Souhrn kvalifikace o Euro 2008 - 17.10.

17.10.2007, 19:13, aktualizováno 17.10.2007, 22:58
Komentáře a souhrny
Středeční zápasy odhalily jména dalších tří postupujících. K naší velké radosti je mezi nimi Český republika po překvapivém vítězství v Německu, postupuje také Řecko po výhře v Turecku a třetím slavícím týmem je Rumunsko. Naopak Anglie je na pokraji vyřazení, když prohrála v Rusku, nečekaně selhali i Skotové, prohráli v Gruzii a trochu si zkomplikovali situaci.
Skupina A
Kazachstán - Portugalsko 1:2
Branky: 90+4. Dmitrij Bjakov - 84. Ariza Makukula, 90+1. Cristiano Ronaldo
Skutečně velmi hektický závěr jsme mohli sledovat v tomto utkání, když se prakticky všechno důležité odehrálo v posledních deseti minutách. Portugalsko nakonec po gólech Makukuly a Ronalda v Kazachstánu vyhrálo 2:1.

Portugalci měli celý zápas více ze hry, ale nedokázali vymyslet jedinou kloudnou akci. Trápícím se hráčům nemohl pomoci ani trenér Scolari, který si stále odpykává trest za napadení Srba Dragutinoviče.

Portugalci se nezmohli opravdu na nic, a tak asistent Scolariho udělal dvě rychlá střídání za sebou, nejprve Nani nahradil Ribeira a o několik minut později Makukula vystřídal Huga Almeidu. Hra Portugalců se od té doby značně zlepšila, ale i sami hráči museli cítit, že do herní pohody to má stále hodně daleko. V 84. minutě konečně přišel gól a postaral se o něj novic v reprezentaci Ariza Makukula, prosadil se po skvělém centru Quaresmy zprava.

Nálada v portugalském táboře byla hned lepší. Ještě více ji pozvedla v devatesáté minutě spolupráce dvojice z Manchesteru United - na levé straně zapracoval Nani, poslal balón na Cristiana Ronada a ten z voleje pojistil vedení. Jak se o chvilku později ukázalo, byl to vítězný gól - domácí totiž ještě v poslední minutě nastaveného času Bjakovem snížili na konečných 1:2.

Portugalci se dvě kola před koncem dotáhli na bod za vedoucí Polsko a svůj osud mají ve svých rukách. Z posledních dvou domácích zápasů s Arménií a Finskem jim k jistotě stačí čtyři body.
více informací
Ázerbájdžán - Srbsko 1:6
Branky: 26. Samir Alijev - 4. Duško Tošič, 22. Nikola Žigič, 41. Boško Jankovič, 42. Nikola Žigič, 75. Milan Jovanovič, 84. Danko Lazovič
Srbsko jasně přehrálo Ázerbajdžán poměrem 6:1. Ve skupině A je teď třetí, s tříbodovým odstupem na druhé Portugalsko a čtyřbodovým na první Polsko. Vše nasvědčuje tomu, že závěrečné boje v této skupině přinesou opravdu velká dramata.

V Ázerbajdžánu se skóre otevíralo hodně brzy. Už ve čtvrté minutě se přes dva hráče uvolnil Tošič a zblízka neměl problém překonat Valiyeva. Ve 22. minutě se mezi střelce poprvé zapsal i Nikola Žigič, po pěkném centru z levé strany přesně umístil střelu k bližší tyči. Ve 26. minutě Ázerbajdžán snížil a Srbové na tom měli značný podíl. Po velké neshodě Tošiče a Biševace mohl běžet sám na bránu Alijev a také s přehledem zakončil. Gólové představení pokračovalo, ve 41. minutě se z přímého kopu trefil Stankovič a Srbsko vedlo už 3:1.

Takřka hned po návratu z kabin se podařilo Žigičovi překazit Ázerbajdžánskou rozehrávku, zkušeně se uvolnit, oběhnout brankaře Velijeva a zakončit do prázdné brány. A ani to ještě nebylo vše. V 75. minutě se prosadil nově příchozí Jovanovič pumelicí z uctihodné vzdálenosti a další nově příchozí Lazovič už pouze pojistil střelou z dvaceti metrů jasnou výhru Srbska v poměru 6:1.
více informací
Belgie - Arménie 3:0
Branky: 63. Wesley Sonck, 69. Moussa Dembele, 76. Karel Geraerts
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Polsko1273220:1024
2.Portugalsko1265123:1023
3.Srbsko1255219:920
4.Finsko1255211:620
5.Belgie1243513:1415
6.Arménie102354:119
7.Kazachstán1214710:207
8.Ázerbájdžán101275:255
Skupina B
Ukrajina - Faerské ostrovy 5:0
Branky: 40. Maxim Kaliničenko, 43. Oleg Gusev, 45. Oleg Gusev, 49. Maxim Kaliničenko, 64. Maxim Kaliničenko
Ukrajina, už bez šance na postup, jasně na domácí půdě přehrála Faerské ostrovy 5:0. Těm se opět nepodařilo získat ani bod a vypadá to, že skupinu zakončí bez bodového zisku.

Na ukrajincích bylo ze začátku vidět, že se opravdu snaží dát první gól, ale stále ne a ne jim to tam spadnout. Brankáře hostí Mikkelsena stále prověřovali střelami ze střední vzdálenosti Gusev a Voronin, ale ani oni nedokázali trefit síť. Až Maxim Kaliničenko ve 40. minutě dokázal protrhnout ukrajinskou smůlu, uplatnil přísloví ,,co si neuděláš sám to nemáš'' a po skvělém sólu vstřelil kýžený první gól. Po tom se Ukrajinci dostali do pohody a jasně kontrolovali zápas. Ve 43. a 45. minutě přišli chvíle záložníka Guseva, který v rozmezí dvou minut dokázal upevnit ukrajinské vedení už na třígólové.

Domácí tým pokračoval v náporu hned po skončení poločasové přestávky. Timoščuk se během několika chvil ocitl ve velmi dobré šanci, ale k jeho smůle nechal pro tentokrát vyniknout brankaře Mikkelsena. O pouhou minutu později se z druhého gólu radoval Kaliničenko, když dokázal usměrnit míč hlavou do sítě po centru Gaie. V 64. minutě pak završil hattrick, tentokrát se dokázal prosadit po centru Nesmačného.

Další gól už nepadl, Ukrajina si sice vypracovala ještě řeadu příležitostí, využít už je ale nedokázala, a tak utkání skončilo jasně 5:0.
více informací
Gruzie - Skotsko 2:0
Branky: 16. Levan Mčedlidze, 64. David Siradze
Předpoklady zůstaly nenaplněny v zápase Skotska, vedoucího týmu kvalifikační skupiny B, na půdě outsidera Gruzie. Skotsko si nečekanou prohrou značně zkomplikovalo situaci v boji o postup na svůj první velký turnaj od mistrovství světa v roce 1998.

Skotsko vstupovalo do závěrečné fáze kvalifikace z lepší pozice než favorité Francie a Itálie i díky dvěma vítězstvím proti Francii. Zápas s Gruzíí měl být vcelku jasnou záležitostí. Výhra v Tbilisi by Skotům zajistila, že by jim v závěrečém zápase s Itálií stačila remíza, ovšem v Gruzii nevydolovali svěřenci Alexe McLeishe ani bod.

Od začátku to byli domácí, kdo se více hrnul do útoku. Gruzie zahrnula Skotsko velkým množstvím nebezpečných centrů do vápna, ale ani jeden nedokázali domácí přetavit ve vedoucí branku. Na druhé straně se po přihrávce Kennyho Millera ocitl v šanci James McFadden, ale v dobré pozici selhal. V patnácté minutě šli do vedení domácí a postrestali tím dosti pasivní obranu Skotů. Mčedlidze se prosadil ve vápně hlavou a překonal brankáře Craiga Gordona. Skotsko se poté sice snažilo, ale vůbec se mu nedařilo udržet míč a domácí vypadali o mnoho jistěji. Hosté v tu chvíli byli pouze stínem týmu, který sehrál výborné zápasy s Francií. Vyrovnání mohlo přijít po půlhodině hry, ale Steve McManus po rohovém kopu mířil hlavou nad. Pak zkoušel štěstí McFadden, ovšem také jeho pohledná střela z hranice vápna šla nad.

Po pouze zahrával nebezpečně přímý volný kop Kekilja, Craig Gordon se však vytáhl. Skotové šli definitvně do kolen ve čtyřiašedesáté minutě. Z obrany hostů si udělal dobrý den Siradze a zvýšil na 2:0. Do šancí se poté ještě dostali Beattie a McFadden, ale ani čestný úspěch nebyl Skotsku v zápase s Gruzií nakonec přán.

Porážka s Gruzíí znamená pro Skoty nutnost tří bodů ze zápasu se světovými šampiony z Itálie. S podobně špatným výkonem by na ně ale zajisté neměli nárok.
více informací
Francie - Litva 2:0
Branky: 80. Thierry Henry, 81. Thierry Henry
Hodně dlouho se Francie trápila s Litvou, nakonec však zvítězila 2:0 a vyhoupla se do čela skupiny B. Dva slepené góly znamenající tři body vstřelil deset minut před koncem Thierry Henry.

Domácí si od úvodních minut vytvořili územní převahu a již v první minutě vytlačil Karcemarskas na břevno ránu Riberyho. V další šanci pálil mimo Benzema, o několik minut později pak podruhé v zápase rozezvučel břevno Malouda. V 18. minutě se míč opřel do břevna potřetí, tentokráte ovšem na druhé straně poté, co se Ksanavicius krásně obtočil okolo Abidala a Toulalana.

Francie měla drtivý tlak a dlouho doplácela na neproměňování šancí. Míč do sítě postupně nedokázali dopravit William Gallas, Malouda, Henry a Benzema a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

I po změně stran byli domácí jasně lepším týmem a hned v první minutě pálil nad Henry. Tentýž hráč poté pálil nad podobně jako střídající Ben Arfa. Část publika se pomalu začínala smiřovat s další domácí ztrátou, když přišla 80. minuta. Ben Arfa svým centrem našel Henryho a ten konečně dopravil míč do sítě - 1:0. Útočník Barcelony zaznamenal svou 42. branku v reprezentaci a z historických tabulek definitivně vymazal Michela Platiniho.

Henry se nakonec s jednou brankou nespokojil a o minutu později přidal pojistku. Přesným pasem ho tentokráte našel další fotbalista Lyonu Toulalan a bývalý kapitán Arsenalu si poradil ve stylu velkých mistrů - 2:0. Francouzi se tak sice dostali do čela tabulky, ale k jistotě postupu musí splnit ne úplně snadný úkol - uhrát alespoň bod na Ukrajině.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Francie1181223:325
2.Skotsko1180320:1024
3.Itálie1072117:723
4.Ukrajina1051416:1216
5.Gruzie1131716:1710
6.Litva103167:1310
7.Faerské ostrovy1100113:400
Skupina C
Turecko - Řecko 0:1
Branky: 79. Ioannis Amanatidis
Gól Giannise Amanatidise dvanáct minut před koncem zápasu Řecka s Tureckem byl dostačující pro vítězství hostů, kteří si výhrou zajistili vedení ve skupině C o tři body a hlavně již jisté místo na EURO 2008.

V prvním poločase měli více ze hry domácí Turci, ale bylo to Řecko, kdo měl více šancí ke vstřelení gólu. Příležitosti měli v úvodu Fanis Gekas a Sotiris Kyrgiakos. Opora Bayeru Leverkusen střílela přesně, ale ránu pokryl brankář Volkan Demirel. Kyrgiakos naproti tomu naměroval svoji hlavičku o pár centimetrů vedle. Největší šanci prvního poločasu propásl po půlhodině hry Vassilis Torosidis. Ten postupoval sám na brankáře Demirela, ale ten ho vychytal. Svěřenci trenéra Fatiha Terima příliš šancí neměli. Jediné střely vyslali Aurelio a Gohkan, ale Costase Chalkiase nemohly jejich pokusy zaskočit.

Stejný obraz hry jako v prvním poločase se opakoval i půli druhé. Turci hráli a Řekové se dostávali do šancí. V devětasedmdesáté minutě zakombinoval Giorgos Samaras s Amanatidisem, Amanatidis osamocen ve vápně s klidem zakončil přes Demirel a zajistil tím Řecku místenku na EURO. Turci si naopak řádně zavařili, jediná cesta pro ně vede přes vítězství v Norsku.
více informací
Malta - Moldavsko 2:3
Branky: 71. Terence Scerri, 84. Michael Mifsud - 24. Igor Bugaev (pen.), 31. Viorel Frunza, 35. Viorel Frunza
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Bosna a Hercegovina - Norsko 0:2
Branky: 5. Erik Hagen, 74. Bjorn Helge Riise
Situace ve skupině C se řádně zamotává a díky dalšá ztrátě Turecka na hřišti soupeře se na druhou příčku posunulo Norsko. To zvládlo utkání v Bosně a Hercegovině a pokud za měsíc zvládne domácí zápas s Tureckem, bude moci začít slavit postup...

Norové do utkání skvěle odstartovali. Už v páté minutě poslal míč do pokutového území John Arne Riise a Hagen zajistil hostujícímu týmu vedení - 0:1.

Následující minuty patřily domácím. V osmé minutě pálil nad Misinovič, ve 23. minutě pak pálil těsně vedle Blatnjak. V závěru prvního poločasu se ke slovu opět dostalo Norsko. Na centr Pedersena těsně nedosáhl Helstad, těsně nad břevnem následně prosvištěla dělovka Johna Arneho Riiseho.

Do druhé půle nastoupili domácí s odhodláním alespoň vyrovnat a na jejich hře to bylo znát. Krátce po změně stran střílel nebezpečně Misimovič, krátce poté to zkusil Merzič a jeho střelu vykopával z prázdné brány obránce Andresen. Bosna a Hercegovina byla lepším týmem, ovšem neproměnila své šance a nakonec sama inkasovala. V 74. minutě našel Pedersen Bjorna Helgeho Riiseho a ten dal Seveřanům klid do závěrečných minut. Z toho už Nory nevyvedly ani nepřesné střely Salihoviče a Džeka.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Řecko1081118:925
2.Norsko1062222:820
3.Turecko1053222:1018
4.Bosna a Hercegovina1141616:2113
5.Maďarsko1040610:1712
6.Moldavsko112369:199
7.Malta101279:225
Skupina D
San Marino - Wales 1:2
Branky: 73. Andy Selva - 13. Robert Earnshaw, 36. Joe Ledley
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Irsko - Kypr 1:1
Branky: 90. Steve Finnan - 80. Stelios Okkarides
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Německo - Česko 0:3
Branky: 2. Libor Sionko, 23. Marek Matějovský, 63. Jaroslav Plašil
Česká reprezentace splnila úkol možná ještě dříve, než se čekalo. Potřebovala z posledních tří zápasů bod a uhrála ho hned v tom prvním, a nejen to - na hřišti favorizovaného Německa vyhrála v poklidném tempu přesvědčivě 3:0. Rychlé vedení zařídil Libor Sionko, na 2:0 brzy zvýšil Marek Matějovský a konečnou podobu dal výsledku pěkným gólem Jaroslav Plašil.

Němci byli před zápasem hodně sebevědomí a nic jiného, než výhra, nepřicházelo v úvahu. Do karet jim hrál i fakt, že českému týmu chyběli zraněný Tomáš Rosický a potrestané trio Milan Baroš, Jan Polák a Marek Jankulovski. Ani německá reprezentace však nebyla kompletní, musela se obejít bez několika hvězd, jako třeba Michaela Ballacka, Miroslava Kloseho nebo brankáře Jense Lehmanna.

V základní sestavě hostů dostal překvapivě příležitost Daniel Pudil, který dostal přednost před Jarolímem. Jenže právě mladý záložník Slavie byl na začátku akce ve 2. minutě, kdy sice nejdříve pokazil přihrávku na nabíhajícího hráče, ale k doraženému míči se dostal Plašil a přesným centrem našel na hranici ofsajdu Kollera, který sám před gólmanem Hildebrandem zachoval chladnou hlavu, otočil se a míč přenechal Sionkovi, který pohodlně doklepl takřka do prázdné branky.

Domácí se potom snažili vyrovnat a zvýšili aktivitu, český tým však pod tlak nedostali. Jako blesk z čistého nebe pak přišla situace ze 23. minuty, kdy se domácí obranou prohnal mladoboleslavský Matějovský a tváří v tvář Hildebrandovi se zachoval jako ostřílený mazák – 2:0 pro Českou republiku.

Hned pár desítek vteřin na to pálil nebezpečně domácí Schweinsteiger, jeho pokusu chybělo jen pár desítek centimetrů. Časem se na domácích začala projevovat nervozita, často kazili přihrávky a zejména ofenzivní hráči byli naprosto zoufalí. Češi se dopředu nijak zvlášť nehrnuli, ale když už se přece jen objevili na polovině soupeře, byla z toho slibná šance, jako ve 28. minutě, kdy Plašilovu střelu z dálky musel Hildebrand vyrazit nad branku.

Ve 36. minutě nebezpečně centroval Trochowski, Kurányi se však nedokázal dostatečně zorientovat a jeho hlavička skončila těsně vedle. Do konce prvního dějství se ale nic klíčového nestalo, a tak měl domácí kouč Löw svým svěřencům jistě co říct.

Ovšem ani nástup do druhého dějství nepřinesl v herním projevu domácích žádnou změnu, chyběl hlavně pohyb a větší důraz. V 52. minutě centroval Odonkor před branku, kde stál Kurányi, který ale nestačil opět ideálně zpracovat. O pět minut později fauloval těsně před pokutovým územím Kováč Podolskeho. Z následného přímého kopu zahrozil Schweinsteiger, ale Čech s velkou jistotou chytil míč, navíc hned rozehrál a za několik vteřin bylo velmi rušno před německou brankou, Matějovský totiž nebezpečně vypálil z 25 metrů a jeho střele stála v cestě tyč.

Z tribun se začínal ozývat pískot domácích fanoušků, kteří byli velmi rozhořčeni tím, co němečtí reprezentanti předváděli. Doslova vrchol pak pro ně musela být 63. minuta a krásná akce českého týmu. Pudil přesným centrem našel ve vápně Plašila, který elegantně obešel domácího obránce a poté rozvlnil německou síť potřetí.

Ovšem ani to neprobralo hráče Německa k lepšímu výkonu, jejich pokusy byly naprosto bezzubé a bez nápadu, což dokumentovala i dalekonosná střela Podolskeho z poslední desetiminutovky zápasu, která šla sice hodně vedle, ale i tak šlo o jednu z největších šancí německého týmu v poslední pasáži zápasu.

Češi si nakonec pohlídali tříbrankový náskok a po velmi nečekaném vítězství si kromě tří bodů odvážejí z Německa i jistý postup na evropský šampionát.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Německo1072131:723
2.Česko1072122:423
3.Irsko1144315:1216
4.Kypr1042417:1814
5.Slovensko1041527:2013
6.Wales1041516:1713
7.San Marino1100112:520
Skupina E
Rusko - Anglie 2:1
Branky: 69. Roman Pavlučenko (pen.), 73. Roman Pavlučenko - 29. Wayne Rooney
Anglie je na kolenou. V Rusku sice vedla po krásném gólu Wayna Rooneyho, ale hrdinou domácích se ve druhé půli stal Roman Pavljučenko. Dvěma góly během čtyř minut otočil skóre a nasměroval Rusko na nejlepší cestu za postupem, naopak Anglie je na pokraji vyřazení.

Bitva o všechno, i tak by se dal pojmenovat zápas, ve kterém hostili domácí Rusové reprezentaci Anglie. Postupová matematika byla jasná. Případné vítězství Ruska by výrazně zamíchalo postupovými kartami a vážně zkomplikovalo situaci pro Anglii, naopak vítězství hostů by znamenalo jistý postup jak pro Anglii, tak pro Chorvatsko.

Rusku v tomto veledůležitém utkání chyběla dvojice záložníků: Vladimir Bystrov a Ivan Saenko. Anglie měla také zraněné dva hráče. Ze hry vypadl John Terry, u kterého se do poslední chvíle nevědělo, jestli ho poraněné koleno pustí do hry. Nepustilo a nahradit jej musel Sol Campbell. Druhým hráčem Albionu, který nemohl nastoupit, byl Ashely Cole - ten si v sobotu proti Estonsku vážně poranil kotník. Šanci místo něj dostal Joleon Lescott.

Zápas se hrál na umělé trávě a to ovlivnilo úvodní minuty. Angličané, kteří nejsou na tento povrch zvyklí, s ním měli zpočátku problémy. Rusko toho využívalo a kombinační hrou dostávalo hosty pod tlak, ale jejich snaha nevyústila v žádnou gólovou situaci. Anglie působila poněkud zmateně a zdála se být zaskočena ofenzivní hrou Rusů. První velká šance se zrodila po Zurianovově skvělé střele k pravé tyči, s níž měl Robinson plné ruce práce a s pomocí tyče ji vytěsnil na roh.

Angličané postupně nacházeli půdu pod nohama, dostali se do hry a nečekaně také do vedení. Ve 29. minutě poslal dlouhý míč dopředu Richards, Owen vyhrál hlavičkový souboj s nedůrazným obráncem, prodloužil na Rooneyho a ten po zpracování poslal nechytatelnou bombu pod břevno Gabulovovy branky. Ruská ofenzíva působila v prvním poločase neškodně a Anglie tak byla po 45 minutách blízko potvrzení postupu.

V druhém poločase jako první zahrozili Angličané. Gareth Barry nacentroval, našel zcela volného Stevena Gerrarda, ten však zcela selhal, trefil jen boční síť. Rusko se také dostalo do velké šance, to když pálil Aršavin, ale trefil jenom stojícího Ferdinanda. V 55. minutě mohl vsítit druhou branku Anglie Richards, ten se po centru Barryho málem dostal k teči, která by zřejmě znamenala druhý gól v síti Ruska.

V 57. minutě přišel zlomový okamžik zápasu - místo Keržakova nastoupil Roman Pavljučenko. Poprvé se připomněl zblokovanou střelou. Angličané byli hodně zataženi a dostali se pod tlak, který se ve svém závěru dal označit slovem drtivý. A vyústil ve vyrovnání. Sám do vápna se dostával Aršavin, Wayne Rooney zatáhl za záchrannou brzdu, na hranici šestnáctky jej fauloval a následovala trochu sporná penalta. K té se postavil Pavljučenko a nekompromisní ranou prostřelil Robinsona.

Rusové byli rozjetí a pokračovali v tlaku. Hosté nestíhali ani odkopávat a za tři minuty se zaplněný stadión Lužniki radoval podruhé. Alexej Berezuckij vypálil z úhlu, Robinson jen vyrazil a Roman Pavljučenko, ač tísněn dvojicí obránců, doklepl do poloodkryté branky - 2:1.

Angličané pochopili, že jim teče do bod a tlačili se do zakončení. To jim ovšem příliš nevycházelo, naopak Rusové mohli několikrát pojistit své vedení. Ke konci to ještě po rohu zkoušel Cambpell, hlavičkoval osamocen, ale mířil nad.

Anglie tak prohrála v Moskvě 1:2 a nejpravděpodobnější scénář říká, že budou její hráči Euro sledovat jen v televizi. Rusové jsou sice ještě o dva body za nimi na třetím místě, ale 17. listopadu, kdy má Anglie volno, se představí v Izraeli a pokud vyhrají, posunou se na kýžené druhé místo. Na závěr pak hrají v Andoře a tam se nic jiného, než jejich vítězství, čekat nedá. Druhá cesta pro Anglii vede přes Chorvatsko, to ale jen v tom případě, že Chorvati prohrají v Makedonii a pak i v posledním utkání ve Wembley.
více informací
Makedonie - Andorra 3:0
Branky: 30. Ilco Naumoski, 44. Goče Sedloski, 59. Goran Panděv
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Chorvatsko1082025:426
2.Anglie1172222:423
3.Rusko1063116:521
4.Izrael1052317:1117
5.Makedonie1032510:1111
6.Estonsko111193:214
7.Andorra1000102:390
Skupina F
Lichtenštejnsko - Island 3:0
Branky: 27. Mario Frick, 80. Thomas Beck, 83. Thomas Beck
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Dánsko - Lotyšsko 3:1
Branky: 7. Jon Dahl Tomasson (pen.), 27. Ulrik Laursen, 90. Dennis Rommedahl - 80. Kaspars Gorkss
Dánsko porazilo Lotyšsko a uchovalo si naději na postup na mistrovství Evropy. Domácí po gólech Tomassona z penalty a Laursena brzo vedli, chvilku před koncem ale snížil Gorkss a jistotu dal Dánům až v předposlední minutě Rommedahl.

První branka domácím hodně pomohla, když Oskar Klava zahrál rukou ve vlastním pokutovém území a Tomasson z penalty otevřel skóre. Zápas to byl jednostranný, domácí dominovali a ve 27. minutě byli odměněni druhým gólem. Roh rozehrál Rommedahl a hlavou zvýšil Ulrik Laursen. Domácí šli za třetím gólem, ale hosty nevyburcovala k větší aktivitě ani dvoubranková ztráta.

Čekali jen na brejk a v 80. minutě se dočkali, když centr Zigajevse poslal hlavou do sítě Gorkss. Lotyši vyrovnali hru, dostali chuť na bodový zisk. Jejich nadšení ale zchladil v předposlední minutě po trestném kopu Leona Andreasena Rommedahl. Dánové ale mají těžkou pozici, když musí vyhrát oba zbývající zápasy v Severním Irsku a s Islandem a zároveň doufat, že už žádné body nezískají Španělé.
více informací
Švédsko - Severní Irsko 1:1
Branky: 15. Olof Mellberg - 72. Kyle Lafferty
Švédsko doma jen remizovalo se Severním Irskem, ale o postup se už vlastně strachovat nemusí. Ztráta to totiž byla vzhledem k situaci v tabulce spíše pro hosty. Domácí vedli gólem Mellberga, hosté srovnali pěknou individuální akcí Laffertyho.

Severní Irové začali aktivně a zdálo se, že jejich pětičlenná záloha bude platit na klasické švédské 4-4-2. Střelec David Healy totiž nastoupil na levém křídle. Ve 12. minutě střílel nepřesně, poté vysunul do šance Laffertyho, ale ten na míč nedosáhl. V 15. minutě ale překvapivě udeřili domácí. Sudí odpískal na levé straně problematický faul, k trestnému kopu se postavil Linderoth, Elmander jeho centr tečoval a nekrytý Mellberg na zadní tyči otevřel skóre. Švédové zlepšili hru, jejich útoky táhl zejména Zlatan Ibrahimovič. Několikrát se i pokoušel o střelbu, jednu šanci řešil gólman Maik Taylor s vypětím všech sil vyražením na rohový kop. Na druhé straně dobře zasáhl proti Healeymu Isaksson, Lafferly pálil vedle.

V druhé půli se hra začala odvíjet ve středu hřiště, oba týmy držely dlouho míč. Hra byla často kouskována fauly. Hosté pozorně bránili a útočníci Elmander a Ibrahimovič se nedokázali dosta do šancí. Kvalitní hra Severních Irů vyvrcholila akcí 20letého útočníka Laffertyho, který obral o míč Hansona a krásnou střelou překonal Isakssona. Švédové se probrali z letargie, na hřiště přišli forward Allback a také Kim Kallstrom, který nahradil zraněného Ljungberga. Právě záložník Lyonu se dostal do velké šance, když trefil z trestného kopu břevno. 1600 hostujících fandů ale příliš důvodů k oslavě nemá, k postupu totiž musejí jejich hráči porazit doma Dány a vyhrát ve Španělsku, které ale zároveň musí podlehnout Švédsku.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Švédsko1072121:523
2.Španělsko1071219:822
3.Dánsko1052317:917
4.Severní Irsko1052315:1217
5.Lotyšsko1030710:149
6.Island1122710:248
7.Lichtenštejnsko112188:287
Skupina G
Lucembursko - Rumunsko 0:2
Branky: 42. Florentin Petre, 61. Ciprian Marica
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Nizozemsko - Slovinsko 2:0
Branky: 14. Wesley Sneijder, 88. Klaas-Jan Huntelaar
Nizozemsko si snadno poradilo se Slovinskem a po porážce s Rumunskem si tak napravilo trochu pošramocenou reputaci. Díky ztrátě Bulharska v Albánii navíc mají tulipány velice blízko k postupu na ME.

Domácí byli od úvodních minut jasnými pány na hřišti a již v sedmé minutě pálil těsně mimo Van Persie. Slovinské obraně toto varování nestačilo, a tak přišel trest. Ve 14. minutě našel Huntelaar Sneijdera a ten mířil přesně - 1:0.

Ve 23. minutě mohl Sneijder přidat druhý gól, ovšem jeho střele se tentokráte do cesty postavila tyč. Další nizozemskou šanci neproměnil Robben a lépe se nevedlo ani ve 38. minutě Seedorfovi. Hosté o sobě dali vědět pouze jednou, s pokusem Iliče ze 24. minuty si však poradil Stekelenburg.

Ani po změně stran se obraz hry příliš nezměnil, domácím fanouškům ale přidělávaly vrásky na čele zranění. Už v první půli ze zdravotních důvodů odstoupil Van der Vaart, jehož ve druhém poločase následovali Van Persie a Robben. V 70. minutě se vyznamenal Handanovič, který zneškodnil trestný kop aktivního Sneijdera. Domácí své snažení nakonec přece jenom korunovali druhou brankou, v 88. minutě centroval Seedorf a míč do sítě uklidil kanonýr Huntelaar.
více informací
Albánie - Bulharsko 1:1
Branky: 32. Radostin Kišišev (vl.) - 87. Dimitar Berbatov
Reportáž z utkání připravujeme.
více informací
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Rumunsko1082020:526
2.Nizozemsko1072113:323
3.Bulharsko1054115:719
4.Albánie102539:811
5.Slovinsko113269:1411
6.Bělorusko1021711:207
7.Lucembursko1110102:223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
HOST*karel

Ta Anglie hraje tak hnusnej fotbal,z toho bolí oči už na posledním Euru a MS sem si toho všiml.

Reagovat
HOST*

MG vy ste prasata nevite co melete tou vasi shnilou drskou

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Uf, to teda bude euro ak bude bez anglicka a talianska alebo francuzska. A to by som sa rad siel osobne na par matchov pozriet,ale takto neviem. Inak je tu mala nadej ze vyhodia mc larena mercedesa a nahradia ho murinom

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie a Francie tam budou, za tím si stojím. Skoti zrovna tečou v Gruzii.

Reagovat
HOST*mysman

Tak ta penalta bejt nemela,ale aspon ze Rooney hral dobre.

Reagovat
HOST*Lion

hm,tak koukam,že Albiónek se ještě bude muset hodně klepat a pokud v listopadu Rusko získá 6 bodů,je rozhodnuto!

Reagovat
HOST*marcel

Anglie si to pohnojila,Itálie a Francie to má aspoň ve svých rukou ale Anglie už ne.

Reagovat
smazaný uživatel

anglicania su marny,trener este marnejsi..dobre im tak

Reagovat
HOST*

Rusaci jim ukazali ten druhy polačas,jak se hraje fotbal....Ti nevěděli kde maji skočit...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Gerrard byl dnes srandovní, připadal tam jako kdyby si odskočil ze zápasu krajského přeboru.

Reagovat
HOST*Heretic

Jo toho sem si taky vsiml...Gerrard byl uplne marnej...vubec nebehal,neutocil,nebranil... akorat postaval ve stredovem kruhu...

Reagovat
smazaný uživatel

Prohrává v Gruzii 2:0.

Reagovat
HOST*

jen aby pak nesejmuli italy

Reagovat
HOST*

to je v prdeli .. sak oni nepostoupi .. me to stalo jen 300kc jejich prohra

Reagovat
PJ

Pěkný prd, doma sejmou Italy a bude vymalováno

Reagovat
smazaný uživatel

No to jo, více štěstí než měli dosud, snad mít nebudou.

Reagovat
smazaný uživatel

já im fandím. Už nebyli na závěrečným turnaji leta. Italové i Francouzi postupujou pravidelně i nikdy turnaj nijak zvlášť neobohatí - defenziva, defenziva

Reagovat
smazaný uživatel

A Skotové turnaj obohatí? Naopak mančafty jako Itálie nebo Francie tam nesmí chybět - bez vicemistra a mistra světa si ten turnaj prostě neumím představit. A podívám se na ně radši, než na upocené Skoty, kteří hrajou ještě větší údržbu.

Reagovat
HOST*

Skor si myslim, ze nechces aby postupili preto , lebo su to turnajove timy a teda velki konkurenti na vzatie medaily timom ktorym ty fandis.

Reagovat
HOST*Gabo

Co se to stalo? Plašil jen neplašil a dokonce dal gól. To nás Němci vezmou sebou na EURO a mi je pak zase vecháme vyhrát jako minule. (Zlatý gól).

Reagovat
HOST*

FANTAZIE!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

A je to doma!!!!!!!

Reagovat
Shevchenko

Hele my přece vedem skupinu! Vždyť máme lepší vzájemné zápasy a to rozhoduje.

Reagovat
Shevchenko

Hele my přece vedem skupinu! Vždyť máme lepší vzájemné zápasy a to rozhoduje.

Reagovat
Shevchenko

Kdo je ten Makukula ??

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten mastodont z Nasticu? Ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten mastodont, kterýho lini Cannavaro ubránil jen s pomocí nedovolenejch zákroků - jednou s toho byla pentle, podruhý už se neodvážil ...

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*vlk

za cechy daval dneska gol Totti

Reagovat
Shevchenko

Tak máme třetí nejlepší obranu hned po Nizozemsku a Francii a spolu s Anglii a Chorvatskem. Jinak Slovesko má druhý nejlepší útok! po Německu.

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

jj, štěstí.. mohli jsme mít daleko více obdržených.

Reagovat
HOST*

Ono je něco jinýho mít nejlepší útok a dát nejvíc golů

Reagovat
Xavi

Makukula

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci - ufuněná výhra s takovým trpaslíkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Vrátilo se jim to za ty ztracený body v zápase s Polákama. Tam měli Portugalci zase děsnou smůlu

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie - Ekvádor 5-0 Robinho nahrávky na dva góly

Sneijder

Portugalsko To by nemělo na ME chybět...

Reagovat
HOST*1860

tak portugalci by mi na ME urcite nechybeli...

Reagovat
smazaný uživatel

Důvod?

Reagovat
Shevchenko

Hrají hrozně, s problémy porazí Arménii, Kazachstán, Ázerbajdžán... 5 výher, 5 remíz, 1 prohra, to Anglie si zaslouží určitě více. Snad se stane zázrak a Finsko proti nim něco uhraje.

Reagovat
Shevchenko

Sry 6 výher*

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to mě teda jo

Reagovat
HOST*

Tu mas:

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie i Francie tam budou,Anglie má bohužel na kahánku. Věřím,že Skotsko to zvládne a bude tam také.

Reagovat
HOST*

jak tam asi můžou být italy s francouzama a skotama zároven ,prober se, hrajou ve stejný skupině

Reagovat
HOST*ROMANISTA

Doufam a verim, ze tam Anglie nebude. To jsou nejprecenovanejsi fotbalisti na svete. Idealni by bylo, kdyby tam nebyla ani Francie pod vedenim toho picuse Domenecha, Anglie a Francie nebyly na MS v USA 94 a imho to bylo nejlepsi MS.

Reagovat
HOST*

anglie si to pekne posrala

Reagovat
HOST*

Izrael-Rusko 1:0,a Anglie je na Euru

Reagovat
HOST*Crocy

No hlavne me tesi ze Francie se priblizila k postupu a ze se hlavne trefil Henry:-) jsem fakt rad ze semu zase daří jak v klubu tak v repre a ted dokonce udelal narodni rekord

Reagovat
HOST*Borecek

malá odměna za vítězství v Německu: 1.kvalifikační skupina na MS 2010: Česko

Lucembursko

Lichtenštejnsko

Andorra

San Marino

Malta

Reagovat
Slejdy

a tato skupina je realna vlastne ach jo za co me trestas pane boze

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo skóre ...

Ale je to dvojsečná zbraň - vem si, že jsme donedávna měli problém hrát se slabejma ...

Reagovat
HOST*Borecek

to je pravda,třeba dvě remízí na Maltě prohra v Lucembursku,tak to sem to nenalosoval moc dobře...

Reagovat
HOST*ital

Tak radost byla předčasná Jsem nevěděl,že Rusko hraje ještě v Izraeli.Tam se bude hodně těžko vyhrávat.Na druhou stranu,Chorvati můžou v Anglii klidně vyhrát.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele