, ale pořád ten vývoj jde dopředu. Od roku 2000, kdy se začali vyrábět míče adidas od fevernovy pro MS, ty míče začali mít lepší výstuhy. Ted je teda pravda, že se dělá vše proto, aby lítaly rychleji, jsou to větší rány a nikdo z nás laiků neposoudí nárazovost.

Reagovat
Busby babes

https://twitter.com/StanCollymore/status/1330300375191216129

tady k tomu psal Standa od vas...

Nothing rattled your head like a fully inflated Mitre Multiplex or Adidas Tango drilled at pace. Would hurt like hell.

Old ball, new ball, doesn't matter, both will have an impact if headed 1000's of times over a career.

Most pros 10's of thousands from kid to 30+.

Reagovat
smazaný uživatel

Kopaná? Jiřinko, pls.

Reagovat
Busby babes

vyse jsem daval srovnani. ty mice jsou v zasade porad stejne tezke. Samozrejme byl driv rozdil kdyz prselo a ten balon nasakl. Zas driv hraci nemeli takovou silu. Dneska ty centry litaj jinou rychlosti nez driv, hraci behaji rychleji etc... tezko rict, kde muze byt ten dopad horsi.

Reagovat
cristiano.K.
Reagovat
Hany45

jo takže budeš hlavičkovat a jelikož nesmíš tak dostaneš žlutou kartu, za pár minut znova neuvědomíš si to a čau druhá žlutá a červená ?

to je jako kdyby se nesměli dělat skluzy

Reagovat
Busby babes

ne, treba muzes zavest ze gol hlavou neplati. ze po hlavicce prijde neprimej volnej kop etc. tech moznosti je spousty.

Reagovat
Hany45

i tak je to aspoň pro mě píčovina takhle kurvit fotbal..stačí už ten var

Reagovat
Busby babes

jak pisu vejs, fascinujici, jak lidi volaji: hlavne moje zabava, ciiz zdravi, co je mi po tom...

Reagovat
Hany45

tak samozřejmě že je to smutný to bez debat, ale byl to nezaviněný střet a souboje prostě k fotbalu patří..to je potom na každém hráči jak se k tomu bude stavět jestli půjdu do souboje nebo ne

Reagovat
Chazy

Ale to my tu fakt neřešíme. My řešíme:

- Dopady hlaviček jako takových

- Střety hlava-hlava, hlava-loket, hlava-země

To se děje v každým zápase. Fakt tady neřešíme prasklý lebky

Reagovat
Chazy

Jo a ony se skluzy smí dělat jako dřív? Bere se to tak, že trefíš míč, tak je to čistý a nic víc?

A smí se furt v Anglii šlapák na míč a nebo je to červená?

Pravidla se mění furt, hráči se vždycky přizpůsobí a najdou cestu, jak tu svoji práci dělat. Fakt není potřeba předstírat, že ten sport se hraje 150 let stejně.

Fakt fascinující, jak hrozně konzervativní sport fotbal je. Sleduju tři sporty a ty další dva se prostě neustále ženou kupředu, hledají způsoby, jak být atraktivnější, spravedlivější, ale i bezpečnější a fakt jen v tom evropským fotbale by lidi chtěli, aby se nikdy nic nezměnilo.

Prostě v NFL se zavedlo video review v roce 1986, v evropským fotbale v roce 2018. Furt existuje nesmysl o venkovním gólu, i když to všechny sere a jen to kazí atraktivitu, ale nikdo nemá koule to změnit konečně.

Reagovat
nani92

sledoval som seriál Ballers a NFL fakt nemôže ísť v tomto príkladom

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
GrimeBaller98

Snad bude v poradku, opravdu to vypadalo a znelo hruzostrasne , divim se ze Luiz hral jeste dalsich 40 minut

Reagovat
janinho

no neviem, ale o rok ma 30 a bojim sa ze toto pre neho moze byt koniec kariery. nedokazem si predstavit ako by hrac ako on mal pokracovat ak by nemohol normalne hlavickovat. aj ked teda doteraz nechapem ako mohol chivu dostat zelenu na navrat po podobnom zraneni...

sancu na prestup do velkoklubu uz asi prepasol, tak na jeho mieste asi radsej nebudem riskovat nejake nasledky na zvysok zivota. hlavne nech sa da zdravotne cim skor do poriadku.

Reagovat
GrimeBaller98

Tezko rict :/ , treba Mason musel skoncit, ale Chivu hral dal, uvidime

Reagovat
Mass

Tak to, že mu praskla lebka, neznamená že mu vytekl mozek. Prostě mu zase srostla a hrál dál.

Reagovat
Salfovic

Mohl by coby hráč v poli hrát s podobnou maskou jako měl Čech? Jestli to pravidla vůbec umožňují.

Reagovat
GrimeBaller98

Ano, par hracu uz takhle hralo, napriklad prave vyse zmineny Chivu

Reagovat
bourbon

nevím, ale něco podobného měl i Chivu.

Reagovat
cink

Kdysi s tím hrál Chivu

Reagovat
rave

Pokud se nemýlím, tak s tím hrál i Chivu.

Reagovat
widlak

Překvapuje, že tu ještě nebyl zmíněn Chivu.

Reagovat
rave

Vidíš, na toho jsem zapomněl.

Reagovat
Mass

Reagovat
Front hell

Reagovat
kvasha16

Reagovat
PH8

Nehrál s tím náhodou takový ten rumunský obránce? Nějak na Ch to začínalo.

Reagovat
cink

Chivu

Reagovat
smazaný uživatel

Kiwi

Reagovat
smazaný uživatel

Chipciu

Reagovat
Pride

Určitě jo, hrával tak i Chivu.

Reagovat
bandwagoner

mám pocit, že v podobný helmě hrál Sneijder těsně před přestupem do United

Reagovat
widlak

Ale vždyť Chivu nikdy nehrál za MU

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, já s tím hrál.

Reagovat
Mastný Chobot

za námahu

Reagovat
janinho
Reagovat
cink

Reagovat
PH8

Tak tohle už se zvrhlo

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Freedo

Reagovat
Mass

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mönchengladbach

Chivu s tím hrál, myslím.

Reagovat
Zephyr

O nikom dalším jsem nikdy neslyšel.

Reagovat
Salfovic

Aspoň někdo

Reagovat
Hunt

Hrál s tím teď třeba i Eric Garcia, to ale nebylo po fraktuře lebky.

Reagovat
PH8

Toho si taky nakopnul ty?

Reagovat
mickey mouse

Jo jo, Chivu co hrál za Inter

Reagovat
inferno08

V Interu s tím někdo hrával, na jméno si bohužel nevzpomenu...

Reagovat
Shevchenko

To byl Chivu.

Reagovat
inferno08

Aha, nevěděl jsem, je to možné...

Reagovat
smazaný uživatel

mám pocit, že Chivu, může to někdo potvrdit nebo vyvrátit?

Reagovat
Zark

někdo v Chievu

Reagovat
cink

Reagovat
jk

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Freedo

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
TopinB

Reagovat
iamek

Chivu ne?

Reagovat
cr7sux

Zkus si najít něco o hráči jménem "Chivu"

Reagovat
srandamač
Reagovat
cink

Chivu

Reagovat
srandamač

Jo, to je myslím on.

Reagovat
smazaný uživatel

to by peta cechu

Reagovat
poz3n

Vlákno roku

Reagovat
Mass

Eric Garcia

Reagovat
John Obi Mikel

Někde jsem četl, nevím kde to bylo, že s tím hrál Chivu z Interu.

Reagovat
John Obi Mikel

A mimochodem s helmou nedávno odehrál Rafinha finále MS klubů proti Liverpoolu.

Reagovat
Frantszek

Vsichni americti fotbalusti s tim hrajiu. Pulisic je vyjimka.

Reagovat
Mass

Serginho Dest se rozhodl pro americkou repre, tak uvidíme..

Reagovat
cristiano.K.

Chcipnu

Reagovat
sejber

nakoniec sa vrati skor ako Partey

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PH8

Není lebka, není Partey.

Reagovat
Frantszek

Lepsi nez Partysova

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
stiflerovamama

Zrušenie hlaviciek si neviem predstaviť ... Skôr by som sa vidal cestou nejakej ochrany hlavy.

Reagovat
stiflerovamama

* vydal

Reagovat
SunFells

Já bych je zrušil, útočníci Arsenalu mají tak 1,75

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Neblbni, potom bychom už vůbec nedali gól, kdyby nemohl dávat ani Gabriel z rohu.

Reagovat
Frantszek

Maradona, at je mu zeme lehka, by o nehrani hlavou souhlasil. Vsak dal uz kdysi ten slavnej navod.

Reagovat
kvasha16

urcite riesenie ktore by najmenej ublizilo sportu, ale to by asi nepreslo

Reagovat
smazaný uživatel

A oni furt litují Luise!!!!

Reagovat
Zark

a přitom to byl Chivu

Reagovat
cink

jop byl to von, chivu

Reagovat
Swarley

riziko hlavičkových soubojů je jedna věc a je složité, jak to komplexně do budoucna řešit...

ale jako když už se něco takovýho stane, tak fakt nepochopím, jak Luiz může pokračovat ve hře...tam je obrovský riziko, že bude mít obdobné zranění nebo má nějaký krvácení do mozku, který se prostě okamžitě neodhalí nebo neprojeví...jako je to tvrďák a srazit se s Jonesem, tak to asi zajebe druhý velký třesk, ale určitě by se mělo v těchto případech uvažovat o povinnosti okamžitého střídání ze hřiště...i klidně prostě extra navíc střídání právě z těchto preventivních důvodů...

Reagovat
cink

jako kolikrat se toto v historii fotbalu stalo?

Reagovat
Chazy

Že hráče nikdo nevyšetří na otřes mozku po větší ráně do hlavy? To podle mě nic neobvyklýho není.

Reagovat
Swarley

to já samozřejmě netuším a asi to ani nejde dohledat, ne? určitě bude dost případů, kdy po takové srážce dohrávají třeba s lehkým otřesem mozku nebo něco podobného a až potom je posílají na nějaký podrobnější vyšetření...a z mého pohledu mi to čekání prostě přijde zbytečný a riskantní...i ten Luiz včera, očividně s ním něco je a nějaký problém má, když ho nakonec o poločase stáhli...a přijde mi zbytečný v tu chvíli čekat až se něco projeví nebo neprojeví...po takové brutální srážce bych si fakt dovedl představit, že je stáhnou prostě oba a oba okamžitě poslat na vyšetření do nemocnice...samozřejmě, že v tu chvíli bude Luiz jasně chtít pokračovat, ale od toho by tam už měl být doktor a z mého pohledu i teda manažer a ti oba by měli chtít ty hráče víc chránit...

docela mají koule riskovat takhle zdraví hráče...kdyby se něco posralo, tak si to můžou do konce života vyčítat a bude jedno, jestli se to někdy v historii fotbalu stalo...ale možná už jsem fakt starej a opatrnější...

Reagovat
cink

Ok máš recht

Reagovat
Chazy

To je na tom asi úplně nejhorší, že si Luiz dohrál poločas jak nic

Reagovat
r.mrazik

ono proste nekdy vubec netusis...my jednou hrali mistrak, kamarad,co chytal,tak se srazil s utocnikem...zapas normalne dohral,pak jsme byli v kine a on se druhej den ptal,kolik zapas skoncil a jak se dostal domu...to kino si vubec nepamatoval

Reagovat
Chazy

Jo, já vím, taky sem otřes měl a měl sem pocit, jak všechno je v pohodě, vůbec nechápal, proč to někdo řeší. Ale zpětně prostě sem tam měl šílený okna

Tam fakt nejde se ptát toho hráče, jak se cítí, to prostě musí bejt čistě na doktorovi a na tom protokolu, kterej to ověří

Reagovat
r.mrazik

presne...srat na hrace a manazera

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Busby babes

tam proste musi byt doktor z PL, ne z klubu, presne jak to je v te NFL. A zavedl bych extra stridani pro tyhle pripady. Mozna by to nekdo zkusil zneuzit, ale to riziko mi prijde minimalni nad tim benefitem.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Busby babes

nekdy asi mesic zpatky bylo video, kdy po podobne srazce byl hrac uplne mimo a museli ho ze hriste dostat skoro nasilim protoze on sam chtel pokracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

nema mozek

Reagovat
Greny

a pamatuje ten zapas predkola EL Sparta - Subotica??

Reagovat
Busby babes

jo, to je ono o cem pisu, ze nechtel vystridat protoze si myslle ze je ok.

Reagovat
vladis271

Futbal bez hlavičkovania fakt nie. Nvm si to predstaviť, to by bol neskutočný zásah do pravidiel hry. To radšej nech tam behajú na hlavách s helmami z amerického futbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

luiz tohle doufam poresi disciplinarka..min 10 zapasu distanc

Reagovat
Mastný Chobot

Ak to bude menej ako 5, tak sa odvolame

Reagovat
Vsadim gule

Reagovat
icka

Reagovat
Front hell

Reagovat
icemike

Reagovat
kvasha16

Reagovat
cr7sux

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
TopinB

Reagovat
Svatej

Reagovat
TheMally11

Berany berany duc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele