Španělská vláda převzala kontrolu nad svazem. FIFA a UEFA budou požadovat vysvětlení

25.04., 14:33, aktualizováno 25.04., 19:45
Aktuality
Luis Rubiales (© AFP)

Španělská vláda převzala kontrolu nad fotbalovým svazem. Podle ní po aféře kolem polibku bývalého předsedy Luise Rubialese vládne ve federaci naprostý chaos. Uvedla to agentura AFP.

Problémy svazu odstartoval loni Rubiales, když po vítězství Španělek ve finále mistrovství světa bez svolení políbil útočnici Jenni Hermosovou. Dostal za to tříletý trest od FIFA, rezignoval a prokuratura pro něj požaduje za sexuální napadení a nátlak 2,5 roku vězení.

Do čela svazu byl dočasně jmenován Pedro Rocha, který byl však záhy suspendován kvůli vyšetřování za zpronevěru. Svaz a Rubiales čelí navíc vyšetřování kvůli možné korupci při přesunu španělského Superpoháru do Saúdské Arábie.

Vláda se proto kvůli bezvládí a chaosu ve vedení svazu rozhodla zakročit. "Učinili jsme tak proto, že svaz se nachází ve vážné situaci. Náš krok přinese přeměně svazu tolik potřebnou stabilitu," uvedla španělská komise pro sport.

Řízením svazu by měla být pověřena tříčlenná rada. V jejím čele by komise pro sport podle médií chtěla Vicente del Bosqueho. Třiasedmdesátiletý bývalý trenér, který dovedl Španělsko k titulu mistrů světa i Evropy, se k nabídce zatím nevyjádřil.

Podle médií chce Del Bosque počkat, jak se vyvine situace kolem suspendovaného Rochy a také jaký postoj ke kroku španělské vlády zaujme FIFA. Pravidla světové federace totiž vměšování států do řízení fotbalových svazů zakazují.

"FIFA a UEFA budou požadovat dodatečné informace, aby zjistily rozsah toho, jak ustanovení komise může ovlivnit schopnost svazu řídit vlastní záležitosti nezávisle a bez zasahování vlády," uvedly ve společném prohlášení světová a evropská federace.

Autor: ČTK

Komentáře (27)

Přidat komentář
ACSeRw!n

Reagovat
vceradnesazitra

A to všechno kvůli jedné lesbě

Reagovat
pobody's nerfect

Možná poslední možnost rubialese, jak vše zachránit.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
lampas

Reagovat
dave30

Tak to by mohl být nějaký trest, ne?

Reagovat
kilobyte

Za tohle hrozí vyloučení.

Reagovat
Kucka

Reagovat
sergi

Škoda, ministerstvo športu slovenskej republiky si brúsilo zuby.

Reagovat
Bowie

Reagovat
Salfovic

Takže vyloučit je z ME, Real z LM a vyhodit z FIFA.

Reagovat
xjert02

Reagovat
0:1

Jo. Ale sám víš že ne. Tady bude FIFA jakože přísná, ale ne tak moc. Španělsko neleží na jih pod Saharou ani ve stepích střední Asie.

Reagovat
Salfovic

To je jasný. Ale nevztahoval bych to jen na Afriku, třeba s náma by se taky nepárali.

Reagovat
LyEX

Tak my sme krajiny, ktoré majú v pi.i, to ukazujú predovšetkým poškodenia od mladežnických kategórii až po seniorskú repre od rozhodcov, ktorí za absolútne hulvátske rozhodnutia dostali stop na 1 zápas a išla na ME/MS krajina, ktorá tam "mala ísť" ako napríklad pri mládežníkoch išlo Taliansko namiesto Slovenska

Reagovat
dantetomas

Uz som myslel, ze na tu nehoraznu krivdu ludia zabudli. NIKDY NEZABUDNEME… Na ten nehorazny moment bude slovensky lud spominat este dalsie desatrocia

Reagovat
0:1

Tak my pro ně v těch stepích střední Asie ležíme taky no.

Reagovat
mistr129

Stačí jen vyloučit Real

Reagovat
fabec1222

Fico pls

Reagovat
los_blancos

Del Bosque snáď nie.

Reagovat
Rizek

V tom, jak rozvracet a podrážet sami sebe, jsou Španělé naprosto nedostižní.

Reagovat
kattos

Reagovat
Mistřizbystří

Návrat Frankistů

Reagovat
xjert02

Reagovat
Mass

Zdá se, že tuhle revoluci neměli moc promyšlenou, ale nepředpokládám, že je s tim bude FIFA nějak víc popotahovat, ta si dovolí tak maximálně na nějaký Togo. Pošlou apelační dopis jako v případě Brazilie a bude to.

Reagovat
Freedo

Togo měla být naše kolonie

Reagovat
celeb

"prokuratura pro něj požaduje za sexuální napadení a nátlak 2,5 roku vězení."

- to uz je moc aj na frasku. Co takto verejne rozstvrtenie na namesti a este predtym mu pred jeho ocami postrielat vsetkych jeho pribuznych? Preco len 2.5 roku? Ved to bol bozk na pery!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele