Sparta vyřadila z kádru Jankta. Není připraven plnit smlouvu, vysvětlila

19.04.2023, 16:22, aktualizováno 19.04.2023, 21:37
Aktuality

Prvoligový tým Sparty Praha pokračuje bez Jakuba Jankta. Bývalý český reprezentant byl vyřazený z kádru, protože není připravený vykonávat povinnosti vyplývající z jeho profesionálního kontraktu...

Letenský klub tímto krokem reaguje na včerejší dopravní incident 27letého záložníka, jenž se při silniční kontrole odmítl podrobit testu na návykové látky. Jankto se s vedením Sparty sešel před středečním tréninkem, do kterého už se nezapojil, aby si mohl řešit osobní situaci.

Policie zastavila Jankta nedaleko tréninkového centra Sparty na Strahově kvůli upozornění jiného řidiče, jenž měl podezření, že vozidlo před ním řídí osoba pod vlivem alkoholu. Dechovou zkoušku měl sice bývalý hráč Udinese negativní, test na drogy i následné lékařské vyšetření ale odmítl. Podle serveru "isport.cz" navíc usedl za volant bez řidičského oprávnění.

Vedení Sparty mělo s Janktem dnes ráno schůzku. "A-tým pokračuje bez Jakuba Jankta. Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost," uvedl letenský klub v prohlášení na svém webu.

"Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem a bude řešit svoji osobní situaci. S respektem k hráči nebude klub poskytovat více informací. Žádáme veřejnost a média o nezasahování do osobního života hráče," dodala Sparta.

Z krátkého prohlášení nevyplývá, zda je Jankto postaven mimo tým natrvalo, či pouze dočasně. V létě mu na Letné vyprší hostování z Getafe. Pražský klub může uplatnit opci na přestup, což je však po úterním incidentu velmi nejisté. Z prohlášení není jasné ani to, jaké problémy člena širšího kádru české reprezentace trápí.

"V posledních letech a hlavně poslední rok se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví. Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky. O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem," uvedl na instagramu Jankto.

"Nenajdu ani slova, jak obrovsky chci poděkovat celé Spartě. Díky všem hráčům, trenérům a fanouškům. Vážím si i podpory všech lidí okolo včetně médií, kdy jsme si projevovali vždy vzájemný respekt," doplnil.

Jankto se do Česka vrátil před sezonou na hostování s opcí z Getafe, vysoká očekávání však nenaplnil. Pětačtyřicetinásobný reprezentant za Spartu nastoupil do 15 ligových zápasů, v nichž se jednou zapsal mezi střelce. Upozornil na sebe spíše nedávným přiznáním k homosexualitě.

Autor: Jiří Vojík / sparta.cz, ČTK

Komentáře (310)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele